Hava Durumu

BTÜ-Bolt ve üniversite-sanayi işbirliği

Yazının Giriş Tarihi: 08.07.2019 08:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.07.2019 08:26

İçinde yaşadığımız kentte 40 yılı aşkın bir süredir üniversite-sanayi işbirliği konuşulur. Kentimizdeki birkaç kişiyi tenzih ediyorum. Ama genelde bu söylemler içinde olan insanların ne bu konunun Bursa özelindeki tarihi konusunda bilgileri vardır, ne bu konu gerek akademi dünyasında, gerekse sanayi de içselleştirilmiştir. Ama söylem iş dünyası ve akademi dünyasında dillere pelesenk olmuştur.

Akademi dünyasının büyük bölümü sanayi ile işbirliğine öncelikle kendi maddi kaynaklarına katkı olarak bakarken, sanayi dünyası da akademi dünyasına bu beklentideki insanlar özelinde bakar.
Kentimizde üniversite-sanayi işbirliğinin tarihçesinin öyküsü şöyledir.


1940'lı yıllarda Burhanettin Ersöz, Ahmet Eker ve tütüncü Fazıl Erman ile birlikte Bursa'nın dönemindeki en modern un fabrikalarından birini kurar. Makineler Almanya'dan getirilir. Daha sonraki yıllarda oğlu Doğan Ersöz bu fabrikayı yönetmeye başlar. (Anımsayacağınız gibi Doğan Ersöz, 1978'de de ülkemizin TÜSİAD'dan sonra kurulan ikinci işadamları derneği BUSİAD'ın da kurucusudur.) 1973 yılında Doğan Ersöz'de unu bakkalara ve marketlere çuval içinde değil de, paketleyerek verme ve toptancıyı aradan çıkarma fikri doğar. O dönem Bursa'daki BİTİA Altıparmak'ta eğitim vermektedir. Orada pazarlama hocası Doç.Dr. Ziya Aksu'yu bulur. Yapmak istediğini anlatır ve bu konunun nasıl karşılanacağının araştırılmasını ister ve bunun için bir kaynak da ayırdığını dile getirir..

Ziya Hoca konunun hazırlığını yapar ve projeyi oluşturur. Bir gün derste projesinden söz eder ve anketör olarak çalışmak isteyen öğrencisi olup, olmadığını sorar. Birkaç el kalkar, o ellerden biri de Bursa'da sanayi ve üniversite işbirliğini yıllardır dile getiren o dönemin öğrencisi Prof.Dr.Ali Ceylan'dır.

Evet, böylece Bursa'da üniversite-sanayi işbirliğinin ilk örneği bu şekilde hayata geçer. Süreç içinde Uludağ Üniversitesi kurulur. Onun bünyesinde, BTSO'nun ve BUSİAD'ın bünyesinde çeşitli işbirliği komisyon, komite ve merkezler kurulur. Genelde bunlar hep işlevsiz kalan girişimler olarak kalırlar.

BTÜ-BOLT BAĞLANTI İŞBİRLİĞİ

BOLT Bağlantı Elemanları firması 1986 yılında İstanbul'da kuruldu. 1993 yılında ortağı olduğu firmanın tüm hisselerini Bursalı Remzi Topuk satın aldı ve fabrikayı Bursa Çalı Sanayi Bölgesi'ne taşıdı. BTSO Meclis geçen dönem Başkanı Remzi Topuk'un bu girişiminden sonra firma büyüdü ve ülkemizdeki alanında ilk beş firmadan biri oldu. Şu anda şirketin başında Remzi Topuk'un oğlu Sinan Topuk ikinci kuşak olarak firmayı yönetiyor.

BOLT geçtiğimiz günlerde Bursa Teknik Üniversitesi ile bir işbirliği protokolü imzaladı. Bu protokole BOLT adına Remzi Topuk, BTÜ adına BTÜ Rektörü Prof.Dr. Arif Karademir imza koydu. Törende BTÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Ramazan Kurt ve BOLT Genel Müdürü Sinan Topuk da hazır bulundular.

Ben iki kuruma da hayırlı olsun derken, kentimize ve ülkemize katma değeri yüksek olsun diyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.