Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa festivaline buyurun efendiler

Yazının Giriş Tarihi: 11.06.2019 08:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.06.2019 08:43

Atatürk ile Harp Okulu'nda birlikte okumuş olan rahmetli dedem Mustafa Vehbi (Kuter) evimizde misafirler olduğunda konuşmaya "Efendiler" diye başlardı. Babam da hem hanımların, hem de erkeklerin olduğunu anımsattığında dedem "Beyin beyefendisi oluyor da, hanımın hanımefendisi olmaz mı?" derdi. Evet, başlığımdaki efendilerden bunu kastediyorum.
... ...
"Sanat; davranışımızı, karakterimizi, adalet ve sempati hislerimizi rafine etmeli; kendi kendimizi tanımamızın, kendi kendimizi kontrol etmemizin, diğerleri için beslediğimiz saygı hislerimizin ve hareketlerimizin yücelmesine hizmet etmeli; bizi adiliğe, zulme, adaletsizliğe ve bayalığa tahammül etmeyecek şekilde geliştirmelidir."
Bu sözler Bernard Shaw'a ait. Ve bu sözleri bir kez daha okumanızı rica ediyorum. Acaba kaçımız bunun farkındayız?
Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ise sanat için şunu söylüyor:
"Yüksek uygarlığın merdiveni sanattır."
Kentimiz bir şölene daha hazırlanıyor. Ülkemizin en uzun soluklu festivaline sahip olan bir kentiz. Yarın 58. Uluslararası Bursa Festivali başlıyor. Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (BKSTV) tarafından organize edilen, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve sponsor destekleriyle hayata geçen Türkiye'nin en uzun soluklu kültürel etkinliği olma özelliği taşıyan Uluslararası Bursa Festivali, bu yıl 12 Haziran - 12 Temmuz tarihleri arasında hayata geçiyor.

AÇILIŞ KLASİĞİ BBDSO

Festivalimiz yarınki açılış konserinde bir klasiği ile Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası (BBDSO) ile gerçekleştiriyor. Değerli orkestramız, Demir Demirkan'la birlikte açılış konserini gerçekleştirecek.
Demir Demirkan, "Blues"dan "rock"a, "metal"den film ve dizi müziklerine kadar geniş bir yelpazade sayısız eserler veren bir sanatçımız. Demirkan müzik kariyerine Pentagram üyesi olarak başladı. Demir Demirkan, yapımcı olarak da Türk rock müziğinin önemli isimleri ile çalıştı.
Festival boyunca ayrıca dünyaca ünlü sanatçılar Cecilia Krull, Cesaria Evora Tribute ve Los Vivancos; ayrıca Kubat, Muazzez Abacı, Gökhan Tepe, Fatma Turgut, Emre Aydın, Zerrin Özer, Gökhan Türkmen, İskender Paydaş ve Hande Yener de bizlerle olacak. Bunun dışında "Üç Silahşörler-İstanbul Devlet Opera ve Balesi" ile "Bir Teyyareci Vecihi Hürkuş" gösterisi de var.

EKSLİBRİS YARIŞMASI

Bu yıl BKSTV 58. Uluslararası Bursa Festivali kapsamında ilk kez Uluslararası Ekslibris Yarışması düzenleyerek bir ilke de imza atıyor.
Ekslibris, kitapseverlerin kitaplarının iç kapağına yapıştırdıkları üzerinde adlarının ve değişik konularda resimlerin yer aldığı küçük boyutlu özgün yapıtlardır. Kitabın kartviziti ya da tapusudur. Kitap sahibini tanıtır, onu yüceltir ve kitabı ödünç alan kişiyi geri getirmesi konusunda uyarır. Ekslibris, yer aldığı kitabın değil kitap sahibinin bir göstergesidir; kitap ile kitap sahibi arasındaki bir bağdır. Sözcük olarak "...'nın kitaplığından" veya "...'nın kütüphanesine ait" anlamına gelir
Birinci seçilen eserin 10 bin TL ile ödüllendirileceği, uluslararası seçici kurul tarafından değerlendirilecek yarışma sonucu dereceye girenlere ödülleri ise 13 Haziran 2019 tarihinde açılışı yapılacak sergide verilecek.
Yazıyı Albert Camus ile bitiriyorum: "Dünya aydınlık olsaydı, sanat olmazdı."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.