Hava Durumu

Bir öncü: Ayperi Serdaroğlu Okur

Yazının Giriş Tarihi: 12.07.2021 08:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.07.2021 08:04

Yaşam belirsizlikler ve bilinçli/bilinçsiz seçimler üzerine kuruludur. Ben bu başlangıcı ve sonu belirsiz olan yaşamda insanların belirli misyonlar üstlendiğine inanırım. Bu belirli misyonlar yüklenmiş insanların bazılarının da öncüler olduğuna.

Yaşantımda farklı alanlarda, öncülük yaparak ilkleri gerçeleştirmiş kişileri tanıma fırsatım oldu. Bunların bazıları çok yakınımdaydı ve onları tanıma fırsatım olurken, bazılarını araştırma ve yakınları ile tanışma fırsatım oldu.

Size 2003 yılında tanıştığım, 2004'te kitabını okuduğum, ülkemizde yalın düşüncenin mimarların Dr.Ayperi Serdaroğlu Okur'dan söz etmek istiyorum.

Ayperi'nin İstanbul'daki ilköğretiminim ardından, Ankara TED Koleji ile başlayan, ODTÜ Mimarlık ile devam eden, Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimleri yüksek lisansı ardından çok az insana nasip olan Massachusetts Institute of Technology'deki (MIT) doktora yolculuğu onun eğitimindeki kilometre taşlarıydı.

Özellikle onun MIT'deki doktora çalışma süreci Dünyayı Değiştiren Makina kitabının yazarı ve hocası olan James Womack ile ve de Uluslararası Motorlu Taşıtlar Rekabetçilik Araştırması sonuçları, yalın düşünce/yalın üretim ile tanışmasına yol açar.

Türkiye'ye döndükten sonra Tofaş'ta Jan Nahum'un CEO'luğu döneminde onunla aynı kuruluşta çalıştık. O Otomobil Yan Sanayi Geliştirme Programında uzman olarak görev aldı. Ben de o dönem spor kulübünde yöneticilik yapıyordum.

Ardından Sistem Yayıncılıktan çıkan ülkemizdeki ilk yalın kitabı olan Yalın Düşünce kitabını Dr.Ayperi Serdaroğlu Okur kaleme aldı. 1998'te Koç Holding bünyesindeki Yalç.ın İpbüken tarafından kurulan İDEA şirketinin önemli bir parçasıydı. Aynı yıl içinde dünyada ilklerden biri olan 1.Yalın Zirve'nin organizasyonun mimarıydı. James Womack ile ilişki kurarak, programın oluşmasını ve icrasında birinici derecede gene Ayperi vardı.

2001'deki Yalçın İpbüken tarafından kurulan Yalın Enstitü Derneği'nin mimarlarındandı. Benimde enstitüye üye olduğum o yıllardan sonra onu Yalın Zirveler'de daha yakından tanıma ve çalışmalarını okuma fırsatım arttı.

Ayperi, ülkemizdeki yalın düşünce, yalın uygulamalar, yalın üretim alanlarında öncülük yapmış, ciddi bir bilim insanı, başarılı bir araştırmacıydı. 2012 yılından bu yana Yalın Enstitü için çok değerli araştırmalar yapıp, makaleler kaleme aldı.

Dr.Ayperi Serdaroğlu Okur, geçen yıl 6 Temmuz'da aramızdan ayrıldı.

Yalın Enstitü Derneği Başkanı Yalçın İpbüken, Genel Sekreter Ülkü Kulaç ve enstitü bir vefa örneği göstererek sağken başlamış olduğu bir kitap çalışmasını hayata geçirdi. Bu aşamada Ayperi'nin oğlu Ömer Tözeren ve gelini Yasemin Tözeren'in de katkıları oldu.

"Yalın Düşünce Mimar: Ayperi Serdaroğlu Okur" kitabı Yalın Enstitü tarafından Optimist Yayınları'ndan yayınlandı. Şimdi, Dr.Ayperi Serdaroğlu Okur'un kaleme aldığı yalınla ilgili 12 değerli bilimsel makaleyi kitapta bulmak mümkün.

Bu arada 2015 yılında Bursa OSB'nin 55 yıllık tarihini "Bir Sanayi Devrimi" isimli kaleme aldığım kitapta oradaki ilk fabrikalardan biri olan Burçelik'in de kuruluş öyküsünü anlatmıştım. Onun ile ilgili olarak Burçelik Yönetim Kurulu'ndan Canan Zihnioğlu ile buluşmuş, ardından da fabrikanın kurucularından Ragıp Serdaroğlu ile söyleşmiştim. Kitabın BTSO'daki tanıtımına da Ragıp Bey katılmıştı.

Meğerse Canan Hanım, Ayperi'nin kuzeni, Ragıp bey de amcasıymış. Hayat tesadüflerle dolu. Bu arada bu kitabın finansmanını da Canan Zihnioğlu sağlamış.

SON SÖZ

Ben buradan sanayi dünyasındaki tüm patronlara ve de özlelikle bir sonraki kuşaklarına bu kitabı okumalarını öneririm. Dr.Ayperi'nin kitabı her bağlamda, geleceğe ışık tutuyor.

Makaleleri çok vurucu ve uzun araştırmalar sonucu ortaya çıkan makaleler.

Bu vesile ile Burçelik ailesine geç de olsa başsağlığı dilerken, Yalın'a vefalı davranışından ötürü teşekkür ediyorum.

Sevgili Ayperi, iyi ki vardın. İyi ki yalının ülkemizdeki tanıtımı ve yayılması noktasında mimar oldun. Uluslararası rekabetçilik platformunun en önemli enstrümanını ülkemizle buluşturan Yalın Enstitü'de oldun. Seni iyi ki tanımışız.

Işıklarda uyu...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.