Hava Durumu

Büyümek ve yalın yönetim üzerine

Yazının Giriş Tarihi: 15.07.2020 08:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.07.2020 08:00

Her şirket büyümek ister. Büyümek için gerekli yolları dener. Şirketler belirli bir büyüklüğe eriştikten sonra, zaman zaman bazı şirketler de bu ulaşılan büyüklüğün getirdiği sorunlar ortaya çıkar.
Özellikle işlerin iyi olduğu dönemler, bu sorunlar hissedilmez. Ama işlerde duraklama söz konusu olduğunda bu sorunlar daha belirginleşir. Özellikle de göze daha çok batmaya başlar.
Evet, büyük olmak çok zor bir iştir. Daha zoru ise büyük kalmaya devam etmektir. Bu noktada her girişimcimize, sanayicimize kolaylıklar diliyorum.
Geçenlerde Yalın Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Akgül, yalın enstitünün web sayfasında "Büyümek bazen tehlikelidir" başlıklı bir yazı kaleme aldı. Bu yazıdan bazı notları sizlerle paylaşmak istedim. Yazının tamamına yalın enstitü web sitesi (www.lean.org.tr) den ulaşabilirsiniz.
Hakan Akgül'ün notları şöyle:

YALIN YAKLAŞIM VE BÜYÜME

"Şirketler büyüdükçe, yenilikten çok ''mevcudu korumak ve yönetmek'' üzerine odaklanır. Müşteri tatmini, çalışan tatmini ve kârlılık azalmaya başlar.
Bunların temel nedenleri şöyle özetlenebilir:
Hiyerarşik siloların (bölümler) ortak karar alması zorlaşıyor; aynı yöne bakmıyorlar, bölümler yalnızca kendi önceliklerine odaklanıyor. Taktikten çok stratejik konuşmalar çoğalıyor. Masa başından yönetim tarzı (rapor okuyarak; geçmişe dönük) yerleşiyor.


Bütçeler, kıyaslamalar ve ortalamalar ile zaman geçiriliyor (geçmiş veri). "Gün"ü takip edecek sistem kuramıyorlar. Müşteriden uzaklaşma başlıyor. Kişisel sorumluluk üstlenmek ve risk almaktan kaçınma artıyor. Planlanmış gider bütçesinde para kaldıysa, kaynak bitene kadar kullanılıyor.
Şirketlerin büyüdükçe girişimcilik ve inovasyon yeteneklerini kaybetmelerinin sebepleri pek çok, bir kaç tanesi:
"İlk heyecan"dan uzaklaşmak,
"Yönetim sistemi kuramamak"
"Nasıl yöneteceğini" ve "liderlik tarzını" bilememek (bilimsel tarz)"
Hangi "bilgi ve knowhow"dan faydalanarak iyileştirmesi gerektiğini bilememek, kararsızlık ve herhangi bir dış göze güvenememek"
Aynı şeyi yaparak farklı sonuç elde edemeyeceğimize göre, yeni bir bakış açısı, model, metot ve disipline ihtiyaç var.
İşte bu nokta Yalın Yönetim anlayışı bize yol gösteriyor."
Üretim yapan, istihdam yaratan, inovasyon yapan ve dolayısıyla ülkemize ve kentimize katma değer sağlayan her sanayicimiz ve iş insanımıza saygıyla diyorum.

BUGÜN 15 TEMMUZ

Evet, bugün 15 Temmuz. O oldu, bu oldu, şu şunu yaptığı bir kenara bırakalım. Hukuksal süreç zaten devam ediyor. Kendimize şu soruyu soralım. Bu 15 Temmuz illetinden ne öğrendik?
Sadece birkaç not:
"Sadakat değil de, liyakatın ne kadar önemli olduğunu öğrendik..."
"Dini duyguların nasıl istismar edilebileceğini öğrendik..."
"Dış güçlerin amaçları doğrultusunda herkesi kullanabileceğini öğrendik..."
Tüm dileğim inşallah öğrenmişizdir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.