Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa, mesleki eğitim, Osanor ve Metep

Yazının Giriş Tarihi: 12.02.2019 09:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.02.2019 09:05

Bir süredir kentimizin gündeminde mesleki teknik eğitim ile ilgili konular gündeme gelmekte. BOSİAD (Bursa OSB Sanayici ve İşadamları Derneği) bir proje başlatarak bu konudaki farkındalığı arttırmaya çalışıyor.
Bir taraftan da BTSO mesleki eğitim konusunda bir seferberlik başlatarak bu konuda Milli Eğitim Bakanımız Prof.Dr.Ziya Selçuk'un da katıldığı bir toplantıda bunun protokolu imzaladı.
BTSO YKB İbrahim Burkay ve Meclis Başkanı Ali Uğur'un ev sahipliğinde "Mesleki ve Teknik Eğitim İşbirliği Protokolü" imza törenine Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Vali Yakup Canbolat, İçişleri Eski Bakanı Efkan Ala, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, BTSO Eğitim Konseyi üyeleri ile eğitim sektör temsilcileri katıldı.
Sizlere biraz mesleki eğitim konusundan söz etmek istiyorum. Bu biçimde bu konunun öncülerini anmış ve haklarını da teslim etmiş olalım. Bu yıl 150 yılını kutlayan değerli bir eğitim kurumumuz var. Bugünkü ismiyle Tophane Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi olarak bilinen Sanat Okulu, 1869 yılında Islahhane olarak açılır. Daha sonra öğrenci sayısının artması ve buna paralel olarak okulun gelişmesiyle beraber, ismi 1903 yılında Hamidiye Sınai Mektebi olarak değiştirilir. İlk olarak müdürlüğe Bursa Askeri Zaptiyesi Kaymakamı Jandarma Yarbayı Eşref Bey ek görevle atanır.
2019 verilerine göre Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi adını taşıyan okulda 32 derslikte, 258 öğretmenle, 2181 öğrenci 10 mesleki alanda eğitim görmektedir.
1971 yılında Elazığ Erkek Sanat Enstitüsü Müdürü Orhan Savaşeri okul müdür olarak atandığı Bursa sanayisinde büyük bir dönüşümün başlandığı zamandır. İki otomotiv devi TOFAŞ ve Oyak Renault üretime başlar. Bu iki kuruluşun devreye girmesi hem Bursa'da yan sanayinin, hem de ara kademe elemanın yetiştirilmesi noktasında katalizör görev yapar.
Fabrikalar ara kademe eleman ihtiyaçlarını karşılama noktasındaki arayışları artar. Bu aşamada Tofaş'ın kurucu personel müdürü Yalçın İpbüken, Oyak Renault'un kurucu personel müdürü Selim Aral ve Tophane Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Orhan Savaşeri bir araya gelir.
Bu olay okul-sanayi işbirliğinin nerede ise ülkemizde öncüsü olur. Okul öğrencilerine Tofaş ve Oyak Renault'ta staj yaptırılmaya başlanır. O günün zor ekonomik koşullarında döviz bulmak, benzin, mazot bulmak zor işlerdir. Bu iki kuruluş öğrencilere servis tahsis eder. Bu çalışmalar 1976-1977 öğretim yılından başlayarak uygulanan okul-sanayi çalışmaları, öğrencilerin iş başında yetişmelerini ve işletmelerin öğretime katkıda bulunmalarını sağlar. Tofaş, bu okula çalışan bir motor bağışlar.

OSANOR VE METEP

Daha sonra bu proje Savaşeri, İpbüken ve Aral tarafından Milli Eğitim Bakanlığı'na taşınır. Ve 1978 yılında "Okul sanayi ortaklaşa eğitimi"(OSANOR) adı verilen bir projeye dönüşür. Bu proje 1985'de Türkiye'deki tüm meslek liselerinde METEP (Mesleki ve teknik eğitim projesi) adıyla uygulanmaya başlar.
Özetle bu projenin oluşması ve hayata geçmesinde Bursa'da vizyon sahibi üç insan Tofaş'ın kurucu personel müdürü Yalçın İpbüken, Oyak Renault'un kurucu personel müdürü Selim Aral ve Tophane Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Orhan Savaşeri önemli bir rol oynar.
Bugün yaşları 65'in altında Bursa'da sanayicilik yapan birçok sanat okulu mezunu sanayici bu kapsamda stajlarını yapar.
Bu arada 2006 yılında Koç Holding, MEB ile bir protokol yaparak "Meslek Lisesi, Memleket Meselesi" sloganıyla mesleki eğitim seferberliğini başlatır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.