Hava Durumu

Bursa ve Erbak-Kızıl aileleri

Yazının Giriş Tarihi: 30.07.2020 07:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.07.2020 07:58

Ulusal ve uluslararası platformda Bursa adını duyuran markalarımızdan birisi de Nuri Erbak'ın yarattığı asırlık Efsane Gazozumuz Uludağ'dır. Erbak ve Kızıl Aileleri, Bursa'nın iş dünyası, sanat, kültür, spor ve eğitimine önemli katkılar koyan bir ailedir.
1961'de Türkiye'nin ilk Organize Sanayi Bölgesi'nin Bursa'da kurulmasına karar veren BTSO Meclisi'nde Nuri Erbak vardı.
1983 yılında Cavit Çağlar'ın Bursaspor başkanlığında Nuri Erbak'ın damadı, Nuran Kızıl'ın eşi ve Bursa Üniversitesi(UÜ) kurucu hocalarından Prof.Dr. Ayhan Kızıl yönetimdeydi. Üç dönem Ayhan Hoca yönetimde görev alır ve başkan yardımcılığı yapar. Takım 1985-1986 döneminde ilk kez Türkiye Kupası'nı kazandığında göğsünde Uludağ Cola yazıyordu.

Bursaspor'da Ayhan Kızıl'dan bayrağı oğlu Levent Kızıl devralır. 1993-1994-1995 yılları arasında Murat Gülez'in, ardından 1995'te Hüseyin Silahçı'nın, 1996-1997-1998'de Remzi Cinoğlu ve 2001-2002'de Erdoğan Bilenser'in yönetimlerinde görev alır. Tam 9 dönem yöneticilik yapar ve bu dönemlerde Erbak Uludağ'ın Bursaspor'a katkıları devam eder.
2004 yılında Hikmet Şahin'in başkanlığı döneminde ise bu görevi Ömer Kızıl alır.
2005-2006-2007 döneminde ise Bursaspor'da başkanlık onurunu Levent Kızıl taşır. Düşmüş takımı şampiyon yaparak lige çıkartır. Bursa'nın itibarını kurtarır.
Erbak Uludağ hep Bursaspor'un yanında yer aldı. Şimdi de "Frutti Extra Bursaspor" ile devam ediyor.
Nuri Erbak'ın oğlu Mehmet Erbak, uzun yıllar Türkiye'nin ikinci SİAD'ı olan BUSİAD'ın yönetiminde yer aldı. Ayrıca, Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı'nın yönetimlerinde yıllarca görev yaptı. Bursa Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı'nda da Mehmet Erbak görev aldı.
1998 yılında kurulan Bursa Senfoni Orkestrası'nın kurucusu Erdem Saker ile birlikte aynı zamanda Bursa Filarmoni Derneği'nin kurucusu olan Prof.Dr.Ayhan Kızıl'dı. Bursa'ya Devlet Konservatuvarı'nı da kuran oydu. Şimdi onun bu misyonunu oğlu Ömer Kızıl devam ettirmekte.

Bunların dışında Erbak ve Kızıl ailesi kurduğu okullarla da Bursa eğitim hayatına katkı koyar.
Yazıyı yazarken Erbak Uludağ'ı oluşturan bu iki ailenin Bursa'ya aklıma gelen katkılarını sıralamaya çalıştım. Bunların dışında sayısız katkıları da vardır.

SON SÖZ

Bursaspor'un yaşattığı hayal kırıklığı sonrası Levent Kızıl'a yönelik sosyal medyada Bursaspor Başkanlığı çağrısı yapıldı.
Levent Kızıl da sosyal medya hesabından yaptığı açıklama mevcut şartlarda böyle bir şeyi yapmasının mümkün olmadığını belirterek, şöyle dedi:
"Kızıl ve Erbak aileleri Bursaspor'un her zaman yanında olacaktır. Frutti Extra Bursaspor Basketbol Takımımız da inşallah Avrupa'da kentimizi gururla temsil edecektir. Mensubu olmaktan onur duyduğum Bursaspor camiasına yeni sezonda Süper Lig yolunda başarılar dilerim. Geçen sezon olduğu gibi önümüzdeki sezonda da tribündeki yerimi alıp takımımızı destekleyeceğim"
Bursaspor hepimizin ortak değeridir. Kuşkusuz Levent Kızıl'a yapılan çağrı gönlünü Bursaspor'a vermiş insanların, Bursaspor'luluğundan emin oldukları ve de başarılı olacağından emin oldukları Levent Kızıl'a duydukları güvenin bir göstergesidir. Levent Kızıl ve Bursaspor dendiğinde benim aklıma, Çağlar'ın başkanlığı, babası Ayhan Kızıl'ın başkan yardımcılığı döneminde oynanan ve kaybedilen bir maç sonrası babasının hemen arkasındaki sıralardan, duyduğu üzüntüyü haykırarak babası ve Çağlar'a tepki gösterdiği bir fotoğraf karesi gelir.
Kızıl ve Erbak aileleri kentimizin bir değeridir. Ve bu aileler Bursa'ya geniş bir yelpazede önemli katkılar koymuştur. Elbette sıralarını savmamışlardır, bu katkılar hâlâ devam etmektedir. Ama Bursa'da başka aileler de olduğunu unutmayalım.
Bana göre görev şimdi onlarındır. Onlar da ellerini taşın altına koymalıdır. Bu onların da görevidir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.