Hava Durumu

BUÜ'den bir çalışma ve üniversitenin işlevi

Yazının Giriş Tarihi: 08.08.2020 07:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.08.2020 07:41

Bilimsel çalışmaların farklı disiplinler arası olması ve uluslararası boyutunun olmasının yarattığı sinerji, bilimsel gelişmelerde önem taşır. Bunun somut bir örneğini içinde Bursa Uludağ Üniversitesi'nin de olduğu bir çalışmada net olarak görebiliriz.
Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı'nın da içinde olduğu multidisipliner bilimsel araştırma grubu erkeklerde kısırlık ile ilişkilendirilen yeni bir gen tanımlamayı başardı. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı, Memorial Hastanesi Tüp Bebek ve Üreme Sağlığı Merkezi, Acıbadem Üniversitesi, Acıbadem Genetik Hastalıklar Tanı Laboratuvarı, Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı, Alman Üreme Genetiği (AG Reproduktionsgenetik) Araştırma Grubu ve Münster Üniversitesi İnsan Genetiği Enstitüsü liderliğinde bir araştırma yürütüldü. Bu araştırmanın sonuçları genetik camiasının en prestijli dergilerinden 9,9 etki faktörüne sahip American Journal of Human Genetics'de yayımlandı.


Kısırlık öyküleri olan akraba bir Türk ailenin beş üyesi, Almanya Münster'den dört hasta, Portekiz'den iki olgu ve her biri Almanya Gießen, Hollanda Nijmegen ve İngiltere Newcastle'dan birer olgudan oluşan hasta grubu üzerinde bir dizi çalışma yapıldı.
Bu çalışmadan elde edilen veriler erkek kısırlığının önemli sebeplerinden birinin bir gende bulunan mutasyonlar olduğunu kanıtladı.
Bugün modern bağlamda üniversitenin işlevleri; eğitim-öğretim, temel bilimsel araştırmalar ve toplum hizmetleridir.

ÜNİVERSİTENİN GÖREVLERİ

Bu yukarıdaki 3 temel işlevin dışında UNESCO'ya (1998) göre toplumdaki değişmelere paralel olarak üniversitenin yeni misyonları ortaya çıkmıştır. Bunlar şu başlıklar altında özetlenebilir:
"Yoksulluk, açlık, cahillik, sosyal dışlanma, uluslararası ve ulusal alandaki eşitsizliklerin artması gibi ana küresel, bölgesel ve yerel sorunların çözümünde aktif olarak yer almak.
Özellikle alternatif öneri ve tavsiyeler yaparak sürdürülebilir insani gelişim, insan haklarına evrensel boyutta saygı, kadınlar ve erkekler için eşit haklar, üniversitede ve toplumda adalet ve demokratik prensiplerin uygulanması; ulusal, etnik, dini, kültürel ve diğer gruplar arasında anlayış, şiddet içermeyen ve barış yanlısı bir kültürle entelektüel ve ahlaksal dayanışmayı ilerletmek için bıkıp usanmadan çalışmak.
Kültürel çeşitliliğin korunup desteklemesi ve kültürler arası anlayış ve uyumun geliştirilmesi ve kültürlerin karşılıklı olarak zenginleşmesi konularında çalışmak.
Öğrencilerin sorumluluk sahibi ve kendini adamış vatandaşlar olarak yönlendirilmelerini sağlayacak bilgileri, becerileri, tutumları, değerleri ve yetenekleri kavramalarına yardımcı olmak.
Kendisini değiştirip dönüştürmek, eğitimin farklı seviyeleri ve biçimleriyle bağlarını güçlendirerek herkes için eğitim ve çeşitli açılardan eğitsel sürecin kalitesini yükseltmek ve etkinliğini artırmak."
Bu yeni ortaya çıkan misyonların işlevselleştirilmesi, aynı zamanda da içselleştirilmesi diğer ülkelerdeki üniversitelerde olduğu gibi ülkemiz üniversiteleri için de üzerinde çalışılması gereken durumlardır.

SONSÖZ

Öncelikle bu çalışmada emeği geçen bilim insanlarımızı gönülden kutluyorum.
Evet, üniversitemizin adını böyle bilimsel çalışmalarda duymak, aynı zamanda bir akademisyen olarak bana gurur veriyor. Üniversitemizin adını anlamsız tartışmalarda duymak istemiyorum. Üniversite bir bilim yuvasıdır. Bilim yuvasında gelişme, farklı görüşlerin ortaya çıkması ve birlikte yarattığı sinerjiden doğar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.