Hava Durumu

Bir eğitim imecesi: ÇEK

Yazının Giriş Tarihi: 27.07.2021 08:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.07.2021 08:00

Pazar günü 25 Temmuz'du. Bu beni 1995'e götürdü. O tarihte Bursa'da çağdaş eğitime gönül vermiş 23 insan laf söyleyip, eleştirmek yerine ellerini taşın altına koyarak, "Eğitim için ne yapabiliriz?" sorusunun yanıtını ararken, ülkemizin ilk eğitim kooperatifini kurdular.

Bu ülkenin ilk eğitim kooperatifi aynı zamanda sosyal koopertifçilik içinde (üyelerinin kar payı almadığı, kazanılanın amaca harcandığı) bir model oluşturuyordu.

Onlara saygımızı sunarken, önce o 23 kurucuyu anımsayalım:

"Ali Şık (Emekli Öğretmen), Atıf Sözügeçer (Mali Müşavir ), Bora Özkula (Tiyatro Sanatçısı), Buket Uygur (Eczacı), Çetin Tor (Çocuk Doktoru), Fevzi Topçuoğlu (Emekli Öğretmen), Gülsever Gönenç (Sigortacı), Halil Ergün (Sinema Sanatçısı), Halil Yazıcı (Emekli Öğretmen), Hasan Kurar (Sanayici), Korhan Durusoy (Mimar), Memiş Yılmam (Tek. Öğretmen-Sanayici), Mesut Toraman (Maden Mühendisi), Metin Eşmen (Elektrik Mühendisi), Murat Kaçar (Çocuk Doktoru), Mümin Ceyhan(Elektrik Mühendisi), Nejat Vardar (Eczacı), Rüştü Dilmen (Turizmci), Selim Öktem (Makine Mühendisi), Ulviye Özer (Prof. Dr. U. Ü. Öğr. Üyesi), Üstün Tunalıgil (İş Adamı), Vehbi Varlık (Sanayici), Zerrin Soysal (Eczacı)"

Fevzi Topçuoğlu'nun kurucu başkanlığında kurulan kooperatifin başkanlığını sırasıyla Korhan Durusoy, Prof.Dr.Ayhan Kızıl, Nejat Vardar, Mümin Ceyhan, Prof.Dr.Ulviye Özer, Ali Arabacı ve Buğra Küçükkayalar onurla taşıdılar.

26 yıllık süreç içinde ÇEK Beşevler 3 Mart Anaokulu, ÇEK 3 Mart Azizoğlu İlkokul ve Ortaokulu, ÇEK 3 Mart Halil Güleç Fen Lisesi ve Anadolu Lisesi, Görükle'deki ÇEK 3 Mart Kız ve Erkek Yükseköğrenim Yurdu ve de lisesi olmayan dağ köylerindeki kız çocuklarını ücretsiz olarak barındırıp, okuttuğu ÇEK 3 Mart Osman-Güler Köseoğlu Ortaöğrenim Kız Öğrenci Yurdu ile hayata geçirdi.

Ayrıca sosyal sorumluluk projeleri "Kır Çiçekleri Okusun Diye", "ÇEK(İ)MECE", "ÇEKİRGEM", "ÇEKSANAT" yaşama geçirildi. Binlerce öğrenciye burs verildi. Son olarak da Anaokuludan, üniversiteye olan sloganının son aşamasını gerçekleştirmek için de , "Bursa Çağdaş Eğitim ve Kültür Vakfı"nı kurdu.

BAŞKAN KÜÇÜKKAYALAR NE DEDİ?

ÇEK Başkanı Buğra Küçükkayalar, 26. kuruluş yıldönümü için şunları söyledi:

"26 yıllık süreçte toplumda uyandırılan güven, saygı, yapılan çalışmaların niteliği, niceliği sayesinde Çağdaş Eğitim Kooperatifi, benzersiz kocaman aydınlanma yuvasına dönüştü, Türkiye Cumhuriyetinin de saygın ve önemli kurumlarından biri oldu. Sürdürmekte olduğumuz eğitsel ve sosyal sorumluluk projelerinde, yarıda kesilen Köy Enstitülerinin ruhu ve felsefesi çağdaş bir anlamda yeniden hayat buldu. Cumhuriyet değerlerinin, demokrasinin, eğitimde fırsat eşitliğinin, insan onuruna saygının egemen olacağı bir Türkiye hedefiyle bir araya gelişimizde 25 yılı geride bıraktık.

Bu süreçte neleri gerçekleştirdik: Anaokulumuzu, ilkokulumuzu, ortaokulumuzu, liselerimizi, yurtlarımızı hizmete açtık. Sosyal sorumluluk projelerimizi -"Kır Çiçekleri Okusun Diye", "ÇEK(İ)MECE", "ÇEKİRGEM", "ÇEKSANAT"- yaşama geçirdik. Binlerce öğrencimize eğitim ve barınma bursu verdik. Üniversitemizi açma, "Anaokulundan Üniversiteye" hedefimizi gerçekleştirme konusunda önemli bir adımı daha atarak, "Bursa Çağdaş Eğitim ve Kültür Vakfı"nı kurduk.

Daha yapacak çok işimizin, kat edecek çok yolumuzun olduğunu biliyor, gerçekçi hedeflerle projelerimizi oluşturuyoruz ve planlıyoruz. Sizlerle birlikte, dün olduğu gibi bugün ve yarınlarda da "Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller" yetiştirmek amacıyla aydınlığa doğru olan yürüyüşümüzü kararlılıkla sürdüreceğiz.

Kuruluşumuzun 26. yılında, kurucularımızdan, yönetim, denetim, yürütme ve çalışma kurullarında görev alanlara, ortaklarımızdan, çalışanlarımıza, imece kültürümüze katkı sunan kurumlardan, kuruluşlardan bağışçılarımıza ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyoruz."

SON SÖZ

ÇEK 'e emeği geçen herkesi saygıyla anarken, aramızdan ayrılanlara rahmet diliyorum. Işıklarda uyusunlar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.