Hava Durumu

Bursa Erkek Lisesi Müzesi

Yazının Giriş Tarihi: 12.08.2020 07:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.08.2020 07:56

Yaşı bir buçuk asıra doğru ilerleyen ülkemizin ve kentimizin köklü eğitim kurumlarından biri de 1883'te(Bazı kaynaklar 1885 diyor) kurulan Bursa Erkek Lisesi'dir.

Mezunu olmaktan gurur duyduğum okul, 19. asır sonlarında başlatılan eğitim seferberliği sırasında 1883 yılında Veli Şemsettin Mahallesi'ndeki Necip Bey konağında "Mülkiye İdadisi" adıyla iki sınıflık bir eğitim kurumu olarak açılır.

İki sene sonra da sınıf sayısı dörde çıkarılır. 1886'da bugünkü binanın temeli atılır. Vali Mahmut Celalettin Paşa, okulun bitirilmesi için büyük gayret sarf eder. 1889'da okul, Rüştiye sınıflarını da içine alarak, yedi sınıflı hale getirilir sonra da "Sultanî " olur.

1894'te yatılı hale getirilir. Okula 12 altın karşılığında öğrenci kabul edilir. Binaya 1903-1906 yılları arasında kütüphane, yatakhane, yemekhane, kapalı bir teneffüshane, 1911'de de hamam ilave edilir.

1904'de okul bahçesine ayrı bir teşkilat olarak, "Müze-i Hümayun" adıyla Bursa Müzesi (Ülkemizin ilk arkeoloji müzelerinden biridir) açılır, eserler 1926 'da Yeşil Medresesi'ne taşınır. İslami eserler Yeşil Medresesi'nde kalır, 1974'de arkeolojik eserler Kültürpark içindeki Arkeoloji Müzesi'ne taşınır.

Bu değerli eğitim kurumumuz çok sayıda sanatçı, edebiyatçı, bürokrat, bakan, milletvekili yetiştirmiştir.

1960-65 MEZUNLARI

Türkiye'nin dört bir tarafında dağılmış, Bursa Erkek Lisesi mezunlarından İstanbul'da yaşayan 1960-65 mezunları yıllar önce bir birliktelik oluşturdular. Bu grup yıllardır belirli periyotlarda bir araya geliyor.

Bildiğiniz gibi Bursa'da başkanlığını Cevdet Ulu'nun yaptığı 2007 yılında kurulan Bursa Erkek Lisesi Mezunlar Derneği bulunuyor. Derneğimiz her yıl düzenli olarak öğrencilere burs veriyor. Bu yıl 55 öğrenciye burs verdi.

Geçtiğimiz yıl İstanbul'daki grup ile dernek bir araya gelmişti. Daha sonra ilişkiler sürdü.

Şimdi ise Bursa Erkek Lisesi mezunu olan sanatçı ve kültür insanlarının çalışmalarından oluşan bir sergi planlanmakta. Bu çalışmalar ile ilgili olarak aynı zamanda Bursa Erkek Lisesi'nden mezun olan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ile de bir ön görüşme yapıldı. Sergi ilk olarak Nilüfer Belediyesi'nin tahsis edeceği bir salonda açılacak.

Daha sonra da bu sergi gezici sergi haline dönüştürülerek, kentin diğer ilçelerine de taşınacak.

BEL MÜZESİ

Süreçteki büyük proje ise Bursa Erkek Lisesi'nin tarihi binasının ortasında kalan alana bir Bursa Erkek Lisesi Müzesi kurmak. Bu konu ile ilgili olarak daha önceden Bursa Erkek Lisesi Mezunlar Derneği Başkanı Cevdet Ulu bir çalışma yapmıştı.

Kuşkusuz bunun hayata geçmesi için Bursa Valiliği'nin, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün izin ve katkıları gerekiyor.

Önümüzdeki haftalarda bu konu ve sergi ile ilgili olarak Bursa'da dernek ve İstanbul'daki grubun ortak katılımı ile bir dizi toplantı yapılacak.

Evet, bu ülkeye ve kente sayısız değer kazandıran bu değerli eğitim kurumumuza bir müze de yakışır.

Bu konuya emek harcayanlara, fikir üretenlere ve katkıda bulunanlara bir Bursa Erkek Lisesi mezunu olarak, mezunlar adına teşekkür ediyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.