Hava Durumu

Camphill Bursa neden olmasın?

Yazının Giriş Tarihi: 22.02.2021 08:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.02.2021 08:00

İnanç sisteminiz ne olursa olsun, ben insanların dünya deneyimine belirli misyon üstlenmiş olarak başladıklarına inanırım. Bu misyonlar arasında bazı özel misyonlar da vardır. O özel misyonları üstlenmiş, özel insanlar kendilerine topluma, toplumun bir sorununa veya toplumdaki özel bir soruna adamışlardır.

İşte Simbiyoz Sosyal Aktivite Derneği de böyle bir misyonu üstlenmiş, özel bir dernek. Kurucuları dört kadın "Hülya Aras, Songül Kaya, Asiye Asal ve Neslihan Edinçliler" yaşamlarını özel gereksinimli bireyler ve ailelerine yönelik faaliyetler için adamışlar.

Özel bakıma muhtaç çocuklarımızın ailelerinin en büyük endişesi "Ben öldükten sonra çocuğum ne olacak?" sorusudur. Bu noktada Simbiyoz, Bursa ve yakın illerden gelecek özel gereksinimli bireylere yönelik (mental ,otizm spektrum bozukluğu ,down sendromu, ruhsal ve çift engel grupları vb) başlangıç modeli olarak 100 ÖGB'yi kapsayacak bir köy hayalini kurdu.

Bunun için yola çıkan Hülya Aras ve arkadaşları ilk planda belediyeler ile bir arsa temin etmek için görüşmekte. Bu konuda tüm kamuoyu, sponsor ve hayırseverlerden destek bekliyorlar.

Bilindiği gibi Özel Gereksinimli Bireyler(ÖGB) kendi içlerinde üç gruba ayrılıyor:

"Hiç eğitim almamış bakıma muhtaç ağır seviyedeki bireyler. Eğitim almış, okul yaşamını tamamlamış, işe yerleşmek için gerekli becerileri kazanamamış, işe yerleşememiş bireyler. Eğitimini almış, iş becerilerini kazanmış, raporunun uygun olmaması nedeniyle işe yerleşemeyen bireyler."

Bu nedenle yaşam köyünü planlarken de grupların kendilerine özel ve her grubun topluca kullanacağı sosyal alanların olması gerektiği düşünülüyor.

HÜLYA ARAS NE DİYOR?

Simbiyoz Sosyal Aktivite Derneği Başkanı Hülya Aras, hayallerini şöyle paylaşıyor:

"Kutlama, seminer gibi etkinlikler köyümüzde kalan bireyler tarafından hazırlanacak. Etkinliklerin sunumunda ve aile eğitiminde kullanılacak çok amaçlı kapalı ve açık salon, anfi tiyatro, köy içinde bireylere göre havuz, spor oyun alanı, park, aletli park, survivor alanı, bahçe oyunları alanı vb, hayvanlar için bir kapalı barınak ve bahçesi, tarım alanı. Tarımsal üretim, botanik, seramik, trikotaj, tekstil, ağaç ürünleri vb gibi birçok ürünü bizim gençlerimizin üretmesini planlıyoruz. Korumalı işyeri statüsünde fason işlerin yaptırıldığı bir atölye 50-60 kişilik gibi bir alan düşünüyoruz .

Üretimi yapılacak malzemelerin satışa sunulacağı sunum ofisi veya dükkan. Gençlerimizin görev alacağı kafe, dış dünya ile ilişkilerin sıcak tutulmasını sağlayacak.

Tüm bu projeyi hazırlarken değerli akademisyenlerimiz, özel eğitimcilerimiz, ailelerimiz, mimar, mühendis, avukat, işletmeci gibi farklı meslek dallarından çok yönlü ve deneyimli bir proje ekibimiz var. Camphill yaşam köyleri (İskoçya'da başlayan Camphill Hareketi, daha sonra 12 yıl deneyimini yaşayan Cavit Yeşildağ tarafından kitaplaştırıldı) modelini baz alıyoruz. Alt gruplar halinde çalışıyoruz.

Burada öncelikle ihtiyaç sahiplerine yönelik bir anket oluşturduk ve geri dönüşler almak üzere gönüllülerimiz, muhtarlarımız zihinsel engelli okulları, belediyeler ve siz değerli basın mensupları aracılığıyla çok geniş bir kitleye ulaşarak ihtiyaçları doğru tespit etmek istiyoruz.

Ankete katılım linkimiz https://forms.gle/pJA3fRJSrMQWFHTHA

Başta da dediğim gibi en büyük sorunumuz bir arsa bulunması. Bir grubumuz bu konuda ilgili makamlar ile iletişime geçmekte.

Başka bir grubumuz böyle bir merkezin işletme modelini oluşturmak üzere çalışıyor. Diğer bir grubumuz burada görev alacak, gönüllü, stajyer ve çalışanların eğitimlerini gerçekleştirmek ayrıca merkezden faydalanacak özel gereksinimli bireylerin kişisel, fiziksel, sosyal ve mesleki yetkinliklerini geliştirmek için gerekli eğitim içeriklerini oluşturuyor.

Simbiyoz Sosyal Aktivite Derneği olarak özel gereksinimli bireylerin sosyal hayattan kopmaması, okul yaşamı dışında da gelişimlerini sürdürebilmelerine ve ailelerine destek olmayı amaçlayan bir kurumuz.

2021 yılında derneğimiz Yıldırım Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Yıldırım Belediyesi Hacı Mehmet Zorlu Özel Eğitim Meslek Okulu, Bursa Teknik Üniversitesi iToplum Gönüllüleri öğrencileri ve Bursa Down Kardeşliği Derneği ile birlikte sizlere destek olmaya yönelik bir proje hazırlığı içerisindeyiz.

Bu projeden faydalanmak isteyenler için katılım linkimiz https://forms.gle/EQoP3qFJVMuKcCVG6.

Her iki anketimizi de özel gereksinimli yakını olan herkesle paylaşılarak doldurulmasını sağlamak üzere bizlere yardım ettiğiniz ve bu projemizde destek olduğunuz için şimdiden teşekkür ederiz."

Evet, benden yazması. Destekler sizden. Camphill Bursa neden olmasın?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.