Hava Durumu

Bursa Gastronomi Derneği ve Buluşmaları

Yazının Giriş Tarihi: 17.03.2022 08:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.03.2022 08:07

Bir şehrin ‘’Gastronomi Şehri‘’ olabilmesi için öne çıkan en az 9 lezzeti ve özelliği olması gerekiyor. Bursa’ya bu açıdan baktığımızda karşımıza şu lezzetlerimiz ve özelliklerimiz çıkıyor:

“Bursa Döner Kebab , Cantık, Tahinli Pide, Kayhan Pideli Köftesi, İnegöl Köftesi, Kestane Şekeri, Kemal Paşa Tatlısı, Gemlik Zeytini, Boşnak Böreği, Hasanağa Enginarı, Gürsu Armudu, Bursa Şeftalisi, Karacabey Soğanı, Kemalpaşa Domatesi, Ahududu, Böğürtlen, Bursa Siyah İnciri, Kirazı, Gedelek Turşusu, Kaynak Suları, Maden Suları, Gazozu, Bursa Bıçağı.”

Bursa kimimizin doğduğu, kimimizin büyüdüğü, kimimizin okuduğu, kimimizin doyduğu bir güzeller güzeli bir kent.

Bu kentimiz Osmanlı’nın ilk başkenti olarak bir tarih kenti. Uludağ’ı ile bir kış turizm merkezi. Sanayisi ile ülkemizin en büyük ikinci sanayi kenti. Termali ve sağlık tesisleri ile bir sağlık turizm kenti. Tarımı ile bir tarım kenti. Birçok sıfatı üzerinde barındıran ender kentlerden birisi. Şimdi bu özelliklerine bir de “Gastronomi Kenti” ünvanı ekleniyor.

Bunu sağlamak amacıyla Bursa’nın gastronomi sektöründe yer alan önemli isimlerini bir araya getirerek kurulan Bursa Gastronomi Turizmi Derneği’nin (Bursa GTD), başkanlığını Ramazan Başan yapıyor. 24 Kasım 2021’de kurulan derneğin yönetiminde ise şu isimler var:

“Ramazan Başan / Başkan (Hürriyet Bursa Gastronomi Yazarı), Reşat Kahraman / Başkan Yardımcısı (Bursa Aşçılar Derneği Eski Başkanı, 45 yıllık aşçı), Mümin Akgün / Başkan Yardımcısı (Kardelen Kestane), İskender İskenderoğlu / Başkan Yardımcısı (Kebapçı İskender), Bekir Bayırlı /Genel Sekreter (Gıda Denetmeni/ Başdenetçi), Dr.Ayşe Doğan (Bursa Faruk Saraç MYO Gastronomi Bölüm Bşk.), Yüksel Aktaş (Hacıhasanoğulları Baklava Börek), Mustafa Yelbey (Bilginet Akademi Kurucusu), Barış Timur (Pisboğazlar Sosyal Medya Uzmanı), Özgür Gül (Bir Yudum Akademi), Şahin Bingöl (Teknoloji ve Dönüşüm Danışmanı /Piraye Zeytinyağ Kurucusu).”

BURSA GTD’NİN HEDEFLERİ

Bursa GTD’nin amaçları ise şehrin ve bölgenin dinamikleriyle birlikte üstleneceği projelerle, faaliyetlerle Türk Gastronomisi ile Bursa Gastronomisini önce ülkemizde sonra tüm dünyada tanıtılmasını sağlamak. UNESCO’nun 116 şehir arasında gastronomi alanındaki Yaratıcı Şehirler Ağı’nda (UCCN) Türkiye’yi temsil eden şehirler arasında Bursa’nın da yer alması için çalışmak, bunu sonrasında sürdürülebilir bir başarı haline getirmek.

Bursa Gastronomisinin, Bursa lezzet adreslerinin yerli ve yabancı turistlerin seyahat nedenlerinden biri olmasını sağlamak. Bu amaçla Bursa Gastronomi Haritasını oluşturmak, dijitalde yerli ve yabancı turistlerin ulaşabilmesini sağlamak. Gastronomi ve Turizm alanında önemli bir yere ve potansiyele sahip Bursamız için kurulması öngörülen lisans düzeyindeki Gastronomi Fakültesi’nin bir an önce hayata geçmesi konusunda aktif rol almak ve destek olmak. Ve daha birçok hedefi var.

GASTRONOMİ BULUŞMALARI – 2

Bursa Gastronomi Turizmi Derneği çeşitli etkinliklere imza atıyor. Bu etkinliklerden birisi de Gastronomi Buluşmaları.  Bu buluşmaların ikincisi Gastro Akademi’de gerçekleşti. Bu etkinliğe ben de davetliydim. Gastro Akademi, Öztiryakiler Bursa Bölge Distribütörü olan Hakan Ziya’nın bir şirketi. Burada gastronomi konusunda eğitimler veriliyor.

Bizim buluşmamızda Bursa Ovasına Övgü Menüsü vardı. Meğerse o menüyü bizler yapacakmışız. Bu da bana sürpriz oldu. İki saat boyunca Şef Özüm Arat denetiminde Bursa Ovasına Övgü Menüsünü hayata geçirdik. Bu menüde Bursa’nın coğrafi  işaretli ürünlerini ve Bursa’nın yerel ürünlerini kullandık. Etlerimiz Vet-Et’tendi. Menümüzde ise “Çıtır kaygana eşliğinde ayvalı pırasa çorbası, kestaneli keşkek ile bonfile dilimleri, baklava hamuru ile armutlu süt helvası(Bunu Şef Bülent Barış yaptı) , reyhan ve kızılcık şerbetleri(Makam içeceklerindendi)” vardı.

İstanbul-İzmir Otoyol AŞ CEO’su Alp Gürdil, BTO Genel Sekreteri Fehmi Yıldız, Bilginet Akademi Kurucusu Mustafa Yelbey, BBŞB Turizm Şube Müdürü Ercüment Yılmaz, çalışma arkadaşım ASTV program yapımcısı ve sunucusu Sevda Kurul , Bursa’nın Lezzetleri Sosyal Medya Kurucusu Bülent Öztürk, İSO 9001 Başdenetçisi Bekir Bayırlı ile birlikte bu deneyimi yaşadık.

SON SÖZ

Bu ilginç deneyimi yaşattıkları için Bursa Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Ramazan Başat’a, güzel ev sahipliği için Gastro Akademi kurucusu ve Öztiryakiler Bursa Bölge Distribütörü olan Hakan Ziya’ya, Şefimiz Özüm Arat’a, orada yeni tanıştığım güzel insanlara ve bize hizmet eden herkese teşekkür ediyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.