Hava Durumu

BUSİAD'dan işgücü değerlendirmesi

Yazının Giriş Tarihi: 11.08.2020 08:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.08.2020 08:01

Dünyada bir süredir global bazda bir ekonomik kriz yaşanıyordu. Bu krizin üzerine bir de COVİD 19 eklenince, tüm dengeler değişti. Bu dengelerle birlikte iş yapış şekilleri ve daha birçok şey değişti.
Bu süreç artan maliyetler, artan fiyatlar, azalan satın alma gücü, özellikle emeklileri ve de sabit gelirlilerimizi zora soktu. Kuşkusuz iş dünyasındaki boyutu ne olursa olsun tüm üretim ve ticaret yapan sanayici ve işinsanlarımızı da etkiledi.
Bu etkilenmeden en az zararı gıda gibi bazı sektörler gördü. Ama bazı sektörler büyük darbe yedi.
Dün TÜİK tarafından bazı istatistiki rakamlar açıklandı. Şimdi onlara bir göz atalım.

TÜİK İŞGÜCÜ RAKAMLARI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılı Mayıs ayı İşgücü İstatistikleri'ni açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2020 yılı Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 331 bin kişi azalarak 3 milyon 826 bin kişi oldu.
İşsizlik oranı 0,1 puanlık artış ile yüzde 12,9 seviyesinde gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranı 0,2 puanlık artış ile yüzde 15,2 oldu.
İstihdam edilenlerin sayısı 2020 yılı Mayıs döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 2 milyon 411 bin kişi azalarak, 25 milyon 858 bin kişi, istihdam oranı ise 4,7 puanlık azalış ile yüzde 41,4 oldu.
İşgücü 2020 yılı Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 2 milyon 742 bin kişi azalarak 29 milyon 684 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 5,3 puanlık azalış ile yüzde 47,6 olarak gerçekleşti.

BUSİAD'IN DEĞERLENDİRMESİ

Bu verilerin açıklamasının ardından ülkemizde TÜSİAD'dan sonra kurulmuş olan Anadolu'nun ilk ve ülkemizin ikinci SİAD'ı, Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay bir açıklama yaptı.
Türkay açıklamasında açıklanan işgücü rakamlarının, acil müdahale edilmesi gereken bir yarayı işaret ettiğini söyleyerek, açıklanan rakamlarda, işsiz sayısının düşmesinin, ilk anda iyi gibi göründüğünü ancak istihdam ve işgücü rakamlarının, çok sıkıntılı bir tabloyu ortaya koyduğunu belirttikten sonra şöyle dedi:
"İşsiz sayısının düşmesi, istihdamın artmasından değil, umudun azalmasından kaynaklanıyor. İstihdam rakamları ve işgücüne katılma oranı, büyük bir düşüş yaşıyor. Yeni iş imkanı yaratılamadığı için bir süredir iş arayanlar, sistemden umudunu kesmiş durumda. Bu bizi yakın zamanda sosyal sorunlarla karşı karşıya bırakır. Acilen ürün ve hizmet üretmenin yollarını bulmalıyız.
Aksi halde, kalkınmanın en temel kaynağı olan insanla ilgili büyük sorunlar katlanarak karşımıza çıkacak. Milli gelirden üretmeden pay almak isteyen insan sayısı da artış gösterecek. Üretime ağırlık verirken ihracat odaklı olmak önemli. Tarımda da istihdam ve kendine yetmek açısından önemli bir potansiyel var."
Ergun Türkay, açıklanan 12.9 işsizlik rakamının değil, 4.7 puan düşen istihdam ve 5.3 puan azalan işgücüne katılma oranlarının, kendileri için daha dikkat çekici olduğuna dikkat çekti.
Bunun ardından Türkay, "Türk iş insanını, üretmenin önündeki engellerin kalkması halinde kimse durduramaz. Bu da istihdamı artırır, işgücüne katılmaktan vazgeçen umutsuz vatandaşlarımızı sisteme dahil eder" dedi.

RAKAMLAR NE DER?

Ay sonunu getirmeye çalışan bir aile reisi için buradaki rakamlar bir şey ifade etmiyor. O cebine giren ve çıkan paraya bakıyor.
Bu ülke bir an önce her türlü israftan, ihtiyaç olmadan yapılan gereksiz alışveriş çılgınlığından, kurtulmalıdır.
Yukarıda rakamlara baktığımızda bizi cidden ilgilendiren en önemli konunun istihdam rakamları ve işgücüne katılma oranı olduğunu görürüz. Biz petrol gibi, değerli madenler gibi yeraltı kaynağı olmayan bir ülkeyiz.
Bizim tek seçeneğimiz üretip, satmaktır. Bu noktada Avrupa'nın en kalite üretim merkezlerinden biriyiz. İşte burada karşımıza yatırım yapılacak iklimin sağlanmasının, stabil bir ortamın yaratılmasının, ne kadar değerli ve önemli olduğu ortaya çıkıyor. Yatırım sonrası beraberinde istihdamı zaten getirecektir.
Katmadeğeri yüksek ürünler temel çıkış noktamız olacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.