Hava Durumu

Carmen, Gazeteciler Günü, BBDSO

Yazının Giriş Tarihi: 16.01.2023 08:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.01.2023 23:47

İnsan yaşamı ilginçtir. Bir adam 25 Ekim 1838’de Paris yakınlarında doğuyor. Şan öğretmeni ve peruk imalatçısı olan babası ile müzisyen annesi (onu ilk keşfeden) ona ilk müzik eğitimini veriyor. 4 yaşında nota okumayı öğreniyor. 10. yaşında Paris Konservatuvarı'na kabul ediliyor. Konservatuvardan 1852'da piyano dalında, 1855'te flüt org ve füg dallarında birincilikle mezun oluyor. 17 yaşında ilk senfonisini besteliyor. 36 yaşına geldiğinde yıllardır kronik boğaz enfeksiyonu nedeniyle rahatsızlığı ona kalp krizi geçiriyor ve aramızdan 1875’de ayrılıyor.

1970’li yılların başında lisedeyken bir doğum günümde ilk long playime kavuşuyorum. Bir arkadaşım armağan ediyor. Bizet’in ölümsüz eseri Carmen Suite. Böylece ölümünün ardından yaklaşık 100 yıl sonra bizim eve geliyor. (Kuşkusuz klasik müziğe merakım rahmetli babamdan kalan bir alışkanlıktı.) Onu defalarca diliyorum.

Evet Bizet ile dostluğumuz ve arkadaşlığım o zaman başlıyor. Georges Bizet ve doğum adıyla Alexandre César Léopold Bizet (25 Ekim 1838 - 3 Haziran 1875), Fransız klasik müzik bestecisi. Unutmadığım beni heyecanlandıran tınıların sahibi.

Bizet, klasik müzik dünyasında romantik flüt repertuarının temelini armağan ediyor. En unutulmaz eserlerinden biri de Prosper Mériméee’in (1803-1870) 1845 yılında yazmış olduğu Carmen isimli romanından esinlenerek bestelediği Carmen Suite.

François Borne(30 Ağustos 1840-5 Şubat 1920/bazen Bourne olarak yazılır) Grand Théâtre de Bordeaux'nun orkestrasında çalan Fransız flütçü. Kendisi "Conservatoire de Musique de Toulouse"da besteci ve profesördür. Flütteki teknik iyileştirmeleri ile tanınır. En önemli eseri Bizet'nin Carmen'inden Temalar Üzerine Fantasie Brillante/Parlak Fantazi bestesi.


10 OCAKGAZETECİLER GÜNÜ

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü. 4 Ocak 1961'de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmi gazetede yayınlanışının ardından bazı gelişmeler olur. Bu yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete patronu (Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah) 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu'nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atar. Gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurur.Bu “Dokuz patron olayı” olarak basın tarihine geçer. Bu gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımlamaya karar verir. Basın gazetesi 11 Ocak günü yayına başlar ve üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayını sürdürür. Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıkar. 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” ve ardından “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kutlanır.


GAZETECİLER GÜNÜ ÖZEL KONSERİ

Bu özel günümüzde değerli büyüğüm Bursa Filarmoni Derneği Başkanı Dr.Mehdi Kamruz’un bir davet üzerine Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası’nın “Gazeteciler Günü Özel Konseri”ni eşimle beraber izleme fırsatımız oldu.

Bu konserde BBDSO Şef Emin Güven Yaşlıcam eşliğinde, solist İspanyol Manu Brazo’nun saksafonu ile Francois Borne’nun Bizet’nin ölümsüz eseri Carmen üzerine yapmış olduğu düzenlemeyi Fantasie Brillante/Parlak Fantezi’yi dinleme mutluluğu yaşadık. O eserin ardından Darius Milhauld’un(4 Eylül 1892 Marsilya -22 Haziran 1974)

Scaramouche(Scaramouche veya Scaramouch, 16. yüzyıl commedia dell'arte'nin stok palyaço karakteri) by Domo Gradus(çok açılı) adlı eserini dinledik. Aradan sonra ise Peter İlyiç Çaykovski (Tchaikovsky/ 7 Mayıs 1840- 6 Kasım 1893) bizi 4. senfonisi ile ağırladı.

Bu güzel konser aynı zamanda Bursa Filarmoni Derneği üyesi de olan Pakkens firmasının sahibi Sevgili Mustafa Demiralay sponsorluğunda gerçekleşti.


SON SÖZ

Yaşam ilginçtir diye başladık. Bir kişinin 150 küsür yıl önce bestelediklerini dinlemek ilginçtir. O eserleri rahmetli Prof.Dr.Ayhan Kızıl ve Erdem Saker’in büyük özveriler ile kurduğu, rahmetli Hikmet Şimşek Hoca’nın büyük emekleri olan, Erdoğan Bilenser döneminde bakanlığa bağlanan, kurulduğu günden beri Bursa Filarmoni Derneği’nin desteklerini hep hisseden Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası’ndan da dinlemek bir ayrıcalıktır.

Öncelikle değerli orkestramızın eksik olan kadrolarının tamamlanmasını ve sözleşmeli tüm sanatçılarımızın kadroya alınmasını diliyorum.

Orkestramıza, daveti için Dr.Mehdi Kamruz’a ve destekleri için Mustafa Demiralay’a teşekkürlerimle.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.