Hava Durumu

Bursa GastroFest

Yazının Giriş Tarihi: 25.05.2022 07:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.05.2022 07:50

Gastronomi kelimesi yunanca gaster (mide) ve nomas (yasa) sözlerinin birleşmesiyle meydana gelir. Gastronomi, yiyecek ve içeceklerin hijyen ve sanitasyon - halkın tüketimine açık veya açılacak olan ürünlerdeki zararlı mikroorganizmaların uzaklaştırılması için yapılan çalışmalar - kuralları çerçevesinde belirli bir sistematik düzen içinde hazırlanarak göz ve damak tadına hitap edecek şekilde sunulduğu yemek kültürü veya yemek sanatı olarak ifade edilir.

Gastronomi kelimesi ilk olarak MÖ 4. yy’da Sicilyalı bir Yunan Archestratus’a ait olan ve ilk yemek kitabı olarak kabul edilen “Gastronomi” adlı bir şiirde geçer.

Gastronomi çeşitli sınıflandırmalarla kendini konumlandırır. Bunlardan biri de uygulamalı gastronomi, teorik gastronomi, teknik gastronomi ve bilimsel gastronomi olarak dörde ayrılır.

YEMEK KÜLTÜRÜ

Bilindiği gibi ateşin bulunmasıyla birlikte insanlar yemeklerini pişirmeye ve lezzetini artırmak amacıyla çeşitli yöntemler geliştirmeye başlar.

Zamanla gelişmeye devam eden yemek kültürü ilk olarak hayvanların kemiklerinden üretilen sonralarında ise metal kaplara dönüşen mutfak gereçlerinin ortaya çıkmasıyla gelişmeye devam eder. Gerçek anlamda yemek pişirme sanatının temellerinin Mezopotamya’da atıldığı, zaman içinde ise Anadolu ve Çin mutfağı olarak ayrılarak gelişimine devam ettiği ifade edilir.

Dünya Turizm Organizasyonu 2018 verilerine göre dünyada yaklaşık 1,4 milyara yakın insan turizm faaliyetlerine katıldı. (UNWTO, 2019). Turizm destinasyonları turist sayılarını ve gelirlerini artırmak için birbirleriyle yarışır. Günümüzdeki rekabet ortamında ülkeler sadece tarih, deniz ve kumsalları ile değil, mutfak kültürleri ile de ön plana çıkmaya çalışır.

Mutfak kültürlerindeki bu farklılaşma; coğrafya, iklim koşulları, savaşlar, ticaretler ve göçler gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanır. Burada karşımıza tanınmışlık, özgünlük ve çeşitlilik gibi kavramlar karşımıza çıkar. Tanınmışlık yemek yeme ve sunum tekniklerinin diğer kültürler tarafından bilinmesi ve uygulanmasını ifade eder. Özgünlük, pişirilme ve sunum tekniklerinin tamamen o ülkeye ait olduğunu anlatır. Çeşitlilik ise yemek çeşitlerindeki bolluğun göstergesidir.



SKAL KULÜP VE GASTROFEST

Bursa Skal Kulüp tarafından organize edilecek olan Bursa’nın ilk gastronomi festivali 5 Haziran’da gerçekleştirilecek.

Şehrin eşsiz lezzetlerinin görücüye çıkacağı festivale binden fazla ziyaretçi beklediklerini belirten Bursa Skal Kulübü Başkanı Gülçin Güleç, lezzet tutkunlarını büyük buluşmaya davet etti.

Yaklaşık 275 TL’lik bir bedelle(öğrenciler 200 TL) girilecek etkinlikte gün boyunca sınırsız kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği dışında eğlenceler, konser ve sürpriz sanatçılarla da buluşabilecekler.

Yeme-içme severleri ünlü şefler, yemek yazarları ve kanaat önderleriyle buluşturacak olan Bursa GastroFest; Uludağ Premium, Eker Süt Ürünleri, Hilton Bursa Convention Center, Podyumpark Bursa ve İnoksan’ın sponsorluğunda; Bursa Skal Kulübü tarafından Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Derneği’nin (GÜMTOB) destekleriyle 5 Haziran’da Botanik Park’ta düzenlenecek.

GÜLÇİN GÜLEÇ NE DEDİ?

‘Gelenekten Geleceğe’ temasıyla gerçekleştirilecek Bursa GastroFest ile şehrin ilk gastronomi festivaline imza atacaklarını kaydeden Bursa Skal Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Gülçin Güleç şunları söyledi:

“Türkiye’nin dört bir yanından yüzlerce gurmeyi bir araya getireceğimiz ve Bursa’nın gastronomi kenti kimliğine güçlü bir vurgu yapacağımız Bursa GastroFest, eşsiz lezzetlerimizi vitrine çıkarmamıza vesile olacak.

Uzun süre hafızalardan silinmeyecek bir gastronomik deneyim yaşatmayı amaçlıyoruz. Tüm gün sürecek festivalimizde ünlü şefler, yemek yazarları, akademisyenler, kanaat önderleri, ülkemizin önde gelen restoranları ve şefleri tarafından hazırlanan tadım sofralarını beğeniye sunacağız. Workshop çalışmaları ile gastronomi konusunda yeni ufuklar açılmasına vesile olacağız.

Koynunda saklı nice hazineleri, manevi değerleri ve damaklarda bıraktığı eşsiz lezzetleriyle Bursa, her seferinde yeniden keşfedilmeyi fazlasıyla hak ediyor. Türk-Osmanlı kültürüyle beraber, göçlerle gelen zenginlikle geleneksel sofrasını alabildiğine lezzet şölenine dönüştürmeyi başaran Bursa, bu etkinlikle kadim medeniyetinin unutulmaz tatlarını dünya ile buluşturacak”

Bursa Skal Kulübe ve GastroFest’e başarılar diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.