My left foot/Sol Ayağım, 1989 yapımı sinema filmidir. Doğuştan beyin felçli doğduğu için sadece solayağını kullanabilen İrlandalı yazar Christy Brown'un aynı adı taşıyan kitabından uyarlanmış gerçek bir yaşam öyküsüdür. Christy Brown, 22 çocuklu bir ailenin hayatta kalan 13 çocuğundan biriydi. Filmde Christy Brown’u canlandıran Daniel Day - Lewis 1989 yılında, bu filmdeki performansıyla en iyi erkek oyuncu dalında Oscar kazandı. Brenda Fricker ise bu filmdeki performansıyla en iyi yardımcı kadın oyuncu Oscar’ını kazanmıştı. Ayrıca film en iyi film, en iyi yönetmen ve en iyi senaryo dalında da Oscar'a aday gösterilmişti.
Filmi vizyona girdiği yıl İstanbul Kadıköy’de izlemiştim. Bunları niye yazdım?
ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİ ANMA KONSERİ
Perşembe günü BBDSO’nun Çanakkale Şehitleri’ni anma konseri vardı. O konserde BBDSO’yu 2005 yılında Besançon'da düzenlenen 49. Uluslararası Genç Şefler Yarışmasında finalist olarak seçilen Endonezya kökenli Alman şef Adrian Prabava yönetti.
Solist ise 2016 yılında Schleswig-Holstein Müzik Festivali'nde Leonard Bernstein Ödülü'ne layık görülen Felix Klieser’di. Bu değerli sanatçı Almanya Göttingen’de iki kolu olmadan doğdu. 4 yaşında korno çalmaya başladı. Kendisi korno valflerini hareket ettirmek için sol ayağını kullanarak ve çanın içine bir uzuv yerleştirmeden Fransız kornosunu çalan dünyanın en önemli sanatçılarından biridir. Korno konser sırasında bir tripod üzerinde tutulur. Felix Klieser, ‘Engel Tanımayan Sanat’ etkinliğinde ÇDSO(Çukurova DSO) ile birlikte Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda 15 Nisan 2022’de de bir konser vermişti.
Sanatçı konserde Richard Strauss’un 1. Korno Konçertosu ve Felix Mendelssohn’un 15 yaşında bestelemiş olduğu 1. Senfonisini çaldı.
YEŞİLOVA HOLDİNG SPONSORLUĞU
Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası’nın, Çanakkale Şehitlerimizi Anma Konseri, Yeşilova Holding desteğiyle gerçekleştirildi. Konsere, Yeşilova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Yeşilova, Grup İcra Kurulu Başkanı A. Yalçın Yeşilova ve Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Yeşilova ile iş dünyasından önde gelen isimler katıldı. Konserin ardından Yeşilova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Yeşilova, Şef Adrian Prabava’yı kuliste ziyaret ederek kutladı ve günün anısına bir plaket takdim etti.
Konserin ardından bir açıklama yapan Yeşilova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Yeşilova, “Yıllardır sürdürdüğümüz bu anlamlı destek ile sanatçılarla sanatseverleri buluşturmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Hepimiz için gurur verici bir geceydi. Ulu Önder Atatürk ve Çanakkale’de destan yazan kahramanlarımızı bir kez daha andığımız bu anlamlı gecede heyecanımızı ve gururumuzu paylaşan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
SON SÖZ
Rönesanstan beri, hatta daha da öncesinde sanat (resim, heykel, müzik vd) hep saray ve aristokrasi tarafından desteklenen bir alandır. Geçmiş dönemin büyük sanatçılarının hepsi bu desteği görmüştür. Bu konu daha sonraki süreçte Fransız devrimi ve ardından sanayi devrimi sonrası süreçte oluşan ve gelişen burjuva sınıfı tarafından desteklenmiştir.
Ülkemiz geneline göz attığımızda ağırlıklı olarak İstanbul’da Eczacıbaşı, Koç, Sabancı, Kocabıyık, Şahenk, Zorlu, Berker, Gökyiğit gibi aileler sanatsal etkinlerin ve sanatçıların yanında olmuştur.
Kentimizde ise bu konu yeni yeni gelişmeye başladı. Erbak-Kızıl Aileleri, Durmaz Ailesi, Orhan Ailesi, Uyar Ailesi, Yeşilova Ailesi vd.(ismini atladığım ailelerin affına sığınıyorum) birkaç aile sanatsal ve kültürel etkinliklerin yanında olmaya başladı. Burada sadece gönüllü olarak , gönülden bu etkinliklere destek veren ailelerden söz ediyorum. Farklı gerekçelerle etkinlikleri destekleyenlerden değil.
Bu arada Yeşilova Ailesi’ne teşekkür ederken, tüm ailelerimizi sanat ve kültürün yanında olmaya davet ediyorum.
***
Son olarak da Christy Brown ve Felix Klieser’in verdikleri yaşam savaşımını saygı ile anarken; “Never give up/Asla vazgeçme” mottosunun gerçek örneklerinden olduğunu anımsatıyorum.