Tarih 4 Ağustos 1961. Yer BTSO’nun 1938-1973 yılları arasında kullandığı iki önceki kendisine ait hizmet binası.
Çok uzun süren bir meclis toplantısı. 133 nolu “Sanayi Bölgeler Etüt Komisyonu’nun Bursa’da yaptığı tetkiklere ait 2 Ağustos 1961 tarih ve 768 sayılı İdare Heyeti Kararı” gündemin bir maddesi.
Karar şöyle:
“Karar No - 133 : Umumi Katip, Komisyonun teşekkülü, gayesi, Bursa’daki tetkikler hakkında nazım plan üzerinde izahat verdi. Yapılan müzakereler neticesinde İlhan Özmert’in teklifi gereğince Bursa iktisadına müspet tesir edecek bu projenin tahakkuku için odamızın faal rol oynamasına, inisiyatifi ele almasına ve projenin odaca tahakkuk ettirilmesinin prensip olarak kabulüne ve idare heyetinin azami gayret göstermesine ittifakla karar verildi. 4.8.1961.”
Altındaki Yönetim Kurulu imzaları şu isimlerden oluşur:
Başkan : Hasan Alkoçlar, Başkan Vekili Mehmet Urgancıgil, Başkan Vekili: Şevket Kömürcüoğlu, Umumi Katip: Mustafa Evirgen, Umumi Katip Vekili: Enver Yet, Üyeler: Burhanettin Ersöz, Fahri Batıca, Nurettin Foça, Nuri Erbak, İhsan Dikmen, Ali Erdinç, Rafet Sözüçetin, İlhan Özmert.
Evet, bu karar ile BTSO Meclisi 1961’de başlayan ve 6 Kasım 1966 pazar günü saat 14.30’da açılışı yapılan ülkemizin ilk sanayi bölgesinin kurulmasına karar alır. Bu kararın altında da tüm BTSO Meclis üyelerinin adı vardır. Meclis üyeleri şunlardır :
“Rıza İlova, Ali Kop, Ali Erdinç, Ahmet Eker, Ahmet Baltacıoğlu, Ahmet Asığ, Adnan Türkay, Behçet Yırtıcıoğlu, Burhanettin Ersöz, Celal Özbalcı, Cemal Özbakış, Fahri Batıca, Gökşen San. Ltd. Şti., Hasan Alkoçlar, Havlucular Kooperatifi, Halim Altınoluk, Hasan Tinç, Hasan Atasu, K. Koyuncu ve Oğlu Koll. Şti., K. Canyurt - N. Mendi Koll. Şti., Kamil Atıl, İlhan Özmert, İhsan Demirören, Mehmet Aktur, Mehmet Sahiller, M. Nedim İpekyün, Mehmet Urgancıgil, Mehmet Efe, Muhlis Ussoy, Mehmet Azizoğlu, M. Adnan Doğan, Mehmet Beysel, Necdet Zeyreker, Nurettin İskenderoğlu, Nuri Erbak, Necmi Çelikkanat, Nurettin Poça, Nazmi Gürdere, Orhan - Faik Koll. Şti., Ömer İşsevenler, Sabri Özalpay, Süleyman Özyıldırım, Şevket Kömürcüoğlu, T. C. Ziraat Bankası, Tamek Konservecilik Ltd. Şti., Temiziş Dokumacılık.”
Açılışa Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil, Sanayi eski Bakanlarından Muammer Erten, Milletvekilleri, ABD Uluslararası Geliştirme Ajansı (USAID) Türkiye Misyonu Direktörü James P. Grant, dönemin Bursa Valisi Celalettin Ünseli, dönemin Bursa Belediye Başkanı Kemal Bengü, dönemin BTSO Başkanı Abdi Biçen, OSB İdare Komitesi Başkanı Fuat Özyol, BTSO Yönetim Kurulu üyeleri, Bursa sanayi ve iş dünyasını ileri gelenleri katılır. Cumhurbaşkanı da bir telgraf gönderir.
