Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BBDSO, Hikmet Şimşek ve vefa

Yazının Giriş Tarihi: 09.10.2019 09:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.10.2019 09:46

Prof. Hikmet Şimşek 1924 yılında Sirrt'in Pervari ilçesinde doğar. Hikmet Şimşek, Harp Okulu'ndan müziğe ilgisi nedeniyle 1946 yılında ayrılır. Ankara Devlet Konservatuvarı'nın kompozisyon bölümüne girer. Burada Eduard Zückmeyer ve Ferit Alnar ile çalıştıktan sonra Adnan Saygun'un öğrencisi olur. 1953'te mezun olarak, aynı konservatuvara öğretmen olarak atanır.

25 yıl Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın şefliğini yapar. Hikmet Şimşek'in konserlerinin en önemli özelliklerinden biri de çalacağı parçaları seyircilere anlatmasıdır. Hikmet Şimşek , 2001'de aramızdan ayrılır.
Hayatını adadığı müzik alanında TRT Çoksesli Korosu, Devlet Çoksesli Korosu, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası, Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası, Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ve TRT Ankara Radyosu Oda Orkestrası gibi kurumların kuruculuğunu veya yöneticiliğini yapar.

Prof. Hikmet Şimşek, kentimizde Prof. Dr. Ayhan Kızıl ve Erdem Saker tarafından kurulan ve sonra Kültür Bakanlığı bünyesine geçen Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası'nın kurucu şefidir.
Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası, yarınki konserini kendisi dahil ülkemizdeki pek çok müzik kurumunun kurucusu olan merhum orkestra şefi Prof.Hikmet Şimşek'e adadı.

Ülkemizdeki pek çok devlet sanat kurumunun kurucusu, büyük müzik misyoneri, kendi deyimiyle "Atatürk Müzik Devrimleri Eri" Profesör, Devlet Sanatçısı ve Orkestra Şefi Hikmet Şimşek, uluslararası kariyer yapmış ilk Türk orkestra şeflerindendi. Yaşamı boyunca, pek çok sanat kurumunu devlete kazandırdı.

Bugün operalarda, senfoni orkestralarında, korolarda, konservatuvarlarda, askeri mızıka okullarında görev yapan pek çok başarılı sanatçı ve eğitmenin öğretmeni olan Şimşek, TRT'de 15 yıl boyunca hazırlayıp sunduğu "Pazar Konseri", "Çağdaş Türk Bestecileri" "Birlikte Söyleyelim" gibi programlarla, televizyonlarda çoksesli müziğin varlığına ve topluma yayılmasına büyük katkı verdi. Bu programlardan "Çağdaş Türk Bestecileri", TRT-INT uydu kanalıyla tüm dünyaya bestecilerimizi tanıttı.

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek konserde orkestrayı, Letonya Ulusal Senfoni Orkestrası sanat yönetmeni ve baş şefi Gints Glinka yönetecek.
Uluslararası birçok yarışmada derece alan ve ünlü "Berlin Filarmoni'nin 12 Çellisti" grubunun üyesi çellist Knut Weber'in solist olarak yer alacağı konserde, Çaykovski ve Brahms'ın eserlerinden oluşan seçkin bir repertuar seslendirilecek.

Knut Weber, uluslararası birçok çello yarışmasında aldığı birçok derecelerin yanı sıra; oda mü-ziği ve solistlik çalışmalarını kapsayan geniş bir yelpazedeki performanslarını Avrupa, Asya, Kuzey ve Güney Amerika'da düzenli olarak sürdürmektedir.

Evet ben Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası'nı bu güzel vefa örneğinden dolayı kutluyorum. Böylece arada bir de olsa ülkemizde Vefa'nın sadece İstanbul'da bir semt veya bir boza markası olmadığı da bir kez daha anımsatılmış oldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.