BUİKAD sadece Bursa özelinde değil içinde bulunduğumuz bölgede özel bir sivil toplum kuruluşu. Bursa’nın da içinde olduğu BEBKA (Bursa Eskişehir ve Bilecik) bölgesindeki tek kadın işinsanı ve sanayicilerinin olduğu dernek.
156 üyesi bulunan bu derneğin üyeleri; 22 binin üzerinde kişiye istihdam yaratırken; %70’i girişimci ve % 30’u profesyonel üst düzey yöneticiden oluşuyor. 31 farklı sektörel alanda bulunan üyelerin kuruluşlarının toplam ciroları ise 40 Milyar TL.
Bu derneğimiz "Kadına daha iyi çalışma koşulları kazandırmaktan çok, kadının rekabetçi iş hayatında yetkinliklerini artırarak varoluşunu güçlendirmek" amacıyla 2007 yılında Selma Çetinkaya Türker başkanlığındaki 11 kurucu üye tarafından kuruldu.
Bu değerli sivil toplum örgütümüz aynı zamanda Akdeniz ülkelerinin iş kadını derneklerinden oluşan Akdeniz İş Kadınları Federasyonu'nun (AFAEMME) üyesi. Ayrıca Marmara ve İç Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu'nuna da (MARSİFED) üye olan tek kadın derneği.
KİMLER VARDI?
Kent Meydanı’ndaki Holiday Inn Otel’de BUİKAD’ın Perşembe günü hem 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günümüzü kutlamak için hem de çalışmaları ve geleneksel ödül törenleri hakkında bilgi vermek için düzenlediği bir toplantı gerçekleştirildi.
BUİKAD’ın toplantısında Şeyda Şençayır (Yönetim Kurulu Başkanı), Nazan Akıncı ( Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı), Zuhal Aslı Saka (Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı), Tülin Tezer (Yönetim Kurulu Üyesi), İlknur Gülsün Ünal (Yönetim Kurulu Üyesi), Gülnur Algül (Genel Sekreter), Gülay Durmuş (Yönetim Kurulu Üyesi/Sayman), Arzu Erdi (Yönetim Kurulu Üyesi), Ebru Koçanalı (BUİKAD Ödül Komitesi Üyesi), Dikmen Avcıer (BUİKAD Ödül Komitesi Üyesi) bizlerle beraber oldular.
ŞEYDA ŞENÇAYIR NE DEDİ?
BUİKAD Başkanı Şeyda Şençayır, düzenlediği basın toplantısında özetle şunları söyledi:
“Çağdaş Türk kadınının, iş hayatının ayrılmaz bir parçası olması gerektiği, ülke ekonomimizin kalkınmasının ancak ve mutlak bu yolla mümkün olacağına inancı ve kadının rekabetçi iş hayatında yetkinliklerini arttırarak varoluşunu güçlendirmek hedefiyle, 2007 yılında kurulan Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneğimiz BUİKAD bugün; Bursa’nın lokomotif firmalarından oluşan 10 kurumsal üyemiz ve bireysel üyelerimiz ile birlikte toplamda 156 üyeye ulaşmıştır.
Üyelerimizin %70 i girişimci ve % 30 i profesyonel üst düzey yöneticiden oluşmaktadır. 31 farklı sektörde faaliyet alanları bulunmakta olup, yoğunluklu dağılım sanayi ve hizmet sektörlerinde yoğunlaşmış olup, otomotiv, tekstil, inşaat, hukuk, sağlık gibi alanlara odaklanmıştır. Üyelerimizin yıllık ciro toplamları 40 milyar TL’nin üzerinde olup yaklaşık 22 bin kişilik istihdam sağlamaktadırlar.
İşte böylesine bir yapıda olan BUİKAD önemli projelere ve faaliyetlere de imza atmaktadır. Bunları kısaca şöyle özetleyebilirim;
She Globe Trade-kadın girişimciler için küresel ticarette yeni ufuklar projemizi hayata geçirdik ve paydaşlarımızla (BTSO,BEBKA,İl Ticaret Müdürlüğü,UİB,TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve TÜMKAD) ile birlikte başarılı bir şekilde yol almaktayız.
