BUSİAD 1 Ağustos 1978 tarihinde altında Doğan Ersöz ve Mahir Örgün’ün imzaları olan ve Dernekler Masası’na verilen bir dilekçe ile ülkemizin ikinci SİAD’ı olarak kurulur.
Kurucuları olan 18 kişi şunlardır:
“Ahmet Bayramoğlu, Doğan Yılmazipek, Fikret Alakoç, Gönen Çakmakçı, Hüsamettin Örüç, Kemal Türkün, Kurtcebe Alptemoçin, Mahir Örgün, Mehmet Bodur, Memduh Gökçen, Nezih Tunçsiper, Ragıp Güvenç, Talat Diniz, Doğan Ersöz, Mehmet Beysel, Celal Dıbırdık, Giray Odman, Ali Türkkan.”
Bu 18 değerli büyüğümüzün sadece beşi hayatta.Ahmet Kurtcebe Alptemoçin, Fikret Alakoç, Hüsamettin Örüç, Mahir Örgün ve Memduh Gökçen. Büyüklerime sağlıklı ve uzun ömürler diliyorum.
***
Bunları neden yazdım?
Pazartesi akşamı BUSİAD Başkanı Buğra Küçükkayalar geleneksel yılbaşı yemeklerinden birini düzenledi. (Yönetim, Denetim Kurulları, eski başkanların katıldığı). Bu yemekte Küçükkayalar bir vefa örneği güzelliğine imza attı. Hayatta olan beş kurucuyu da bu yemeğe davet etti.

Almira Otel’de düzenlenen yemeğe Ahmet Kurtcebe Alptemoçin, Fikret Alakoç, Hüsamettin Örüç, Mahir Örgün katıldı. Memduh Gökçen adına da oğlu Celal Gökçen katıldı. Yemekte ayrıca hayatta olan 5 kurucu üyeye, yönetim kurulunun oy birliği ile Onur Üyeliği de verildi. BUSİAD Kurucularından Hüsamettin Örüç, Onur Üyeliği belgesini hayatta olmayan üyeler adına da kabul ettiğini dile getirdi. Ayrıca kurucu büyüklere kişiye özel bir plaket ile birer dolmakalem takdim edildi.
Duygu dolu anların yaşandığı zaman zaman gözlerin de yaşardığı bu yemekte Buğra Küçükkayalar ve büyüklerimiz birer konuşma da yaptı.
KÜÇÜKKAYALAR NE DEDİ?
BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar yemekte yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Kuruluşumuzun 45., Cumhuriyetimizin 100. yılına girerken bu akşam kurduğumuz bu ‘BUSİAD Yaşam Köprüsü’nün anlamı ve önemi çok büyük. Bu 44 yıllık upuzun köprünün bugün bir ucunda siz değerli Kurucularımız, diğer ucunda biz bugünkü yönetim ve denetim kurulu üyeleri, aramızda ise kurucularımızdan aldıkları bayrağı ve sorumluluğu geçen bu 44 yıllık sürede yaptıkları başarılı çalışmalarla bize devreden siz değerli başkanlarımız bulunmakta.
Bir hafta önce 19 Aralık günü kurucumuz rahmetli Doğan Ersöz’ü ölümünün 28. yılında mezarı başında andık. Bu çok az sivil toplum kuruluşunda var olan bir değer bilme ve sürdürülebilirlik örneği. Yokluğunda kendisini ve kaybettiğimiz diğer 12 kurucumuzu rahmetle anıyor, sizlere 44 yıl önce atmış olduğunuz tohumlar nedeniyle en içten saygı ve sevgilerimizi sunuyoruz."
KİMLER VARDI?
Bu yemekte yönetim ve denetim kurulu üyelerinin dışında BUSİAD’ın 18 kurucusundan hayatta olan Ahmet Kurtcebe Alptemoçin, Fikret Alakoç, Hüsamettin Örüç, Mahir Örgün ile Memduh Gökçen adına oğlu Celal Gökçen vardı.

Ayrıca eski başkanlar Erol Türkün, Ali İhsan Yeşilova, Celal Beysel, Ergun Hadi Türkay da yemeğe katılanlar arasındaydı. Bir de konuk olarak Fikret Özkan, Hakan Örüç, Kerem Alptemoçin ve Atilla Parlamış da misafirlerdi.
GELENEKSEL YILBAŞI YEMEĞİ
Bu arada size BUSİAD’ın geleneksel yılbaşı yemeğinin başlama öyküsünü de anlatmak isterim. BUSİAD’da Ali İhsan Yeşilova’nın başkan olduğu dönemde(2004-2008), pazartesi günleri yapılan yönetim kurulu toplantısında (Galiba 2004 veya 2005 Ekim ayıydı) Çetin Öztunalı çiftlik evinde yetiştirdiği kazlardan söz eder. Bir gün kaz yiyelim, dediğinde Ali İhsan Yeşilova “Bunu biz yılın son pazartesi günkü yönetim kurulu toplantımıza denk getirelim, onu yemekli yapalım, bir yılbaşı yemeği de olsun, yönetim, denetim kurullarımızla, eski başkanlarımızı da davet edelim. Yılın değerlendirmesini de yapıp, önerilerini alalım” der.
Böylece (benimde o dönem danışman sıfatıyla katıldığım) ilk yemek Kervansaray Otel’de, Çetin Öztunalı’nın getirdiği kazlarla Kervansaray mutfağında hazırlanır. Ve bu gelenek başlatılmış olunur, sadece pandemi sürecinde aksar.
Bu yemekten kısaca söz etmek isterim. Yemeğin ne şekilde yapılacağını (kazlardan oluşan bir menü), Mehmet Erbak büyüğüm Kervansaray’ın o dönemki şefine bizzat tarif eder. Gerek soğuk gerek ara sıcak gerekse ana yemeğin her birinde ayrı şaraplar ikram edilir. Mehmet Erbak, bu şarapların özelliklerini de yemekte anlatır. Daha sonraki yıllarda yemek Almira’da yapılmaya başlandı. Bu yıl ilk kez kazın dışına çıkıldı, kuzu ağırlıklıydı.
Evet, BUSİAD’lı yıllarımdaki güzel anılarımdan biri de geleneksel yılbaşı yemeklerimizdi.
SON SÖZ
Burada ben BUSİAD Başkanı Buğra Küçükkayalar’ı kutlamak istiyorum. Öncelikle kurucu büyüklerimizi anımsayıp, onları yeni yönetimle ve eski başkanlarla buluşturduğu için. Güzel bir vefa örneğiydi. Yönetim kurulunun da kurucu büyüklere Onur Üyeliği kararı çok yerinde bir karardı. Onları da kutluyorum.
Vefanın İstanbul’da bir semt, eski bir futbol takımı, ünlü bir boza markası olmanın yanı sıra kelimenin özünün güzel bir örnekle anımsanması ve gelecek kuşaklara anımsatılması bence çok değerlidir