Hava Durumu

Bayan Darnell, Bursa'daydı

Yazının Giriş Tarihi: 11.11.2021 08:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.11.2021 08:01

Bursa'nın geçtiğimiz günlerde ABD'li konukları vardı. ABD İstanbul Başkonsolosu Daria Darnell, Ticaret Ateşesi Catherine Spillman, Ekonomi Bölümü Başkanı Adam D. Packer, Bursa'daydı. ABD İstanbul Başkonsolosu Daria Darnell, Bursa iş dünyasına Sheraton Otel'de bir resepsiyon verdi. O resepsiyonda iki ülkenin dostluk ve ticari ilişkilerinin gelişmesi için görüş alışverişinde bulunuldu.

ABD İstanbul Başkonsolosu Daria Darnell, 1994 yılından beri ABD Dışişleri Bakanlığı'nda görev yapıyor. Ayrıca Makedonya, Kolombiya, Slovakya, Güney Kore ve Afganistan'da çalıştı. 2009-2012 yıllarında Adana Konsolosluğu yapan Darnell, 2019'un Haziran ayında İstanbul Başkonsolosu oldu. Bundan önce Meksika'nın Ciudad Juarez şehrine atanmış, 2015-2018 yıllarında Başkonsolos olarak ABD'yi temsil etmişti.

Bayan Darnell iyi derecede Türkçe konuşuyor.

İÇİMİZDEN BİRİ ATATÜRK KONSERİ

Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası bugün ölümünün 83. yıldönümünde Atatürk'ü özel bir konserle bugün anıyor.

Atatürk'ü Anma Özel Konseri'nde Bursa'da ilk kez seslendirilecek olan, İçimizden Biri Atatürk adlı eserin bölümleri, sanatçılar ve dansçılar eşliğinde Bursalı sanatseverlerle buluşacak.

Konseri orkestra şefi Eray İnal yönetecek. Solist Nilgün Kızılcı ve anlatıcı Levent Aydın olacak.

Atamızı saygı ve rahmetle bir kez daha anıyorum.

PERTEV APAYDIN VE BBDSO

1995 yılında dönemin Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayhan Kızıl'ın desteği ile üniversite bünyesinde, Eğitim Fakültesi Müzik Bölümünde görev yapan Azerbaycanlı sanatçı eğitmenler ve Türk öğretim görevlilerinin katılımıyla oluşan Hasan Adıgüzelzade yönetiminde bir "yaylı çalgılar oda orkestrası" kurulur.

1996 yılında da dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker'in desteğiyle "Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı"nın finanse ettiği "nefesli ve vurma çalgılar topluluğu" hayata geçirilir. Birer yıl arayla kurulan bu iki topluluk Üniversite ve Belediyenin desteği ve ortak kararı ile birleştirilerek 1998 yılında "Bursa Senfoni Orkestrası" adını alır.

1998 yılında orkestra şefi Devlet Sanatçısı Prof. Hikmet Şimşek'in girişimi ve özverili çalışmaları sonucunda, 23 Eylül 1998 tarihli resmi gazetede yayınlanarak Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde "Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası" resmen kurulmuş olur.

Evet, bugünkü orkestramızı rahmetli Ayhan Kızıl hocaya, Allah uzun ömürler versin Erdem Saker büyüğüm ve rahmetli Hikmet Şimşek hocaya borçluyuz. Son süreçte de Erdoğan Bilenser ağabeyiğimin katkılarını unutmayalım.

Ülkemiz müzik dünyasının önemli isimlerinden biri olan Pertev Apaydın2 Kasım günü 92 yaşında kaybettik.

BBDSO'nun kuruluş sürecinde Hikmet Şimşek Hoca, Pertev Apaydın Hocanın Bursa'ya gelip, orkestranın başına geçmesini çok ister. Kendisini arar ve "Bursa'da orkestra kuruyoruz, gel, başına geç" diye davet eder.

(Bu bilgiyi Şefik Kahramankaptan büyüğümün yazısından aldım. Teşekkür ediyorum.)

Ama Apaydın'dan olumsuz yanıt alır. Yurtdışındadır dönmek istemez.

Bu vesile ile iki değerli müzik insanımızı saygı ve rahmetle anmak isterim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.