Finalinde 1961 yılında BTSO Başkanı Hasan Alkoçlar’ın başkanlığında başlayan, BTSO Başkanı Kamil Tolon’un başkanlığında devam eden ve BTSO Başkanı Abdi Biçen’in başkanlığında açılışı yapılan Türkiye’nin ilk Organize Sanayi Bölgesi böyle doğar.
BTSO OSB’DEN, BURSA OSB’YE
Ülkemizdeki Organize Sanayi Bölgeleri, 4562 sayılı OSB Kanunu yürürlüğe girene kadar 31.01.1982 tarihli ve 17591 sayılı Resmî Gazetede Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca yayımlanan Fonlar Yönetmeliğine göre yönetilir. Bu kapsamda ülkemizin ilk organize sanayi bölgesi olan BOSB de bu şekilde yönetilir.
15 Nisan 2000 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 4562 sayılı OSB Kanunu ile OSB’ler kendi kanunlarına kavuşur.
BOSB, 12 Temmuz 2012 tarihli Resmi Gazetede yapılan değişikliğe kadar BTSO tarafından yönetilir. OSB Kanunu’nun Geçici 2. maddesinde 12 Temmuz 2012 tarihli Resmi Gazete ile yapılan değişiklikle sadece “Sanayi Odaları” tarafından kurulan OSB’ler için geçici 2. madde de yer alan yönetimin devam etmesi öngörülür, Ticaret ve Sanayi Odaları tarafından kurulup, yönetilmekte olan OSB’ler kapsam dışı bırakılır.
Bu değişiklik üzerine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 30 Temmuz 2012 tarihli yazısıyla BOSB’nin geçici 2. madde kapsamından çıktığı, OSB Kanunu ve OSB Uygulama Yönetmeliği’nin ilgili maddelerine göre organlarını oluşturması gerektiğini bildirilir.
Bunun üzerine 10 Ekim 2012 tarihinde yapılan ilk Genel Kurul ile BTSO Organize Sanayi Bölgesi, BTSO’dan tamamen ayrılarak Bölge Katılımcılarının oluşturduğu Genel Kurul aşamasına geçer. Bir sonraki genel kurulda ise “BTSO Organize Sanayi Bölgesi” olan unvanı “Bursa Organize Sanayi Bölgesi” olarak değiştirilir.
60. YIL KUTLAMASI
Bursa OSB kararının alınışının 61. fiziksel olarak BOSB içinde olmasa da su getirilmesi için kurulan ilk keson kuyularının (Yumuşak toprak zeminlerde uygulanan özel kuyu kazma metodu-Hamitler girişindeydi)temelinin atılmasının 60. yılını Sheraton Otel’de düzenlenen güzel bir tören ile kutladı.
Bursa OSB Başkanı Hüseyin Durmaz ve BOSİAD Başkanı Rasim Çağan’ın ev sahipliğindeki kutlamanın finalinde Gülben Ergen konseri yapıldı.
Törene Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy, AK Parti Bursa milletvekilleri Emine Yavuz Gözgeç, Osman Mesten ve Atilla Ödünç, CHP Bursa Milletvekilleri Lale Karabıyık ve Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Nilüfer Belediye Başkan Vekili Engin Yener, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, İyi Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ile bölge sanayicileri, kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.
Törende ayrıca ilk kurulan fabrikalara plaket verildi. Çıkışta ise benim Bursa OSB için 2016 yılında hazırlamış olduğum(2017’de basıldı) “Türkiye’nin İlki: Bursa OSB. Bir Sanayi Devrimi” kitabı dağıtıldı.
SON SÖZ
Ben öncelikle 1961’de bu vizyona sahip olarak ülkemizin ilk OSB’ni kurma iradesi gösteren BTSO Başkanları, Meclis Üyeleri başta olmak üzere, OSB’ye katkıya koyan tüm BTSO Başkanlarımızı , yönetimlerini ve sonrasında da Bursa OSB Başkanlarımız ve BOSİAD Başkanlarımız ile yönetimlerini kutluyor, aramızda olmayanları rahmetle anıyorum.