Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bugün Zafer Bayramı

Yazının Giriş Tarihi: 30.08.2018 07:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.08.2018 07:57

Bugün 30 Ağustos Zafer Bayramı. 26 Ağustos'ta başlayıp, 30 Ağustos'ta Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanan Mustafa Kemal'in yönettiği Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nin yıldönümünü bugün kutluyoruz.
Mustafa Kemal Atatürk, 30 Ağustos 1922'deki Büyük Zafer'i, 1924 Dumlupınar konuşmasında özetle şöyle anlatıyor:
"Bilmeyen kalmamıştır ki: Ulusumuz, egemenliğini eline aldığı gün, en karanlık yoksulluğun, en derin uçurumun kıyısında idi. Bütün güçleri yıpranmış, bütün savunma araçları elinden alınmış, kutsal varlıkları saldırıya uğramış, pek acıklı bir durumda idi. Bütün bunları hiçe sayarak varlığını ve bağımsızlığını kurtarmaya karar verdi.
Bu kararını başarıya ulaştırabilmek için kendine bir toplu davranış, bir belirli erek seçmesi gerekiyordu. Ulusun bütün varlığı ile, bütün inancıyla, canını dişine takarak o yolda birlikte yürümesi ve er geç başarıya ulaşması gerekti. İşte baylar o erek bu yerdi, burasıydı. Umulan ve istenen başarı, işte burada kazanılan zaferdi."
Evet, bugün yurdumuzun çeşitli yerlerinde Zafer Bayramımızı düzenlenecek törenlerle kutluyoruz.
Bursa'daki kutlamalar da Bursa Valiliği bünyesinde organize edildi. Bu akşam Bursa Valisi İzzettin Küçük, Zafer Bayramı nedeniyle Sheraton Otel'de bir resepsiyon verecek.
Zafer Bayramımız kutlu olsun.

Turgut Tuna ve Mitoloji

Bursa'da çinicilikten söz ettiğinizde aklımıza iki isim gelir. Biri İznik, diğeri ise Turgut Tuna'dır.
Turgut Hoca, 1945 yılında Bursa'da doğdu. İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu seramik bölümünü bitirdi. Faruk İşman, Dr.Karl Schlamminger ve Ralph Bush gibi önemli isimlerin öğrencisi oldu. Çini çalışmalarına hocası Prof. Hakkı İzzet'in teşviki ile başladı.
Yüksek lisansını Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü'nde "Ebul Kasım Çini Defteri'nin teknolojik analizi" isimli tezi ile yaptı.
Uludağ Üniversitesi'nde İznik Çinicilik Meslek Yüksek Okulu'nun kurucu müdürlüğünü yaptı. Üniversiteden emekli olduktan sonra eşi seramik ve resim sanatçısı Şebnem Tuna ile birlikte Turgut Tuna Çini Çiftliği'ni kurdu.
Turgut Tuna yaşamı boyunca birçok hayalini hayata geçirdi. Hayata geçirmediği tek arzusu Bursa'da kurmak istediği bir Çini Restorasyon Enstitüsü.
Turgut Hoca'nın anılarından ve görüşlerinden yola çıkarak "Hunili Mitoloji ve Alamancı Hermes" isimli bir kitap yazdı. Kitap mizahi bir yolla çeşitli konu ve alanlara eleştirel bir yaklaşımla kaleme alınmış.
Evet, Turgut Hocam hem sanat, hem de yazın yaşamında üretmeye devam ediyor. Kendisine saygıyla diyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.