Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa basını ve Saruhan Ayber

Yazının Giriş Tarihi: 13.07.2019 09:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.07.2019 09:14

Bursa ofset gazetecilik ile 1974 yılında Bursa Hakimiyet gazetesi ile tanıştı. O dönem gazetenin sahipleri Haldun Simavi ve Armağan Gerçeksi'ydi. Gazetenin başında ise Saruhan Ayber vardı. Daha sonraki yıllarda gazete Sönmez Holding tarafından satın alındı.
Saruhan Ayber'i 1976 yılının haziran ayında tanıdım. Gazetecilikle 1975 yılında tanıştığım Haber Gazetesi ve Doğru Hakimiyet'in ardından yolum Bursa Hakimiyet'e düşmüştü.


Sürekli elleri arkasında gazete içinde dolaşan, gazetedeki her yaş ve her pozisyondaki kişi ile diyaloğu olan, masanızdaki simidin yarısını koparan, elinden sigara ve puro düşmeyen bir kişiydi. Sürekli ünlü konukları olurdu. Benim Bursa medya dünyası içinde tanıdığım en entelektüel; siyasetten, klasik müziğe; tarihten sanata her konuyu konuşabileceğiniz ve danışabileceğiniz bir insandı.
Uzun yıllar hem gazetede, hem de gazete dışında ağabey-kardeş ilişkimiz o aramızdan ayrılana kadar devam etti.
Saruhan ağabey ile en uzun sohbetlerimizi Basında 41 yıllık yolculuğun öyküsü: Bursa Hakimiyet kitabını yazarken onun Kafeman'daki yazlığında yapmıştık.
Salı günü Saruhan Ayber'in 80. doğum günü. Geçenlerde oğlu Cenk Ayber ile sohbet ettik. Ayber Ailesi, onu ölüm yıldönümlerinde anmak yerine doğum günlerinde anmayı tercih ediyor. Salı günü saat 17.30'da Hamitler Mezarlığı E 15'teki kabri başında Saruhan Ayber, ailesi ve dostları tarafından anılacak.
1939 yılında İstanbul'da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Manisa'da, yükseköğrenimi Ege Üniversitesi İşletme Bölümü'nde tamamladı. Eğitime devam ederken, 1960 yılında Nedim Çapman'ın çıkardığı Zaman Gazetesi'nde gazeteciliğe ilk adımı attı. Daha sonra sırasıyla, Demokrat İzmir, Sabah Postası ve Yeni Asır Gazetesi'nde görev yaptı.
Bu arada öğretim görevlisi olarak 1969-1973 yılları arasında Ege Üniversitesi Gazetecilik ve İletişim Fakültesi'nde meslek dersleri verdi. 1973 yılında İzmir Ekspres Gazetesi'nde Genel Yayın Müdürlüğü yaptı.
1974 yılında Bursa Hakimiyet Gazetesi'ni kurdu ve 1987 yılına kadar gazeteyi yönetti. Daha sonra tekrar, Yeni Asır Gazetesi ve Günaydın Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğü, Yeni Günaydın Gazetesi'nin de sahipliğini yaptı. 1996 yılında Bursa'da AS TV'nin kuruluşunu gerçekleştirdi. Olay Medya'da Murahhas Üyelik yaptı. Medya S Grubu'nda Murahhas Üye iken, mesleğinin 40. yılını tamamladığı gün gazeteciliğe veda etti. Ayber, evli ve iki çocuk babasıydı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.