Hava Durumu

Bursa Darüşşafaka'sını bekliyor

Yazının Giriş Tarihi: 24.09.2020 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.09.2020 08:05

Darüşşafaka, yoksul ve yetim çocukların eğitimlerine destek olmak için kurulmuş bir köklü kurum. 1863 yılında Yusuf Ziya Paşa, Gazi Ahmed Muhtar Paşa, Vidinli Hüseyin Tevfik Paşa, Sakızlı Ahmet Esat Paşa ve Ali Naki Efendi tarafından "Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiye" adlı dernek, 30 Mart 1863 tarihli padişah Sultan Abdülaziz'in fermanıyla kuruldu. Amacı; yoksul ve yetim çocukların eğitim-öğretimine destek olmaktı.

1868'de Sultan Abdülaziz'in yaptığı bağışla satın alınan Fatih'teki arsaya inşa edilmek üzere İtalyan mimar Barironi 'nin tasarladığı ve planını Dolmabahçe Sarayı'nın mimarbaşı Ohannes Kalfa'nın çizdiği binanın inşaatına başlandı. Okul binası, kız ve erkek öğrencilerin aynı çatı altında eğitimlerine uygun, çağın çok ilerisinde imkânlara sahip ve bu büyüklükte bir eğitim kompleksi olarak düşünülmüş ilk binadır.

Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım, 28 Kasım 1921 tarihinde yaptığı 20 bin kuruşluk bağışla Darüşşafakalı öğrencilerin eğitimine destek oldu.

ERDOĞAN VE DARÜŞŞAFAKA

Darüşşafaka'nın başkanlığını Merkez Bankası eski başkanlarından Zekeriya Yıldırım'ın yaptığı dönemde Nisan 2012'de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Darüşşafaka'nın genel kuruluna katılan ilk başbakan oldu. Bu genel kurulda Erdoğan'ın önerisiyle tüzükte bazı değişikler yapılır. Erdoğan bu değişiklikleri şöyle duyurmuştu:

"Evet... Bugün, Darüşşafaka Cemiyeti'nin tüzüğünde gerçekten tarihi nitelikte bir değişiklik gerçekleştiriyoruz. Tüzükte yapacağımız değişiklikle, bugünden itibaren, inşallah Darüşşafaka Eğitim Kurumları artık sadece babasını kaybetmiş vatan evlatlarına değil; babası veya annesinden her ikisini veya herhangi birini kaybetmiş çocuklarımıza da kapılarını açacak. Yine yapacağımız değişiklikle, tüzüğün 2'nci maddesindeki Türk ve İslam olma şartını, 'Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı' olarak değiştiriyor, cemiyetin kapsama alanını böylece genişletiyoruz."

BURSA VE DARÜŞŞAFAKA

Darüşşafaka Başkanı Zekeriya Yıldırım, bir Bursa ziyareti sırasında işadamları ile bir araya gelir. Onlara Erdoğan'ın önerisi ile yapılan değişiklikleri ve "Artık Anadolu'ya açılmalısınız" önerisini aktarır.

Daha sonra Osman Canik, dönemin BBŞB Başkanı Recep Altepe ve Erdoğan Bilenser helikopterle Darüşşafaka'ya giderler ve oraya hayran kalırlar. Bursa'da nereye yapılabileceği konuşulur. Rahmetli Ali Muhittin Dinçsoy, Timsah Arena'nın yanındaki arazisini önerir. Ama ömrü yetmez.

Ardından Elvin Tekstil'in sahiplerinden Osman Canik, sahibi olduğu Hasköy'deki 14 bin 300 m2'lik tek arsasını bağışlar. Arsa hemen Emine Örnek Okulları ve TED Koleji'nin yakınındadır.

Arsa imarlı araziye sınırlı ama tarım arazisi konumundadır. Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli'ye gidilir. Bakan Pakdemirli sıcak bakar. Gerekli prosedür işletilince onaylayacağını şöyler. Bakan Yardımcısı Fatih Metin de konuya sıcak bakar ve ilgilenir.

Süreç içinde Milli Eğitim'den kamu yararı oluru alınır. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve ekibi onay verir. Yolu yapacaklarını söyler. Toprak Kurulu'ndan geçer. Bakanlığa yazılar gönderilir. Belediyenin onayı orada kaybolur, yeniden gönderilir.

Bu arada AK Parti Bursa milletvekili Atilla Ödünç ve BALKANTÜRKSİAD Başkanı Berat Tunakan tüm süreçlerde yardımlarını esirgemez. Özellikle Atilla Ödünç konuyu sahiplenir. Tam süreç yürürken, Bakan Yardımcısı Fatih Metin hem rahatsızlanır, hem de ardından babasını kaybeder. Kendisine geçmiş olsun ve başsağlığı dileklerimi iletiyorum. 1 Ekim'de görevine dönecektir.

Evet, Bursa Darüşşafaka'nın yaklaşık 7-8 yıldır süren öyküsü kısaca böyle. Atilla Ödünç milletvekilim artık bu işi koparın. Bursa Darüşşafaka'sını bekliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.