Bursa UNESCO Derneği’nin kuruluş öyküsü 1985’li yıllara dayanır. Bunları daha önce bu köşede anlatmıştım. Sonuçta Tophane UNESCO Gençlik Derneği 1998’de kurulur. Sonra dernek 2014 yılında adını değiştirerek ‘Bursa UNESCO Derneği’ olur.
Bu değerli derneğimiz şu amacı hayatı geçirmek için çalışır:
“Bursa UNESCO Derneği, Sivil toplum faaliyetlerinin etkinleştirilmesi misyonu doğrultusunda, Uluslararası teşekküller ile iş birliği içerisinde katkı koymak.
UNESCO misyonunu, insanlığın zihninde barışı, eğitim, doğa bilimleri, sosyal ve beşeri bilimler, kültür, bilgi ve iletişim aracılığıyla inşa etmek.
Devletimizin kurucusu ATATÜRK’ün de işaret ettiği gibi yurtta ve dünyada barışa katkı koymak.”
Dernek ayrıca Bursa’ya Bursa UNESCO Derneği, Misi Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesini kazandırdı. Bu müzede şunları görmeniz mümkün:
“Çini, Ihlamur Baskı, Ebru Sanatı, El Oyası, İpek Sanatı vb. gibi uygulamaların gerçekleştirildiği Çok Amaçlı Atölye.
Karagöz Hacivat ve Kukla Gösterimlerinin yapıldığı Gösteri Sanatları Atölyesi.
Halk Mutfağı geleneklerinin aktarıldığı Geleneksel Mutfak. Köy Seyirlik Oyunları ve Geleneksel Sohbet Toplantılarının gerçekleştirildiği Muhabbet Odası.
İnsan yaşamındaki geçiş dönemlerinin uygulamalı olarak sergilendiği Gelin Odası, Sünnet Odası.
Türk Masallarının anlatıldığı ve gelenek taşıyıcılarının da kendi masallarını anlattığı Masal Odası ve geleneksel çocuk oyunlarının oynandığı Oyun Odası.”
UNESCO Merkezi Paris’te geçtiğimiz haziran ayında Somut Olmayan Kültürel Miras konusunda UNESCO’ya Danışsal hizmet vermek üzere Akredite edildi.
SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS
UNESCO’nun 2003’de yürürlüğe koyduğu ve Türkiye’nin 2006’dan beri taraf olduğu Somut Olmayan Kültürel Miras aslında “Bizi Biz yapan değerler”dir. İnsan yaşamındaki gelenekler, görenekler, doğa ve evrenle ilgili olaylar. Sözlü anlatımlar. Sahne sanatları ve geleneksel el sanatlarıdır.
SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS 1.ULUSAL FOTOĞRAF YARIŞMASI
Bursa UNESCO Derneği’nin düzenlediği Somut Olmayan Kültürel Miras 1.Ulusal Fotoğraf Yarışması Ödül Töreni ve ödül alan fotoğraflardan oluşan sergi, dün Bursa Ticaret ve Sanayi Odasında yapılan tören ile açıldı. Sergi bir hafta boyunca gezilebilecek.
Bursa UNESCO Derneği’nin düzenlediği fotoğraf yarışması ülke genelinde yoğun ilgi gördü. Bu yarışma TFSF tarafından onaylanmış bir yarışmaydı.
59 ilden, 569 fotoğraf sanatçısının 2101 fotoğraf ile katıldığı yarışmada 9 kişilik seçici kurul 40 fotoğrafı değerlendirdi.
BTSO’daki ödül törenine TC Kültür Bakanlığı, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, fotoğraf camiası, iş dünyası, Üniversite, Yerel Yönetimler, STK’lardan temsilcilerin ve sanatseverler katıldı.
Seçici Kurulu “Prof. Dr. Muhtar Kutlu, Bilge Egemen, Cihat Hıdır, Gilcan Mete Delibay, Hulki Muradi, Kamil Fırat,Ömür Demirel, Şerif Borand, Zedal Kondakçı” oluşturdu.
Yarışma dijital (Sayısal) bölümde, Renkli ve/veya Siyah-Beyaz fotoğraf olarak tek kategoriydi. Renkli veya Siyah-Beyaz, tüm fotoğraflar bir arada değerlendirildi. Her katılımcı en fazla 4 adet eserle yarışmaya katılabildi.
ÖDÜL ALANLAR
Yarışmada birinciliğe layık görülen eser kural dışılık nedeni ile (daha önce başka yarışmada ödül aldığı için) yarışma dışı bırakıldı. Fatma Salt’ın (Antep) Kendir isimli çalışması ikincilik ödülü, Gökalp Bilici’nin (Burdur) Çoban Bayramı çalışması üçüncülük ödülüne layık bulundu.
Ayrıca, Barış Topdemir (Uşak) Dokuma; Bülent Suberk (Kütahya) Semerci; Feyzullah Nıhaiözbey (Denizli) Güreş ve İzleyenler; Esra Kapıcıoğlu (Bursa) İpek İplik Yapımı; Fikriye Er (Trabzon) Tekne Yapımı isimli çalışmaları ile mansiyona layık bulundular.
Hilal Emnaacar’ın (Aksaray) İp Boyama isimli çalışması Sponsorlar Özel Ödülü, Özlem Dağlı Çelebi’nin (Adana) Çelik Çomak isimli çalışması da Bursa Unesco Derneği Özel Ödülü sahibi oldu.
SON SÖZ
Gönüllü bir STK olmak zor iştir. Onda görev yapmak, ona üye olmak, ona katkı sağlamak hep özveri ister. Siz bunları yaparken veya yapmaya çalışırken de kuşkusuz onlarca eleştiri alırsınız. O nedenle gönüllü STK’lar değerlidir.
Öncelikle bu değerli yarışmaya ana sponsor olarak destek veren Warmhaus, Uludağ İçecek ve İskender’i kutluyorum. Line TV’ye de bu etkinliği yayınladığı için teşekkür ediyorum.
Yarışmaya eser gönderen tüm sanatçıları, bu yarışmayı organize eden Bursa UNESCO Derneği yönetimi ve tüm gönüllülerini, jüride görev alan değerli isimleri tebrik ediyorum.