Hava Durumu

BUMİAD ve Cumhuriyet Ödülleri

Yazının Giriş Tarihi: 11.10.2021 07:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.10.2021 07:49

Gelişmiş demokrasilerin vazgeçilmez bir unsuru olan aynı zamanda üçüncü sektör diye de adlandırılan Sivil Toplum Örgütleri değerli kuruluşlardır. Toplumumuzda sivil toplum örgütü diye adlandırdığımızda hem gerçek anlamdaki gönüllü STK'ları hem şirket kurduğunuzda zorunlu olarak üye olmak zorunda olduğunuz yarı kamu kuruluşu olan Sanayi Odaları ve Ticaret Odaları hem de mesleğinizi icra etmek için zorunlu üye olduğunuz meslek odalarını hepsini bir arada değerlendirmiş oluruz. Halbuki burada gönüllü STK'lar ayrı bir önem ve büyük değer taşımaktadır.

Murat Belge, Sivil Toplum Nedir? isimli çalışmasında sivil toplum kavramını Fransız Devrimi'nin fikir babalarından Jeanne Jacques-Rousseau'da da bulduğumuza dikkat çekerek şöyle devam eder:

"Kelimenin kendisini de Hegel'de buluruz, daha sonra da Marx'ta. Sivil toplum yaklaşımının, Marx'ın toplumsal analizinde pek de merkezi bir yeri yoktur, ama o da Hegel'in yolundan giderek yer yer sivil toplumdan bahseder. Bu şekilde bakınca, toplumu sivil toplum ve politik toplum diye ikiye ayırmış oluyoruz. Politik toplum denen şey de, devlet. O zaman lafı devam ettirmek üzere diyebiliriz ki sivil toplum dediğimiz şey, toplumda doğrudan doğruya devletin denetiminde olmayan bütün alanların bulunduğu yerdir"

Charles Taylor ise Sivil Toplumun Biçimleri adlı eserinde sivil toplumu şöyle tanımlar:

"Toplumsal sorunlara etkili ve uzun dönemli çözüm bulma sürecine aktif olarak katılan ve bu temelde de siyasi aktörleri bu çözümleri yaşama geçirecek politikalar üretmeye yönlendirmek için çalışan farklı gönüllü örgütlerin devlet denetimi dışında kurduğu ortak alandır"

BUMİAD'IN DOĞUŞU

Bursa'da Mühendis ve Mimar İşinsanı ve Sanayicilerin kurduğu ve bünyesinde yer aldığı BUMİAD, gönüllü üyelik esasına dayalı bir sivil toplum kuruluşu olarak karşımıza çıkar.

BUMİAD, 29 Mayıs 2009 tarihinde 30 kurucu üye tarafından İlker Özaslan başkanlığında Bursa'da kurulur. Türkiye' de bu konuda ilk ve öncü, bir dernektir.

BUMİAD CUMHURİYET ÖDÜLLERİ

BUMİAD 2017 yılından itibaren Cumhuriyet Ödülleri vermekte. Ödüle layık görülecek kişi ve kurumların yerel ile sınırlı kalmadan ülke geneline yayılması amaçlanarak yola çıkıldı. Başlangıçta tek ödül üzerine öngörü kabul edilmesine rağmen gelen öneri yoğunluğu göz önüne alınarak kesin sınırlama konulmadı.

2017'de bu ödüllere ÇEK Çağdaş Eğitim Kooperatifi, Meral Muammer Ağım Ortaokulu, Barış Anadolu Lisesi, Mustafa Bozbey, Prof. Dr. Ulviye Özer layık görüldü.

2018 yılında ödüller Matematik Köyü, Mümin Ceyhan ve Sıtkı Kahvecioğlu'na gitti.

2019 yılında ise Ahmet Aral Alkan, Pınar Ayhan, İlker Başbuğ bu ödülleri aldı.

2020 yılında ise U.İ.B. Uludağ Otomotiv İhracatçıları Birliği, Erdem Saker ve Prof.Dr.Muazzez İlmiye Çığ'a verildi.

Cumartesi sabahı yapılan basın toplantısında BUMİAD Başkanı Şaban Bozdemir ve BUMİAD Yüksek Danışma Kurulu Başkanı Orhan Efe 2021 BUMİAD Cumhuriyet Ödülleri için belirlenen isimlerin Prof. Dr. Aziz Sancar, Prof. Dr. Ersan Şen ve Duayen Öğretmen Nurten Ceyhan olduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Aziz Sancar ve Prof. Dr. Ersan Şen'i tanıyorsunuz. Gerçi, Nobel alana kadar Aziz Sancar hocamı alanı dışında çok az kişi tanıyordu. Halbuki 2007 yılında Vehbi Koç ödülünü almıştı. Nurten Ceyhan ise 1925 yılında doğdu. ''Gazi Terbiye''den mezun olduktan sonra Malatya Arapgir de resim öğretmeni olarak öğretmenliğe başladı. Aydın Ortaklar Köy Enstitüsü, Erzurum Pulur Köy Enstitüsü, Ankara Hasanoğlan Köy Enstitüsü'nde görev yaptı. Köy Enstitüleri kapandıktan sonra Köy Enstitüleri öğretmeni olan eşi Mehmet Ceyhan ile birlikte Bursa' ya yerleşti ve Kız Öğretmen okulunda mesleğini sürdürdü.

Nurten Ceyhan, Bursa'nın yakından tanıdığı Eser Ceyhan ve Türk Ceyhan kardeşlerin de annesidir. Ben hem rahmetli eşi Mehmet Ceyhan'ı ve kendisini tanıma, onların misafiri olma, elleri ile yaptığı yemeklerden yeme mutluluğunu da yaşadım. Nurten Hocam, aynı zamanda kayınvalidem Aynur Öztürk'ün de Bursa Kız Öğretmen Okulu'ndan öğretmeniydi.

BUMİAD'ın Cumhuriyet Ödülleri töreni 26 Ekim 2021 tarihinde Almira Otel Balo Salonu'nda yapılacak. Ödül törenine Aziz Sancar, Amerika'da olduğu için katılmayacak onun ödülünü Orhan Bursalı alacak.

SON SÖZ

Evet, BUMİAD kalitesini başlattığı projelerin devamını getirerek, kalitenin temel göstergelerinden biri olan sürdürülebilirliği ile göstermekte. Ayrıca çağdaş bir Türkiye noktasındaki duruşları da değişmedi.

Onları kutluyorum. Çalışmalarında başarılar diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.