Hava Durumu

BUÜ'de Vegan Üretim ve İpeker

Yazının Giriş Tarihi: 28.12.2020 08:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.12.2020 08:06

Veganlık ya da Veganizm, bazı nedenlerle hayvan kökenli gıdaları ve diğer hayvansal ürünleri kullanmayı reddetme. Bazen "sıkı vejetaryenlik" diye de adlandırılır. Vegan kişiler, hayvan kullanımı yoluyla elde edilen gıdaları, giyecekleri ve diğer tüm yan ürünleri kullanmayı reddetmektedir.

Şimdi üniversitemizde yeni bir proje hayata geçiriliyor. Bir "Vegan Üretim Merkezi" kuruluyor. Bu konu ile ilgili olarak Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz öncülüğünde, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Turgut ile Bilim, Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİTUAM) Müdürü Prof. Dr. Utku Çopur'un ön çalışmalarını yürüttüğü "Vegan Üretim Merkezi" çalışmaları devam ediyor.

ÜLKEMİZ KAZANACAK

Üniversitenin bu imkânlar ile daha fazla projeye imza atabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz bu konuda şunları söyledi:

"Vegan Ürün Tesisi projesi de bizim bu anlayışımız ile birebir örtüşen, bizleri memnun edecek bir girişim örneğidir. Burada önemli olan hukuki alt yapının ve tesis imkânlarının iyi araştırılması ve mevzuata uygun adımlar atılmasıdır. Eğer bu projeyi doğru bir şekilde hayata geçirilebilirsek, buradan hem üniversitemiz hem de ülkemiz kazançlı çıkacaktır"

BİR AR GE MERKEZİ

Toplantıda hazır bulunan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Turgut da projenin Ar-Ge ve inovasyon anlamında fakültenin gelişimine katkı koyacağını, bunun yanı sıra da eğitim öğretim olanaklarına da fayda sağlayacağını vurguladı.

Ön çalışmalar hakkında bilgi veren BİTUAM Müdürü Prof. Dr. Utku Çopur da vegan ürünlerine dünya genelinde her geçen gün daha fazla ilgi duyulmaya başlandığına işaret etti. Çopur, talep edilen ve kaliteli vegan ürünlerinin üretilmesi konusunda tüm donanımlara sahip olduklarını belirterek, hazırladıkları numune ürünleri katılımcıların beğenisine sundu. Ceviz suyundan yapılan süt, yoğurt ve diğer ürünler test edenlerden tam not aldı.

İPEKER VE DÜNYADAKİ İLK VEGAN V-LABEL SERTİKASI

Bu Vegan Üretim Merkezi dendiğinde bakın aklıma neler geldi. Bu arada değerli hocalarımın bildiğini düşünerek bir anımsatma yapmak isterim. İpeker, kentimizin 150 yıllık geçmişi olan bir değeri. Bu firma Gaffarzade'ler adıyla 19 yüzyılın son yarısında kuruldu. Daha sonra 1915 yılında Köleyan ailesine ait fabrikayı satın alarak, İpeker olarak devam etti. Bir dönemlerin Bursa'yı ziyaret devlet başkanlarının ziyaret ettiği yerlerden biri olan bu fabrika daha sonra Bursa OSB kuruluşunda buradaki ilk fabrikalardan biri olarak yer aldı.

Tarihi fabrika binası belediye devredildi. Oradan da ülkemizdeki ilk TOFAŞ Anadolu Arabaları Müzesi haline dönüştü. Şu anda beşinci kuşak İhsan İpeker'in yönetimindeki fabrika birçok ilke imza atmıştı. Bunlardan biri de sektörde kendi alanındaki ilk OEKO - TEX 100 belgesini alınışıdır.

Oeko-Tex® 100 standardı uluslararası bağımsız bir kuruluş tarafından uygulanan, çevrenin korunması ve ekolojiye uygunluk açısından tekstil ürünleri ve ilgili tüm işleme aşamalarındaki hammaddelere yönelik dünya çapında standart bir test ve sertifikalandırma sistemidir. İpeker kendi alanındaki ilk "GRS" Global Recycle Standart belgesini alır. 2012 yılında eko dijital baskı yapılmaya başlanır.

2017 yılı ise İpeker'in gurur yılıdır. İpeker, 146 farklı kumaş türü için ayrı ayrı Avrupa Vejetaryen Birliği tarafından onaylı Vegan V - Label Sertifikasını alarak dünyada bir ilki gerçekleştirir. GRS sertifikalı Newlife kumaşlarında ise; boş su şişelerinin toplanmasından hammadde oluşturularak sertifikalı ipeksi kumaşlar üretilmektedir.

Burada kulllanılan materyaller ICEA, Plastica, ISO 14001 sertifikalı olup üretimin büyük bölümünü biyodegradasyon hızı yüksek ürünler oluşturmaktadır. Diğer bir deyişle ürünler toprağın altına gömüldüğünde 2 - 3 ay gibi bir sürede iz bırakmadan doğaya karışabilmekte veya bir bitkiye dönüşebilmektedir.

SONSÖZ

Ahmet Saim Kılavuz hocam bence bir İpeker'i ziyaret edin.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.