8 Ekim 1901'de ABD'nin Maine şehrinde doğan Doris Allen, Maine Üniversitesi'nde Kimya ve Biyoloji derecelerini aldıktan sonra Michigan Üniversitesi'nde Psikoloji alanında doktora derecesi aldı ve doktora sonrası Berlin Üniversitesi Psikoloji Enstitüsü'nde çalışmalar yaptı.
Mesleki kariyeri New York City’de(1932-1935) şu anda CISV olarak bilinen Çocuk Eğitim Vakfı Saha Laboratuvarı'nın yöneticisi olarak başladı.
Psikolog Doris Allen, II.Dünya Savaşı sonrasında “Dünyada barışı sağlamak istiyorsak işe çocuklardan başlamalıyız” fikriyle yola çıktı. Çocuklar için yaz kampları düzenleyen, siyasi, dini vb bir bağı olmayan bir kuruluş olan CISV’yi yarattı.
CISV NE YAPAR?
CISV (Childrens International Summer Villages/Çocuklar için Uluslararası Yaz kampları/köyleri) organizasyonu çalışmalarının temel amacını şöyle açıklıyor:
“CISV, barışın çocuklardan başlayarak dostluk ve karşılıklı anlayış geliştirmekten geçtiği inancıyla kuruldu.

Genç katılımcılarımızın, topluluklarında ve dünyada bir fark yaratmaları için geleceğin liderleri ve aktif vatandaşları olarak tam potansiyellerini geliştirmelerine yardımcı oluyoruz. Ayrıca onlara ömür boyu sürecek küresel dostluklar ve ağlar kurma fırsatı veriyoruz.
Yenilikçi, eğlenceli, yaygın 'yaparak öğrenme' programlarımız, 11 yaşındakiler için orijinal ve benzersiz kamp programımızla başlar. Yedi uluslararası kamp tabanlı, aile değişimi ve yerel topluluk programlarının heyecan verici bir karışımını sunuyoruz.
CISV International, kültürler arası dostluk, işbirliği ve anlayış inşa ederek barış için eğitim ve ilham vermeye adanmış küresel bir organizasyondur.”
CISV VE BURSA
Günümüzde her yıl 70 farklı ülkede, 210 farklı şehirde kamplar yapılıyor. Bu ülkelerden bir tanesi de Türkiye. Türkiye'de bu kamplar sadece Bursa'da ve sadece Özel 3 Mart Eğitim Kurumları ile Bursa Ted Koleji'nde yapılıyor. Tüm Türkiye'den katılımcılar Bursa'da bulunan CISV Türkiye Bursa Çocuk Kampları Derneği aracılığı ile bu kamplara katılabiliyorlar.
Burada ÇEK 3 Mart Eğitim Kurumları kamplara 2013 yılından beri öğrenci ve lider gönderiyor ve 2019 yılından beri ev sahipliği yapıyor.
Her yıl iki okulda eş zamanlı olarak farklı yaş gruplarında kamplar yapılıyor. Bu yıl pandemi sonrası olduğu için öğrenci ve lider bulmakta zorluk yaşayabileceği düşünülerek sadece ÇEK 3 Mart Eğitim Kurumları’nda 11 yaş grubu için tek bir kamp düzenlendi. Önümüzdeki yıl yine iki okulda kamp yapılmaya devam edilecek.
BURSA KAMPI
ÇEK 3 Mart Eğitim Kurumları’nda Kosta Rika, Meksika, Amerika, İspanya, Fransa, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Filipinler, Brezilya, Finlandiya, Avusturya ve Türkiye olmak üzere 12 ülkeden gelen 11 yaşında 40 öğrenci, 15 yetişkinin katılımıyla Uluslararası CISV Kampı gerçekleştirildi.

6-28 Temmuz tarihleri arasında okulda gerçekleşen kampta öğrenciler; insan hakları, kültürel çeşitlilik, sürdürülebilir gelişim gibi konularda farklı aktiviteler yaparak dünya barışı ile ilgili farkındalık oluşturdular.
Kamp süresince eğlenmeyi de ihmal etmeyen katılımcılar, Gölyazı, GUHEM (Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi) gibi Bursa'nın görülmesi gereken yerlerini gezip İskender Kebabı tadına baktılar. Kampta görev alan okulun İngilizce öğretmenleri Melis Akdoğan ve Esra Demircioğlu'nun yönetiminde bu çalışmalar sürdürüldü.
SON SÖZ
Çocuklarımız yıllardır dünyada farklı gerekçelerle çıkartılan savaşlar, acılar, eşitsizlikler içinde büyüyor. Kimisi aç, kimisi temiz su bulamıyor, kimisi eğitimde fırsat eşitliğine ulaşamıyor, kimisi anne ve babasız başka evde veya devlet koruması altında büyüyor. Onların yaşadığı travmaları ifade edecek kelime bulmak zor. Bu koşullarda olmayan çocuklarımız da farklı sosyoekonomik koşullar altında kimi zaman olup biteni fark ederek kimi zaman farkında olmadan büyüyor.
İşte bu nokta “Barıştan söz eden, insan haklarından söz eden, kültürel çeşitlilikten söz eden ve sürdürülebilir gelişimden söz eden” her türlü girişim ve etkinlik büyük değer kazanıyor. Bunlar farkındalığı arttırıyor.
Bu açıdan CISV çok değerli bu yolculuğu yaklaşık 73 yıldır sürdürüyor. Buna katkı koyan ve emek harcayan herkese saygı ile derlerken kurucusu Dr.Doris Twitchell Allen’e de ışıklar içinde uyuyun diyorum.