Projemizde amacımız: yerel, bölgesel ve ulusalda kadın girişimcilerin yetkinliklerini, iş ağlarını ve uluslararası ticarete başarılı bir şekilde katılma fırsatlarını artırarak, onları güçlendirmek, ihracat yapan kadın girişimcilerin pazar payını geliştirmek, ihracat yapmak isteyen kadın girişimcileri desteklemektir. Bursa’ya ve üyelerimize değer katan sürdürülebilir projelerimiz bulunmaktadır.
Digital dönüşüm komisyonumuzun yürüttüğü, Womancode; dijital gelecek için kadınları güçlendirmek projemizde amacımız kadınların dijital yetkinliklerini artırmak, dijitalde kadın girişimciliğini teşvik etmek, liderlik rollerinde kadınları güçlendirmek ve üniversite öğrencilerinin farkındalığını artırarak, dijital işgücüne hazırlanmalarını sağlamaktır.
Sosyal sorumluluk komisyonumuz tarafından koordine edilip, 2022 yılında lansmanı yapılan “Bu iş eşitlik işi” projemizi hayata geçirdik. Projemiz geçtiğimiz sene TİSK’in açtığı ortak yarınlar yarışmasında ödüle layık görüldü.
BUİKAD’ın marka projelerinden noktalama koçluğu projemiz 16 yıldır devam etmektedir. Bugüne kadar toplamda, 600 kız öğrenciye ulaşmanın haklı gururunu yaşamaktayız.”
16. BUİKAD ÖDÜLLERİ
Bu yıl BUİKAD’ın geleneksel olarak sürdürdüğü ödül töreninin16.cısı 28 Şubat 2025 tarihinde Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Orhangazi salonunda gerçekleştirilecek.
İş Yaşamında Başarılı Kadın Ödülleri şu kategorilerde verilecek:
“Yılın En Başarılı İş Kadını; Yılın Fark Yaratan Kadını; Yılın Kadını Destekleyen Şirketi; Bursa’nın En Başarılı Kadın Yöneticisi; Bursa’nın En Başarılı Girişimci Kadını; Bursa’nın En Başarılı İş Kadını, BUİKAD Özel Ödülleri ve bu yıl ilk kez verilecek olan BUİKAD Fark Yaratan Genç Girişimci Özel Ödülü.”
SON SÖZ
Bir ülkenin her alanda en güçlü ve en iyi durumda olabilmesi ancak kadın-erkek ayırımı yapmadan herkese iyi bir eğitim sağlamış olması ile mümkündür. Milletlerin kalkınması kadının eğitim düzeyine paralel gelişme gösterir. Tarih boyunca bu böyle olmuştur ve gelecekte de böyle olacaktır.
Bu noktada nesilleri yetiştiren kadınlar, toplumda erkeklerin sahip olduğu haklardan mahrum bırakılmamalıdır. Çünkü ülkelerin top yekün kalkınmasının temeli, kadın-erkek demeden aktif olarak ekonomik hayatta üretim faaliyetinde bulunmaktan geçmektedir. Aksi halde müreffeh bir hayattan söz etmek imkansız hale gelirken, ülke fakirleşerek yok olmaya mahkum konuma kadar gelebilir. Bu nedenle kadın istihdamının artırılması, ekonominin gelişmesi ve ilerlemesi için en az erkek istihdamı kadar önemlidir.
Burada kurulduğundan beri bu alanda çalışmalar yapan, farkındalık yaratmaya çalışan, proje geliştiren ve onları hayata geçiren, maddi katkılarının yanında mentörlük mekanizmaları ile kız çocuklarımızın yanında olan BUİKAD önemli ve değerlidir.
BUİKAD bu kentteki her kurum ve kuruluşun desteklemesi gereken bir sivil toplum kuruluşumuzdur. BUİKAD’a başkanları Şeyda Şençayır özelinde başarılar diliyor ve emekleri için teşekkür ediyorum.