Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BBDSO'dan Atatürk'ü Anma Konseri üzerine

Yazının Giriş Tarihi: 06.11.2019 09:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.11.2019 09:03

Mustafa Kemal Atatürk'ün müziğe olan tutkusu Paris'te izlediği operalardan sonra gelişmiştir. Bu sevgisini Bulgaristan'da da devam ettirir. Bulgaristan'a yeni atandığında, Sofya'da opera binası olduğunun bile farkında değildir.
Sofya'ya indikten birkaç gün sonra duvarlarda George Bizet'nin ünlü Carmen eserini görünce çok şaşırır. Oyunda Hristina Morfova ve Stefan Makadonski birinci kastlar olarak sahne almaktadır. Mustafa Kemal bu iki ismi de çok iyi bilir. Dostu Şakir Zümre'den kendisine bilet sağlamasını ister. Şakir Zümre, güçlükle iki bilet bulmayı başarır.
Bulgaristan'ın Çarı Ferdinand, Mustafa Kemal'i arada locasına çağırır. Ferdinand, daha geleli birkaç gün olmasına rağmen adından çok söz ettiren bu Osmanlı subayını merak eder. Mustafa Kemal'i büyük bir nezaketle karşılar ve sorar:
"Operamızı nasıl buldunuz Mösyö?"
Mustafa Kemal gerek operanın sahnelenmesinden gerekse Ferdinand'ın olağanüstü nezaketinden çok etkilenir ve "Olağanüstü güzel," diye yanıtlar.
Atatürk'ün en çok sevdiği eser ise Puccini'nin Tosca'sıdır. Çok beğendiği ve her bölümünü ezbere bildiği eser aldatma ve şüphe üzerine kuruludur.
Bu operanın 2. perdesindeki bazı temaların Atatürk'ün içindeki fikir ve düşünceleri daha da ateşlendirdiği de söylenir. En beğendiği arya ise eserin son perdesindeki "E lucevan le stelle/Ve yıldızlar aydınlıktır" adlı tenor aryasıdır. O aryanın sözlerinin Türkçesi şöyledir:
"Parlardı yıldızlar
ve mis kokardı toprak,
Gıcırdardı kapısı bahçenin
ve bir ayak sesi gelirdi topraktan.
O gelirdi, mis kokusuyla,
kollarımın arasına düşerdi...
Ah, tatlı öpüşler, yumuşak okşayışlar...
Heyecandan titrer-ken ben
güzelliklerin örtüsü açılırdı!
Sonsuza dek kayboluyor aşk haya-lim...
Zaman uçtu gitti...
Bense ölüyorum, çaresiz!
Hayatı hiç bu kadar sevmemiştim!"
Atatürk'ün "Tosca" ile başlayan opera sevdası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın gelişmesi ve büyümesine de katkı koyar.

ANMA KONSERİ

Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası, yarın akşam Merinos AKKM'de saat 20.00'de gerçekleşecek "Atatürk'ü anma konseri" başlıklı konserinde, Atatürk'ün en sevdiği opera olan Giacomo Puccini'nin"Tosca" operasının konser versiyonunu, Bursa'da ilk kez seslendirecek.

Uludağ Universitesi Devlet Konservatuvarı öğretim görevlisi ve BBDSO şefi Dağhan Doğu'nun yöneteceği konserde, Soprano Elif Demir, Tenor Özer Öndeş, Bariton Umut Kosman ve Anlatıcı Aydın Sigalı solist olarak yer alıyor. Uludağ Üniversitesi Dev-let Konservatuvarı Gençlik Korosu'nun da yer alacağı konserin koro şefleri ise Gökçe Altay Artar ve Betül Belma Özsoy.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.