Hava Durumu

Bursa UNESCO Derneği iftarından

Yazının Giriş Tarihi: 19.04.2022 07:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.04.2022 07:56

BURSA UNESCO Derneği 1998 yılında Oya Bozkurt başkanlığında kuruldu. Derneğin amacı ülkemizin de bağlı olduğu Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Organizasyonu olan ve anayasası 20 ülkenin resmen katılımı ile 04 Kasım 1946'da onaylanan UNESCO 'nun kuruluş amaçları doğrultusunda çalışmak ve onun dünya çapındaki programını gerçekleştirmesine katkıda bulunmak.

Geçtiğimiz cuma akşamı Aslanlar Kulüp’te Bursa UNESCO Derneği’nin yeni üye kabul töreni ve iftarı vardı. O geceye derneğin İstanbul Temsilcisi Recep Topçu, müzecilik duayeni Ahmet Erdönmez de katıldı.

Ayrıca Çini Çiftliği sahibi çini sanatçısı ve hocası Şebnem Tuna, Kültür Bakanlığı Tescilli İpek Dokuma Sanatçısı Kasım Uzunöz dernek üyesi olarak geceye renk kattılar. O akşam yeni üye olan isimler şunlardı:

“Ayla Efe, İnci Koyuncu, Utku Güloğlu, Sinan Cem İyihuylu, Şerif Borand, Hasan Eker, Feride Yasemin Kartal, Gülten Ceylan, Sabahat Karakaşlılar, Özlem Bayrak.”

BAŞKAN ÖZASLAN NELER DEDİ?

Gecede bir konuşma yapan Bursa UNESCO Derneği Başkanı İlker Özaslan şunları söyledi:

“Türkiye’nin bu gün UNESCO Dünya Mirası listesinde 2021 de dahil olan Malatya’daki Arslantepe ile birlikte 19 kültürel zenginliği var. 2014 yılında listeye giren Bursa’mızda o günden bugüne önemli bir bilinçlenme kaydediliyor.

Bursa olarak kent gönüllüleri, STK’ ları, eğitim kurumları, yerel yönetimler ve kamu kurumları, birlikte çalışırsak UNESCO’da başka kazanımlarda elde edebiliriz.

Bursa’nın 2. adayı, geçici listede yer alan İznik de Dünya Mirası olma yolunda hayli şanslı görünüyor UNESCO’ nun ağlarında. Örneğin Yaratıcı şehirler ağında zanaat ve halk sanatlarında ipek ve İznik çinisi ile Türkiye’de 7 , Dünyadaki 295 şehirden biri olduğumuz gibi , Öğrenen şehirler ağı içerisinde de Bursa’mızın yer almasını sağlayabiliriz.

Somut olmayan Kültürel Miras Temsili listemizde 21 mirasımız var. Bursa’nın ortak olarak adının geçtiği Karagöz, geleneksel Çini sanatı ve okçuluk var. Ancak Bursa’dan tek başına bir mirasımız yok. Bakanlığa Bursa’dan aday olarak gönderilen 34 kültürel  unsur adayımız var. Erguvan Bayramı,  Geleneksel Sohbet Toplantılarından Danışık ve Gezek,  Hamam Kültürü, Bıçak Kültürü,  İznik Çinisi, Köfün Kültürü,  Mevlit Geleneği,  Bursa adına Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri’ne kayıt edilmiştir. Daha fazla kültürel unsurumuzun dosyasını gönderebilmeliyiz.

Yaşayan İnsan Hazineleri , Somut Olmayan Kültürel Mirasın(SOKÜM) belli unsurlarını yeniden yaratmak ve yorumlamak açısından gerekli bilgi ve beceriye yüksek düzeyde sahip kişileri anlatır. Bugün için sayısı 67 olan, Yaşayan İnsan Hazinelerimize Bursa’dan şu ana kadar maalesef bir zanaatkarımız yok. İl Kültür Turizm müdürlüğümüzce Bakanlığa 5 adet Yaşayan İnsan Hazinesi teklif edilmiştir.

700 yıllık tarihe, kültüre sahip ilk Osmanlı Başkentinde birçok hazinemizin olmasını fazlaca hak ediyoruz. Bu nedenle Bursa UNESCO Derneği olarak,  Bursa’da  Yaşayan İnsan Hazinesi olabilecek, Kültürel zenginliklerimizi yaşatarak gelecek nesillere aktaran çok değerli zanaatkarlarımızı, ustalarımızı araştırıyor, tespit çalışmalarımızı sürdürüyor ve kendileriyle tanışıyoruz, Kültür Turizm il müdürlüğümüzle istişare ederek onlara dosya hazırlıyoruz.

Okullarımızda UNESCO bilincini çocuklarımıza kazandırabilmek için UNESCO Kulüpleri kurmalı ve çoğaltmalıyız. Ülkemizde sayıları 200 e yakın UNESCO kulübü varken Bursa’mızda 3-4 kulübün olmasını çok yetersiz buluyoruz.

Ayrıca UNESCO Kardeş okullar ağında Türkiye’de var olan 35 okulun içerisinde yer alan Bursa’mızın 2 lisesinin yanına daha fazla okulumuzu eklemek istiyoruz. Bunun için Dernek olarak Şehrimizin saygın eğitim kurumlarıyla görüşüyoruz. Onlara UNESCO’yu anlatıyoruz. Farkındalık çalışmalarımız birçok okulumuzda devam ediyor.

İlki 2005 yılında, ikincisi 2013 yılında Ankara’da kurulan SOKÜM müzelerinin 3.sünü inşallah yakın bir zamanda Nilüfer Belediyesi ve kamu iş birliği ile Misi’de kuracağız.”

Bursa UNESCO Derneği’ne başkanları İlker Özaslan nezninde başarılar diliyorum. İyi ki varlar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.