Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa Kent Quartet ve bir sentez üzerine

Yazının Giriş Tarihi: 02.05.2018 07:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.05.2018 07:41

Klasik müzikle babam sayesinde tanıştım. O hep klasik müzik dinlerdi. Bana bir doğum gününde ilk armağan edilen long play de George Bizet'in Carmen Suite adlı eseriydi. Bu tutkumu veya ilgimi sade bir dinleyici olarak sürdürüyordum. Özellikle de sabah saatlerinde işe giderken, TRT 3'ün o adeta bir eğitim veren programları vazgeçilmezim.
Geçenlerde özel bir etkinlikte Bursa Kent Quartet'in vermiş olduğu bir konseri izledik.
Anımsayacağınız gibi yine ülkemizde kurulan ilk Bölge Devlet Senfoni Orkestrası olan Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası'nı Uludağ Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Ayhan Kızıl ve Bursa Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Erdem Saker kentimize kazandırmıştı.
İşte bu değerli kurumumuz Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası'nın sanatçıları Gökçe Özler, Duygu Borova Özler, Ali Ekber Mutlu ve Argun Yıldıran'dan oluşan "Bursa Kent Quartet"in konseri adeta bir Doğu-Batı sentezini içeriyordu.

KONSERDEN NOTLAR
Bu dörtlü Beethoven, Dvorjak, Carlos Gardel'in eserleri ile Ali Ekber Çiçek ve Nejat Başeğmez'in düzenlemelerinden oluşan müthiş bir konser verdiler. Konser sırasında aynı zamanda Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası'nın müdürlüğünü de yapmakta olan sanatçı Gökçe Özler, bizleri eserler ve bestecileri hakkında bilgilendirdi.

KONSERDEKİ ESERLER
Konserde ilk olarak Beethoven'ı (1770 Bonn-1827 Viyana) dinledik. Beethoven klasik dönemden romantik döneme geçiş sürecine büyük katkı sağlamış ve gelmiş geçmiş en ünlü ve en etkileyici bestecilerden biri olarak kabul edilir. Bonn'da doğduktan sonra Haydn'ın yönlendirmesiyle ders almak üzere Viyana'ya Mozart'ın yanına gelir. Onu müziğe zorlayan babası alkolik bir müzisyen, annesi verem hastası, 3 kardeşi sağır, 2 'si kör ve biri zihinsel özürlüdür.
Bursa Kent Quartet, Beethoven'ın Opus 18 adlı eserinden bölümler çaldı. Bu eserin La Melancoli bölümü onun kulaklarındaki sağırlığın başladığı döneme denk geldiği için parça hüzünlüydü.
İkinci sırada Carlos Gardel'i dinledik. Gardel, (1890, Toulouse- 1935, Medellín) tango tarihinin unutulmaz figürlerinden birisidir. Kendisine "Carlitos", "Tango'nun Kralı", "El Mago" (Sihirbaz) ve ironik bir biçimde "El Mudo" (Sessiz) gibi isimler yakıştırılmıştır. Onun Al Pacino'nun Kadın Kokusu filminin de müziği olan eseri çok güzeldi.
İkinci bölümde Kul Himmet'in dizelerinden Ali Ekber Çiçek'in düzenlemesiyle Gafil Gezme Şaşkın'ı dinledik.
Son olarak da Bursa Kent Quartet bizlere Nejat Başeğmez'in düzenlediği anonim Giresun'un kayıklarını çaldı.
Evet, Gökçe Özler, Duygu Borova Özler, Ali Ekber Mutlu ve Argun Yıldıran'dan oluşan "Bursa Kent Quartet"i gönülden kutluyorum. Onlar önemli bir misyon üstlenmişler. Yolları açık olsun.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.