Hava Durumu

Bursa Hakimiyet, iyi ki varsın...

Yazının Giriş Tarihi: 11.09.2021 10:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.09.2021 10:18

Şirketlerin ömürlerinin 10 yılı aşmadığı ülkemizde ve dünyada Bursa Hakimiyet yarım asıra doğru ilerliyor. Bugün 48. yaşımızdayız.
48 yıl önce bugün Bursa Hakimiyet, Bursa yerel basınında bir devrimi gerçekleştirerek ilk ofset gazete onurunu yaşamıştı. Yıllar içinde onu diğer gazeteler takip etti. 46 yıldır bu mesleğin içinde olan biri olarak her yıl gazete yıldönümleri ile ilgili yazı yazmak bazen tekrarlara yol açıyor. Ama tarihe not düşmek adına bazı şeyler anımsatmakta yarar var.

İŞTE BURSA HAKİMİYET'İN DOĞUŞ ÖYKÜSÜ

Ülkemize ofset tekniği ile gazete basımı, Haldun Simavi'nin sahibi olduğu Günaydın gazetesi tarafından getirilir. O dönemler Günaydın bünyesindeki Erdoğan Arıpınar, Amerika'ya gider, oradaki yerel basını araştırır. Daha sonra Günaydın gazetesi büyük bir atılım yaparak, birbirlerine yakın tarihlerde Bursa'da Bursa Hakimiyet, Kocaeli'de Kocaeli, Kayseri'de Kayseri Haber, Eskişehir'de Sonolay, Adana'da Güney Haber isimli bölgelerinin ilk ofset gazetelerini çıkarır.
1974 yılının yaz aylarında gazete kurmak için yola çıkan Armağan Gerçeksi ve yerel gazetelere yönelen Haldun Simavi'nin Veb Ofset grubunun yolları avukat Sırrı Köprülü aracılığıyla kesişir.
O dönemler 1950 yılında Demokrat Parti'nin yayın organı olması düşüncesiyle hafta bir gün yayınlanmaya başlayan ve süreçte günlük gazeteye dönen Hakimiyet'in sahibi Bursa iş dünyasının güçlü ismi Hayri Terzioğlu, gazetesini satmayı düşünür.
Bu aşamada yeni bir gazete kurmak yerine Hayri Terzioğlu'nun Hakimiyet gazetesini Gerçeksi ve Simavi satın almayı düşünür ve bunu gerçekleştirir.
Gazetenin adı Bursa Hakimiyet olur. Bursa Hakimiyet'i yayınlayan Bursa Gazetecilik ve Yayın A.Ş. 13 Ağustos 1974'te kurulur. Kurucuları Veb Ofset İleri Matbaacılık A.Ş., Armağan Gerçeksi, Aysel Gerçeksi, Sırrı Köprülü ve Gündüz Akkök'tür.
Gazetenin yayınlanma tarihi olarak da Bursa'nın kurtuluş tarihi olan 11 Eylül düşünülür ve Bursa Hakimiyet'in ilk sayısı 11 Eylül 1974 tarihinde yayınlanır. Gazetenin başına İzmir Yeni Asır'dan Saruhan Ayber getirilir.
İlk sayıda gazetenin başyazarı Seyfettin Turhan'ın "Erken Seçim" ve yazar Tevfik Turan'ın "Mutlu Günler " başlıklı yazıları vardır. Gazetedeki ilk röportaj da Ayşe Abla isimli magazin sayfasını da hazırlayan Erdal Özdür'ün Bursa'nın İş Kadınları başlıklı röportaj dizisindeki "Mutluevler'in bakkal teyzesi" röportajıdır.
Gazetede bulunan çizgi romanda ise Sait Sami'nin yazdığı ve çizdiği Bursalı Yiğit Komando Çetin Çavuş'un kısa bir süre önce yapılan Kıbrıs Barış Harekatı'ndaki başarıları anlatılır. Ayrıca Suna Keskin, Hamit Yıldırım, Aynur Aydan ve Muadelet Tibet'in oynadığı Büyük Yemin isimli bir fotoroman da vardır.
İlk sayıda gazete sahibi sıfatıyla Armağan Gerçeksi'nin "Başlarken" isimli bir yazısı da bulunur.
Künyesinde ise kurucusu Hayri Terzioğlu, sahibi Armağan Gerçeksi, Yazı İşleri Müdürü de Saruhan Ayber olarak yazar. Böylece bu tarihte Bursa medya dünyasında bir devrim yaşanır. Bursa'nın ilk ofset gazetesi Bursa Hakimiyet böyle yayın hayatına başlar. Bu başlangıç Bursa Hakimiyet sonrası Bursa medyasını ofsete dönüştürür.
Sırasıyla diğer gazeteler ve yeni gazeteler ofsetle tanışır. Bursa Hakimiyet Gazetesi, 26 Haziran 1987'de Celal Sönmez tarafından satın alınır. Süreçte bünyesine ASTV, Radyo S ve diğer bazı yayınlar katılır.

SON SÖZ

Gazeteniz Bursa Hakimiyet, 1974 yılından beri ara vermeden yayın hayatına devam ediyor ve edecek. Bu süreçler içinde çeşitli sıkıntılar ve krizler yaşamasına rağmen, yayınını kesmedi.
Günümüze ardı ardına yitirilen birçok değerle birlikte, gazetecilik de büyük oranda itibar kaybetti. Önünüze çıkan herkes gazeteci kimliğine kavuştu. Ve bunlar kamuda itibar gördü. Ama sorun değil. Tarih her şeyi kaydediyor.
Evet, öncelikle bu 1974'te başlayan yolculuğu aksaklığa uğratmadan devam ettiren başta Celal Sönmez olmak üzere Sönmez Ailesi'ne teşekkür ediyorum.
Bu uzun yolculukta birlikte çalıştığımız çok sayıdaki mesai arkadaşımıza, aramızda olmayan rahmetli büyüklerim ve arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.
Bursa Hakimiyet inadına devam...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.