Hava Durumu

BUMATECH 2021 ve Emre Gencer

Yazının Giriş Tarihi: 27.11.2021 08:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.11.2021 08:18

İçinde yaşadığımız kimimizin doğduğu, kimimizin doyduğu kimimizin de okuduğu güzel Bursamız, ülkemizde birçok sektörde olduğu gibi makine sektörünün de kalbi konumunda. Kökleri yarım yüzyılı aşmış yerel markadan, ulusala, oradan da uluslararası markaya dönüşmüş sanayi kuruluşlarımızla gurur duyuyoruz.

Kentimiz birkaç gündür makine sektörünün önemli bir uluslararası fuarına ev sahipliği yapmakta.

Bursa Makine Teknolojileri Fuarı, bünyesinde Bursa Metal İşleme Teknolojileri, Sac İşleme Teknolojileri ve Otomasyon Fuarları'nı barındırarak BUMATECH Bursa Makine Teknolojileri Fuarı adıyla yıllardır sektörü bir araya getiriyor.

24 Kasım'da Bursa TÜYAP Fuar Merkezi'nde yapılan açılış ile başlayan fuar bugün sona erecek. 19 yıldır devam eden bu fuar, 7 salondan oluşan 40 bin metrekarelik alanda 30.000'den fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.

Bu fuar Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından, Takım Tezgâhları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) ve Makina İmalatçıları Birliği (MİB) iş birliğinde, Ticaret Bakanlığı, KOSGEB ve Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin destekleri ile hayata geçirildi.

Makine imalat sektörünün Bursa'daki kıtalararası buluşması diye nitelendirilen BUMATECH Fuarı, 45 ülkeden iş insanları ile 353 firma ve firma temsilcilerini bir araya getiren, makine imalat sektörünün bu yılki en büyük buluşması niteliğini taşıyor. Fuara özellikle Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Avrupa'dan ciddi katılımlar sağlandı.

Fuarın 1 milyar TL'lik iş hacmi yaratarak sektörün 2021 ihracat bilançosuna önemli bir katkı sağlaması bekleniyor.

Ticaret Bakanlığı'nın alım heyeti programı ve makine UR-GE projesi ile desteklediği fuar, bu yönüyle de yurt içinden ve dışından gelen talepleri artırmayı başardı.

EMRE GENCER NELER SÖYLEDİ?

Bu sektörde uluslararası platformdaki tanınmış Bursa firmaları/markaları bulunuyor. Bu önemli ve özel markalardan biri olan Nezir Gencer'in kurduğu SİMGE Grubun başındaki isim Emre Gencer aynı zamanda MİB (Makine İmalatçıları Birliği) Başkanlığı görevini de yürütmekte.

Açılışta yaptığı konuşmada BUMATECH Fuarı'nın makine imalat sektörünün ticaret hacminin artırılmasındaki işlevine dikkat çeken MİB (Makine İmalatçıları Birliği) Başkanı Emre Gencer şunları söyledi:

"Bu yıl 10 ayda ihracatımız geçen yıla göre %34 artış göstermiştir. İhracatımızın ithalatı karşılama oranı geleceğe umutla bakabileceğimiz %94 seviyesine ulaşmıştır. Daha da önemlisi, katma değeri çok yüksek makine ihracatımız aynı dönemde 19 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır.

Bu rakam sektör ihracatımızın bu yılın sonunda %20'nin üzerinde bir artışla 23 milyar dolar seviyesine ulaşacağına işaret etmektedir. Kısa sürede çok sayıda dünya markası çıkararak makine sanayimizi dünya liginde ön plana taşımalıyız. Bunu da ancak kamu ve özel sektör iş birliğiyle yerel idare ve STK'ların desteğiyle ve her şeyden önemlisi de birlikte iş yapma kültürünü geliştirerek başarabiliriz.

BUMATECH Fuarı'nın bunların her birinin etkin bir şekilde hayata geçirilebildiği bir etkinlik olacağını ümit ediyoruz.

Bu arada bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Büyük kamu ihalelerinde, ülkemizde ihtiyacı karşılayabilecek, firmalar var iken yabancı firmaları görmekteyiz. Halbuki AB bünyesi içinde ihale şartnamesinde AB menşeli olmak da bulunuyor."

GALA YEMEĞİ

Ayrıca organizasyonun ilk günü akşamda Almira Otel'de MİB ev sahipliğinde bir gala yemeği düzenledi. Düzenlenen organizasyona; MİB üyelerinin yanı sıra TÜYAP Bursa Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener ve çok sayıda davetli katıldı.

Bu yemekte konuşan MİB Başkanı S. Emre Gencer şöyle dedi:

"Salgının yol açtığı koşullar nedeniyle makine imalatçıları olarak çok zor bir 2020 yılı geçirdik. Ancak 2021 yılı başından itibaren iç ve dış satışlarımız toparlanmaya başladı. Yılın ikinci yarısında bu trend hızlandı. Geldiğimiz noktada yılın ilk 10 ayında makine ihracatımız yaklaşık yaklaşık 20 oranında artarak, 19 milyar dolar seviyesine ulaştı. Yıl sonunda 23 milyar doları aşacağımızı tahmin ediyoruz. Bu ülkemiz açısından sevindirici bir gelişmedir.

Ancak bu yıl sonunda makine ve aksamları ithalatımızın 33 milyar doları aşması muhtemel. Başka bir ifade ile ödemeler dengesi açığımızın yaklaşık yarısı olan 10 milyar dolar açık, sadece makine sektörümüzden geliyor. Ülkemizi, küresel ekonomik değer zincirinde daha yukarılara taşımamız için öncelikle bu açığı kapatmalıyız. Bu vizyonla başarı hedeflerimizi geçtiğimiz yıl belirledik ve açıkladık.

Buna göre 2030 yılına kadar sektörümüzün ihracatta kg fiyatını bugünkü seviyesinin iki katı olan 15 dolara, genel ihracatımız içindeki makine ve aksamlarının payını ise %9'dan, %15'e çıkarmayı hedefliyoruz."

Gecede ayrıca Emre Safa Gürkan da "Zamanın ruhu: Modernite ve beklentiler" başlıklı bir konuşma ve sunum yaptı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.