Hava Durumu

BEV, 30. kitabım ve zamanda yolculuk

Yazının Giriş Tarihi: 20.12.2021 07:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.12.2021 07:54

1970'li yılların sonu. Akademiden hocam, Piraye ve Vedat Örfi'nin oğlu, Mehmet Ali Paşa'nın torunu ve sınıf arkadaşım Kenan Bengü'nün babası Mehmet Fuat Bengü'nün (edebiyat dünyasında Mehmet Fuat, spor dünyasında Mehmet Bengü olarak tanınır.) Altunizade'deki köşkünün bahçesindeyiz. Yanımda o görüşmeyi ayarlayan sınıf arkadaşım Can var. Onu tanımazdan, hocam olmazdan önce Nazım Hikmet'in "Memet Fuat'a Mektuplar" kitabı ile tanışmıştım. Masada bir sürahi soğuk limonata ve benim notlarım var.

Rahmetli Mehmet Fuat o dönem aynı zamanda Adam Yayınları'nın editörlüğünü yapıyor. Ülkemizde daha sağlık için spor konusu yeni yeni konuşulmaya başlamış. Ben de bu konuda bir kitap yazmak istiyorum.(Ukalalığa bakar mısınız, daha öğrenciyim!). Hocam beni büyük bir sabırla dinliyor. Sonra sakin sakin almam gereken daha çok yolun olduğunun mesajını, uygun kelimelerle bana anlatıyor.

İlk kitap denemem böylece suya düşüyor. Aradan birkaç yıl geçiyor. TOFAŞ'ın kurucu müdürlerinden ve TOFAŞ Spor Kulübü kurucusu Yalçın İpbüken beni ziyarete geliyor ve ben büyük bir heyecanla kitap hayalimi paylaşıyorum. Yalçın ağabey, Mehmet Fuat hocam gibi sabırlı değil ve bana "Senin kaç makalen var ki, kitap yazmaya kalkıyorsun?" diyor.

(Laf aramızda o gün bana bu öğüdü veren -iyi ki vermiş- Yalçın İpbüken, 80 yıllık yaşamının özetlendiği kitabını yazma onurunu da bana veriyor. Çalışmalarımız devam ediyor.)

Bu iki tokattan sonra bu hayallerimi bir süreliğine erteliyorum.

BEV VE BURSA'YA DEĞER KATAN MUHACİRLER KİTABI

Aradan yıllar geçiyor ve kitap yazmak eşim Prof.Dr.Füsun Kuter'in zorlamasıyla yaşamımı sürdüğüm uğraşa dönüşüyor. Yıllar içinde kişi ve kurum tarihleri ağırlıklı kitaplarım bir bir yayınlanmaya başlıyor.

Yaklaşık bir buçuk yıl önce Ağustos 2020'de beni dönemin BEV(Balkantürk Eğitim Vakfı) Başkanı Dr. Aytuğ Onur bir yönetim kurulu toplantısına davet ediyor. Kalıcı bir projeye imza atmak istediklerini ve bu konuda neler yapabileceklerini soruyor. Ben bir proje hazırlıyorum. Projeyi BEV yönetimine sunuyorum. Süreç içinde projeyi birlikte geliştiriyoruz. Ben, Dr. Aytuğ Onur, İlhan Uslu, Öztürk Yazıcı ve Adnan Sözeri'den oluşan bir takım oluşturuyoruz. Sonunda BEV'in Bursa'ya değer katan Muhacirler 1 kitabı doğuyor. Amaç, Bursa'ya değer yaratmış rahmetli büyüklerimizi bir kez daha anmak, onları tarihin tozlu sayfaları içinde ölümsüzleştirmek. Gelecek kuşaklara bu bilgileri ve onların öğütlerini ulaştırmak.

Böylece 30 kitabıma da imza atma onuru yaşıyorum. Öncelikle burada bana güvenen, bu olanağı sağlayan BEV eski Başkanı Dr. Aytuğ Onur ve yönetimi ile şu andaki başkanı İlhan Uslu ve yönetimine teşekkür ederim.

KİTAPTA KİMLER VAR?

Kitapta çeşitli nedenlerle (Osmanlı Rus Harbi, Balkan Savaşları, I. Dünya Savaşı, Mübadele ve 1950 baskıları) Balkanlar'dan Bursa'ya göç etmiş, kendisi ve/veya çocukları Bursa'ya değer katmış(ağırlıklı olarak Bursa sanayisine) şu anda aramızda olmayan rahmetli büyüklerimizi andık.

Bu çalışma BEV'in Bursa'ya değer katan ve şu anda aramızda olmayan rahmetli muhacirlerimize yönelik bir vefa projesiydi. Bu projede kronolojik sırayla(doğum yılları göz önüne alınarak) şu isimler vardı:

"Ali Vehbi Türkün, Rıfat Minare, Selim Süter, Abdi Biçen, Abdurrahman Şenipek, Sait Aktaş, Vehbi Gülener, Ali Osman İğrek, Kemal Coşkunöz, Ahmet Türkel, Mustafa Dörtçelik, Hakkı Baykal, Ali Osman Sönmez, Talat Diniz, Mehmet Beysel, Adnan Türkay, İslam Uyar, İbrahim Uyar, Kemal Türkün, Sadık Yılmaz, Şükrü Şankaya, Süleyman Kurtçu, Mümin Gençoğlu, Atilla Tatveren, Yüksel Tatveren, Ömer Matlı, Ali Fuat Aslanoba, Ali Durmaz, Nihat Aslanoba, Seçkin Onur, Konuralp Başol, Altan Eker ve Özhan Canaydın."

Geçtiğimiz hafta içinde Sevgili Namık Göz'ün Gözlem Kulesi programına konuk olan BEV Başkanı İlhan Uslu bu kitabın ilk tanıtımını yapmıştı. Sevgili Namık Göz'de beni onurlandırarak kitabı köşesine de taşımıştı. Ona da bu vesile teşekkür ediyorum.

SON SÖZ

Hepinizin bildiği gibi BALKANTÜRK Eğitim Vakfı(BEV), 26 Temmuz 2014 tarihinden beri Bursa'da özellikle eğitim ve kültür alanında önemli çalışmalar yapıyor ve projeler geliştiriyor. Bunların en önemlileri 200'e yaklaşan gence verdiği burslar ve de gençlere yönelik verdiği mentörlük hizmetleri. Kuşkusuz diğer hizmetlerini de unutmamak gerekir.

Evet, buradan bu vefa projesinde BEV'le birlikte çalışmaktan duyduğum mutluluğu ifade ederken, bu kitabın oluşması noktasında bana sabrederek zaman ayıran, rahmetli büyüklerimizin aile fertleri ve diğer destek verenlere de teşekkürlerimi iletiyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.