Hava Durumu

BTSO, Korona'da ne yaptı?

Yazının Giriş Tarihi: 30.04.2020 08:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.04.2020 08:02

Birçok farklı girdinin sürekli değişerek fiziksel değişimler ve farklı düzenler yaratması; bu düzenlerin yine kendisini etkilemesi, insan zekasının ve günümüzdeki gözlem ve bilimsel tahmin yeteneklerinin çok çok üstünde olmasından dolayı, bu durumu kaos olarak adlandırırız. Halbuki insanoğlunun bilgi düzeyi tüm bu değişimlere neden olan fiziksel yasalara ve matematiksel açıklamalara sahiptir.

Bir fabrikanın bacasından çıkan dumanı düşünün, dumanının havada yaptığı şekilleri tamamen düzensiz ve bağımsız rastlantısal olarak görebilirsiniz. Ancak bir teorik fizikçi dumanın bu dinamiğinin aslında ortamdaki birçok parametre ve etken ile belirlendiği bilir. Bu girdiler o kadar çoktur ve o kadar değişkendir ki incelemek ve net bir kanıya varmak olanaksızdır. Parametrelerin bu kadar çok değişkenliği, aslında onların aynı zamanda bir çıktı olmasından ötürüdür.

Fabrika dumanın hareketine neden olan hafif bir hava akımı, bir sıcaklık değişikliği ve basınç farkı hep bu hareketi etkiler. Neden olduğu bir harekettir. Ayrıca dumanın dinamiğini etkileyen girdiler birbirlerine bağlı olabilirler ki bu durumu tam anlamıyla içinden çıkılmaz hâle sokar.

Bunları neden yazıyorum?

Salgın da özünde bir kaostur. Yukarıdaki anlatımdan özünde bir düzenin ve kaosun ne denli birbiri ile içiçe olduğu sonucunu çıkarırsınız. COVİD 19'lu bir hastanın önlem almadan öksürdüğünü düşünün. Öksürme hızı, çıkan hava miktarı, o miktarın içindeki virüs oranı, ortamın içinde hava akımı olup olmadığı, öksüren kişinin ayakta mı, otururken mi öksürdüğü, boyu, öksürdüğü mekandaki hava sıcaklığı, nem oranı ve daha bir çok faktör o virüsün kaç metreye kadar, ne miktarda düşeceğinin, havada kalma süresinin veya düşüş hızının ne kadar olacağının, o ortamda virüsün ne kadar süre yaşayabileceğini hep etkileyen ve değiştiren faktörlerdir.

BTSO İLE NE İLGİSİ VAR?

Bu yukarıda yazdıklarımın BTSO ile ne ilgisi var diyebilirsiniz? Demeyin.

Yukarıda anlatmaya çalıştığım kaos-düzen içiçeliği aynı biçimdeki iş dünyasını da etkiler. Bir kredi almışınızdır veya evinizi arabanızı satıp, bir hamburgerci dükkanı açıyorsunuzdur. Yer kiralanmış, iç dekorasyon bitmiş, çalışanlar işe alınmış, ertesi gün açılış yapılacaktır. Sabah bir bilgi tüm kafeterya ve restaurantlar kapatılıyor. Daha bir liralık siftahınız yoktur. Ne zaman, ne olacağının belli olmadığı bir belirsizlik içinde yuvarlanmaya başlarsınız.

Dünkü yazımda söz ettim. Çin siparişlerini Avrupalı markalar iptal etmiş, siparişler Türkiye'ye kaymıştır. Yatırımcı yeni elemanlar almış, yeni hatlar oluşturmuş, bir vardiya daha eklemiş ve çalışmaya başlamıştır. Ertesi gün Avrupa'daki mağazalar kapanmış, siparişler iptal edilmiştir. Yeni işe alınanlar ne olacaktır? Bu yapılan yatırım nasıl geri dönecektir. Yatırım için alınan krediler nasıl ödenecektir? Bunlar basit iki örnek, dev uluslararası şirketlerin dertleri bambaşka.

Evet, salgın sonrası kaos ve düzenin içiçeliğinin olduğu bir ekonomi dünyasında, bir taraftan iş dünyası ne yapacağını kara kara düşünürken, bir taraftan devlet bir takım önlem ve paketler ile bu ağır global ekonomik darbeden insanımızın daha az yara ile kurtulması için bir çaba sarfediyor. Birçok şey konuşuluyor, birçok belirsizlik ve yanıtı olmayan soru var.

BTSO DEVREYE GİRİYOR

Böyle bir kaotik ortamda BTSO devreye giriyor. Bursa iş dünyası için bir yandan kaynak yaratmaya çalışırken, bir yandan da belirsizliği açıklığa, yanıtsız soruları, yanıtlatmaya çaba sarfediyor. Özünde asli ve en önemli işlevlerinden birini yerine getiriyor. Yoğun biçimde üyelerine yönelik video konferanslarla, onları bilgilendiriyor, yanıtsız soruların yanıtlarını yetkililerin ağzından duymalarını sağlıyor, belirsizliği netleştirmeye çalışıyor.

Bir yandan da iş dünyasındaki çeşitli STK'lara doğrudan BTSO Başkanı İbrahim Burkay video konferans ile bağlanıyor ve onların dertlerin dinleyip, bunları ilgili üst makamlara iletirken, sorularını yanıtlıyor.

BTSO Başkanı İbrahim Burkay ve yönetimine bu zorlu süreçte başarılar diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.