Hava Durumu

Bursa Rotary ve 30 Ağustos

Yazının Giriş Tarihi: 31.08.2019 08:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.08.2019 08:51

Bursa Rotary Kulübü ülkemizde kurulan dördüncü Rotary Kulüp olarak 12 Haziran 1963 günü Çelikpalas Oteli'nde ilk toplantısını yapar. Kulübün kurucuları Fahri Batıca, Burhanettin Ersöz, Sait Efe, Memduh Gökçen, Reşat Oyal ve Selim Süter'dir. Bu kulübümüz aynı zamanda kentimizde kurulan ilk sosyal kulüptür.
Bursa Rotary, Cumhuriyet kazanımları konusunda hassas olan derneklerimizden biridir. Şu anda başkanlığını Caner Yılmaz'ın yaptığı kulübümüzün bünyesinde İlhan Doğan'ın başkanı olduğu Sosyal Hizmetler Komitesi'ne bağlı oluşturulan Cumhuriyet Kazanımları Komitesi bulunur. Bu komite Turhan Tayan'ın başkanlığında ve Memduh Gökçen, İbrahim Orhan ile Sedat Diniz'den oluşmaktadır.

Bu komite 30 Ağustos Zafer Bayramı kapsamında bir etkinlik düzenledi. Bu etkinliğe Bur- sa'daki diğer Rotary Kulüpleri'nin başkanları da katıldı. Çarşamba günkü geleneksel toplantılarına Prof.Dr. Yusuf Oğuzoğlu konuk oldu ve bizlere "30 Ağustos Zaferi ve Önemi"ni anlattı. Ayrıca toplantı sonunda Türkiye Emekli Subaylar Derneği Bursa Şubesi Başkanı Em. Yb. A. Kadir Arslan'da kısa bir konuşma yaptı. Daha sonra da Tophane şehitliği ziyaret edildi.
Prof.Dr.Yusuf Oğuzoğlu yaptığı konuşmada 30 Ağustos'un önemine değinirken; 19 Mayıs ile başlatılan sürecin, 30 Ağustos'ta kazanılan zafer ile taçlandığına dikkat çekerek, bu mücadelede Türk milletinin bir paydaş olarak mücadelenin önemli bir parçası olduğunu da sözlerine ekledi.
Bursa Rotary bu konuda yaptığı açıklamada özetle şunları dile getirdi:
"Birinci Dünya Savaşı sonunda milletimize dayatılan Mondros Mütarekesi ve Sevr Antlaşmasıyla yurdumuz emperyalist ülkeler tarafından parçalanarak paylaşılmış , kendi vatanımızda hür olarak yaşama hakkımıza son verilmiş ve yüzyıllardır üzerinde bağımsız olarak yaşadığımız bu topraklarda esir olarak yaşamayı kabul etmemiz isteniyor ve bekleniyordu.
Türk milletinin bu durumu kabul etmesi mümkün değildi. Ve nitekim 19 Mayıs 1919'da çıkan kıvılcıma inanan Türk milleti, yurdunun işgaline dur diyerek, kanının son damlasına kadar mücadele edeceğini tüm dünyaya ispatladı.
Ağustos Türk Milletinin zafer ayıdır. 30 Ağustos 1922 günü, Türk İstiklal Savaşı başarı ile tamamlanarak, zafer Türk Ulusu'nun olmuştur. 97 yıl önce bağımsızlık ve yurt aşkıyla şahlanan Türk ulusu tarafından, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğindeki kurtuluş mücadelesi kazanılarak, Sevr Antlaşması yırtılmış, Mudanya Mütarekesi ve Lozan Barışı'na uzanan süreç başlatılarak Cumhuriyetimizin kuruluşunun temeline ilk harç konulmuştur. 30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun."
Bursa Rotary Kulübü'nü bu güzel ve anlamlı etkinliğinden ötürü kutluyorum.
Bu arada hepimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı da kutluyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.