Hava Durumu

Bilim Kızı projesi ve Müjgan Çetin

Yazının Giriş Tarihi: 07.10.2021 07:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.10.2021 07:57

Müjgan Çetin, ODTÜ mezunu bir kişi. Kendisi İnovasyon Yönetimi Danışmanlığı yapıyor. Bursa'da da birçok firmaya ve projeye bu alanda hizmet verdi. Müjgan Çetin, 2016 yılında Bilim Kızı diye bir proje başlattı.

Proje Türkiye'deki kız çocuklarının eğitiminin ve yetiştirilmesinin günümüzde ve gelecekte zorunlu bir ihtiyaç olduğu tespiti ile 2016 yılında kendi imkanları ile bir sosyal inovasyon projesi olarak başlatıldı.

Bilindiği gibi resmi verilere göre 2019 yılı sonu itibarıyla 15-24 yaş grubundaki genç nüfus toplam nüfusun %15,6'sı. Genç nüfusun %51,3'ünü erkek nüfus, %48,7'sini ise kadın nüfustan oluşuyor. 12,6 Milyonu bulan genç nüfusumuz, Avrupa Birliği ülkelerinin 20 tanesinin toplam nüfusundan fazladır.

BİLİM KIZI PROJESİ

Bilim Kızı projesi maddi imkansızlık, fırsat eşitsizliği, vizyon sapması ve yön karmaşası yaşayan kızlarımızı; temel bilimler alanında lisans, yaşam bilimleri alanında yüksek lisans ve doktora eğitimleri süresince, bilimsel faaliyet yapabilecek ve başarılar elde edebilecek seviyede, eğitim ve yetiştirme süreçlerinde desteklemek, yüreklendirmek ve bilimsel kariyerlerine katkı sağlamaktır.

Bu projenin Stratejik Hedefi, 10 sene içinde 100 Bilim Kızı'nı desteklemek ve en az bir Bilim Kızı'na Nobel Ödülü kazandırmak.

Bu çalışmaya Bursa'daki Simbiyoz Aktivite'nin kurucularından Hülya Aras da hem mentör olarak katkı koyuyor, hem de Simbiyoz Aktivite projenin kurumsal destekleyicilerinden.

Ayrıca, Uludağ İçecek de proje ile yakından ilgileniyor, bazı etkinliklerinde yer alıyor.

TÜRKİYE VE BİLİM

OECD'nin 2000 yılından bu yana düzenlediği 15 yaşındaki 3 Milyon öğrencinin katıldığı 3 yılda bir düzenlenen "Uluslararası Değerlendirme Programı"PISA 2018 sonuçlarında ülkemiz yine OECD ortalamalarının altında kaldı.

Bu sonuçlara göre Türkiye, PISA testine 3 farklı kategoride (kendi dilinde matematik okur yazarlığı, fen Bilimleri okur yazarlığı ve okuma becerileri) katılan 37 OECD ülkesi arasında 31. sırada yer aldı.

Türkiye'de kızlar, bu çalışmadaerkekleri tüm testlerde geride bırakırken, yoksul öğrenciler düşük performans gösterdi.

KADINLAR VE BİLİM

Kadınlar tarih boyunca her ülkede ikinci sınıf insan muamelesi gördü. Tiyatro sahnelerinde birçok gelişmiş kabul ettiğimiz ülkede kadınlar sahneye çıkamadılar. Kadın rollerini erkekler oynadı.

Günümüzün bir çok gelişmiş ülkesinin Bilimler Akademisi kadınları çok uzun süre üyeliğe kabul etmedi. Onların birçok buluşu, buluş kabul edilmedi. Onlar çok uzun süre Nobel'e aday gösterilmediler.

PLOS Biology isimli bilimsel dergide yer alan çalışmada, 2020'de dünya çapında yayın yapan akademisyenlerin bilimsel makalelerinin adedi, etkisi, aldığı atıf sayısı ve oranı gibi bilimsel kriterlerden yola çıkarak bir sıralama oluşturuldu.

Burada 161.442 bilim insanı sıralandı. En etkili bilim insanları listesinde, Türkiye'de çalışmalarını yürüten toplam 857 bilim insanı içerisinde 92 kadın yer aldı.

Bu arada AB üyesi ülkelerde 18 milyon bilim insanı ve mühendisin yüzde 41'i kadın. Türkiye'de ise bilim ve mühendislik alanında çalışanlarının yüzde 44'ü kadın. Türkiye kadın bilim insanı ve mühendis istihdamında, Almanya, Fransa ve İngiltere gibi birçok Avrupa ülkesinin önünde. Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat)2019 verilerine göre, AB üyesi olmayan Norveç yüzde 55,1'lik kadın bilim insanı ve mühendis oranıyla Avrupa'da lider.

SON SÖZ

Bilim Kızı projesi yaratıcısı Müjgan Çetin hanıma emekleri için teşekkür ediyor ve başarılar diliyorum.

Şunu da unutmayalım, kaliteli bir anne, kaliteli bir gencin hayat yolculuğunun başlangıcıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.