Hava Durumu

BDT, Sırça kümes ile "perde" diyor

Yazının Giriş Tarihi: 21.09.2021 08:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.09.2021 08:04

The Glass Menagerie/ Sırça Kümes, Amerikalı oyun yazarı Tennessee Williams'ın erken dönem oyunlarından olan ve ona şöhretin kapılarını açan, 1944'te prömiyeri yapılan bir anımsama oyunu. Oyun 1945'de New York Eleştirmenler Birliği ödülünü kazandı. Yazarın genelde oyunları otobiyografik izler taşır.

Size biraz bu oyunun yazarından söz etmek istiyorum. Asıl adı Thomas Lanier Williams olan Tennessee Williams(26 Mart 1911 - 25 Şubat 1983), Güney'de doğar ama ailesi Kuzey'e göçtüğü için orada büyür. Soylu Güneyli bir aileden gelen annesi Edwina daha 13 yaşındayken oğlunun hayal gücünü kullanması için ona bir daktilo hediye eder. Baskıcı bir anne ve alkolik bir baba ile büyür. En büyük ilham kaynağı her zaman çok sevdiği kız kardeşi Rose olur. Şizofren olan ve yaşamını akıl hastanelerinde geçiren genç kız, yanlış tedavi sonucu zihinsel engelli olarak kalınca bu olaydan çok etkilenen genç adam ailesini hiçbir zaman affetmez.

Can Yücel'in dilimize çevirdiği ve Şahin Ergüney'in yönettiği oyun, bugün saat 20.00'da Bursa Devlet Tiyatrosu(BDT) Ahmet Vefik Paşa sahnesinde seyirci karşısına çıkıyor.

SIRÇA KÜMES VE SIRÇA KÖŞK

Sırça Kümes dendiğinde ister istemez aklıma içinde 13 öykü ve 4 masalın olduğu Sabahattin Ali'nin(25 Şubat 1907, Eğridere - 2 Nisan 1948, Kırklareli) 1947'de kaleme aldığı Sırça Köşk kitabı gelir. Kitabın adı masallardan birinin adıdır.

Aşağı yukarı aynı dönemlerde yaşamış iki edebiyatçının Sırça köşkü ve Sırça kümesi dönemlerinde toplumu etkilemiş eserlerdir.

OYUNUN EKİBİ

Oyunun dekor tasarımı Murat Gülmez'e, kostüm tasarımı Esra Selah'a, ışık tasarımı Yüksel Aymaz'a, dans düzeni İhsan Bengier'e, müzikleri Dengin Ceyhan'a ve dramaturjisi Mine Acar'a ait. Oyuncular ise Hatice Sezer, Ufuk Şener, Öykü Esendemir ve Hamza Cem Çanakoğlu.

Bursa Devlet Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Arzu Tan Bayraktutan şunları söylüyor:

"Aylar sonra AVP'de, kendi sahnemizde, Bursa seyircimizle buluşacak olmanın heyecanı ve mutluluğu içindeyiz. Seyircilerimizi birbirinden keyifli oyunlarımıza bekliyoruz."

Oyun, 21-24 Eylül tarihleri arasında ve sezon sonuna kadar AVP Sahnesinde saat 20.00'da seyirci ile buluşacak.

OYUNUN KONUSU

Oyunun konusu ise şöyle:

"Oyun, anlatıcı ve esas kahraman Tom'un, annesi Amanda ve kız kardeşi Laura'nın anısına yaptığı bir anımsama oyunu olarak seyirciye sunuluyor. Oyun hafızaya dayandığından, Tom izleyicilere, gördükleri şeyin tam olarak ne olamayabileceğine dikkat çekiyor.

Oyun, 1930'larda(Büyük buhranın hemen sonrasında) Amerika'da geçer. Yıllar önce kocası tarafından terk edilen Amanda, St.Louis'te yıkık dökük bir apartman dairesinde iki çocuğu ile birlikte yaşamaktadır.

Telefon şirketinde çalışan Bay Wingfield ailesini terk edip gittikten sonra bir kartpostal yollar. Adressiz bu kartpostalda ise sadece 'Merhaba. Hoşça kalın...' yazmaktadır.

Tom ailenin geçimini sağlamak için mecburen bir ayakkabı fabrikasında çalışmaktadır. İşini sevmeyen, bir edebiyat düşkünü ve sinema meraklısı olan Tom, boş vaktini sürekli sinema ve edebiyata harcamakla avunuyor.

Varlıklı bir Güneyli aileden gelen Amanda, çocukları için kendi gençliğinde yaşadığı gibi bir hayat temin etmek ister. Eğitimini tamamlayamayan, hassas bir yapıya sahip olan ve küçükken geçirdiği hastalık yüzünden bir bacağı sakat olduğu için kendini dünyadan soyutlayan Laura ise kendini topladığı sırça(cam) koleksiyonuna vermiştir."

SON SÖZ

Sırça kümes ile tiyatroseverlerle buluşacak olan Bursa Devlet Tiyatrosu'na kazasız , belasız bir tiyatro sezonu dilerken; pandeminin kapatmayacağı sahne ve bol izleyici diliyorum.

"...ve perdeyi" özledik.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.