Hava Durumu

BUÜ, MKP ve Tıbbi Aromatik Bitkiler

Yazının Giriş Tarihi: 04.08.2021 07:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.08.2021 07:56

Günümüzde yerel yönetimler ile akademik dünyanın işbirliği sonucunda önemli katma değerler üretilebiliyor. Kentimizde de bu alanda bir işbirliği gerçekleştirilmişti.

Yanlış anımsamıyorsam 2019 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Ahmet Saim Kılavuz ile Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar bir araya gelmişler ve Mustafakemalpaşa'daki Meslek Yüksek Okulu için bir işbirliği protokoluna imza koymuşlardı.

Bu protokol kapsamında Mustafakemalpaşa'daki Meslek Yüksek Okulu uygulama bahçesinde 1200 metrekarelik bir alanda, her biri 20'şer metrekarelik alanlara bölünmüş bir biçimde tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmeisne yönelik bir proje hayata geçirilmişti. Zorlu pandemi koşulları içinde de bu projeye olabildiğince sürdürüldü.

Oluşturulan örnek bahçede ilk yıl için başta salep ve lavanta olmak üzere, safran, kekik, biberiye, tıbbi nane, tıbbi papatya, mor reyhan, ada çayı, melisa, ak zambak, mor zambak, sarı kantaron, civan perçemi, süs ayçiçekleri, kimyon, kişniş, kudret narı, siyez buğdayı, azatlı biberi, bamya, kinoa, susam, aspir gibi tıbbi ve aromatik bitkileri yetiştirildi ve ilk ürünleri verildi.

Bu çalışma Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Öz başta olmak üzere Doç. Dr. Ahmet Turhan, Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Kunduracıoğlu ile Öğr. Gör. Emre Şenyiğit'in katkıları geliştirilmeye devam ediyor.

MEHMET ÖZ NE DEDİ?

Mustafakemalpaşa MYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Öz, genç ve girişimci çiftçiler için tıbbi ve aromatik bitkileri kapsayan örnek bir proje hazırlamak amacıyla ilçe belediyesi ile işbirliğine gittiklerini vurguladıktan sonra yöre halkı için önemli bazı bitkilerin tanıtımını yapmak ve kaliteli üretimin ilkelerini ortaya koymak istediklerini belirterek şunları söyledi:

"Yüksekokulumuzda halen Tohumculuk Teknolojisi ve Organik Tarım programlarında kayıtlı 73 öğrenci bulunuyor. Ülkemizin değişik bölgelerinden ilçemize gelen bu öğrencilere son zamanlarda önemi gittikçe artan tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda bu sayede uygulamalı eğitim verebiliyoruz. Geçtiğimiz akademik dönemde, COVID-19 pandemi koşullarında eğitim öğretim faaliyetlerinin online yapılmış olması bahçemizde uygulamalı eğitim imkanlarımızı kısıtlamış olsa da önümüzdeki güz döneminden itibaren buradaki çalışmalarımızı hızlandıracağız.

Bu bitkilerin doğası gereği kimisi sonbaharda kimisi de ilkbaharda ekiliyor ya da dikiliyor. Yine bu bitkilerden bazıları tek yıllık bazıları ise çok yıllık oluyor. Bu yıl için hedeflerimize ulaştık. Önümüzdeki yıl ekim alanımızı genişleterek, elde ettiğimiz ürün miktarını da arttırmayı hedefliyoruz. Projemiz gerek ilçemizde gerek Bursa'mızda gerekse de ülke genelinde örnek teşkil ediyor. Destek veren herkese gönülden teşekkür ediyoruz"

Evet, bu güzel bir örnek başka örnekleri de vardır. Ama bence bu model farklı alanları da kapsayarak, yöresel özellikler göz önüne alınarak, tüm ilçelerde hayata geçirilmesi gereken bir model.

BUÜ MÜHENDİSLİĞİN TANITIM GÜNLERİ

Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, mühendis adaylarına yönelik bölümlerinin tanıtım günlerini Perşembe ve Cuma günü gerçekleştirecek.

Bu kapsamda Makine Mühendisliği ve Tekstil Mühendisliği tanıtımları 05 Ağustos Perşembe saat 10.00-12.00 arası, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ile Çevre Mühendisliği tanıtımı da aynı gün saat 14.00-16.00 arasında çevrimiçi yapılacak.

6 Ağustos Cuma günü ise saat 10.00-12.00 arası Bilgisayar Mühendisliği ve İnşaat Mühendisliği Bölümleri tanıtımı yapılırken; aynı gün saat 14.00-16.00 arasında da Otomotiv Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği Bölümlerinin tanıtımı gerçekleşecek.

Tümü çevrimiçi olacak tanıtımlara mühendis adaylarımız https://lnkd.in/d97Ntu6 linkinden ulaşabilecek.

Pandemi gibi çok zorlu bir süreçte üniversiteye girme yolculuğuna çıkan gençlerimizin hepsine başarılar diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.