Hava Durumu

ÇEK’e örnek ve/veya model olsun

Yazının Giriş Tarihi: 16.04.2022 07:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.04.2022 07:51

Önce iki kişi ile ilgili kısa bilgi notları geçeceğim. Bu iki kişi şu anda çok değerli iki eğitim kurumunun başında bulunuyor.

1952 doğumlu Oğuz Güleç, 1964-1972 yılları arasında Darüşşafaka’da okudu. 1976’da İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun oldu. İş hayatına Alarko Holding A.Ş.’de başladı. Arthur Andersen firmasında denetçilik yaptı. 1982 yılında Horoz Lojistik A.Ş. firmasına katıldı. Burada çeşitli pozisyonlarda görev aldıktan sonra 2017yılında İcra Kurulu Başkanlığı görevindeyken emekli oldu. Halen Gruba bağlı şirketlerde Yönetim Kurulu Üyeliği ve Baş Danışmanlık görevlerini sürdürüyor. Oğuz Güleç, Darüşşafaka Yönetim Kurulu Başkanı.

1947 doğumlu olan Prof.Dr. Mehmet Şükrü Tekbaş, dünyanın en saygın araştırma kurumlarından biri kabul edilen Fraunhofer Ensititüleri’nden Dortmund merkezli‘Fraunhofer Institut für Materialfluss und Logistik’deuluslararası danışman olarak çalıştı. SPK (Sermaye Piyasası Kurumu) başkanlığı yaptı. Değer Menkul Değerler AŞ ve AKT Uygulamalı Araştırmalar Merkezi AŞ’nin kurucu ortağı oldu. Kendisi, halen Türk-Alman Üniversitesi’nde ders vermekte ve merkezi Danimarka’da olan Garring Vakfı’nın yönetim kurulunda yer alıyor. Tekbaş, geçen bursiyeri olduğu Türk Eğitim Vakfı (TEV) yönetim kurulu başkanı seçildi.

Öncelikle bu iki köklü ve değerli eğitim kurumumuzu yarattıkları aidiyet bilincinden ve duygusundan ötürü gönülden kutlamak istiyorum. 

Bu olay/değer/olgu gerçekten çok değerli bir şey.

NEDEN YAZDIM?

Bunları neden yazdığıma gelince.

Hepinizin bildiği gibi 23 aydın insan 1995 yılındaülkemizin ilk eğitim kooperatifi olan Çağdaş Eğitim Kooperatifi’ni kurdular. 

Bu yapı aynı zamanda bir sosyal kooperatifçilik modeli olarak üyelerine kar payı dağıtmayan tüm gelirlerini eğitim için harcayan, ayrıca daha köylerindeki lisesi olmayan kızlarımızı ücretsiz olarak okutup(Kır Çiçekleri), barındıran bir yapı. Kısa bir süre önce de üniversite için vakfını kurdu. 

Hedefleri “Anaokulundan, üniversiteye” sloganıyla özdeşleşiyor.

Yukarıda verdiğim iki örnekte Darüşşafaka’da burslu okuyup, mezun olan ve Darüşşafaka Başkanı seçilen Oğuz Güleç ve de TEV bursuyla okuyup, TEV Yönetim Kurulu Başkanı seçilen Prof.Dr.Mehmet Şükrü Tekbaş ile ilgili.

Benim dileğim bir gün ÇEK Eğitim Kurumları’nda okumuş veya ÇEK Kır Çiçekleri Projesi içinden çıkmış burslu bir kişinin ÇEK Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçilmesi. 

Bu kuşkusuz hayal değildir. Burada ÇEK’e bugüne kadar yaptığı katkıların dışında yeni bir misyon düşmekte. 

Bu misyon da ÇEKe aidiyet kavramını tüm öğrencileri ve burs verdikleri çocuklar içinde geliştirecek projeleroluşturup, sürecinde belki mezunlar derneği gibi bir yapıiçinde bunu hayata geçirmek. 

ÇEK’lilik bilincinin ve aidiyetinin hayata geçmesi dileğiyle.

Bu mesaj Çağdaş Eğitim Kooperatifi Başkanı Prof.Dr.Müfit Parlak, ÇEK yönetim kurulu üyeleri ve tüm ÇEK üyeleri ile ÇEK mezunlarına iletilir.

SON SÖZ

Evet, ÇEK bugüne kadar birçok alanda örnek oldu. ÇEK’i Bursa kucakladı. Destekledi ve katkı koydu. 

Şimdi ise bu misyonunu hayata geçirdiğinde daha sürdürülebilir bir sürece adım atmış olacak. İnsanlar gelip, geçici. İçselleştirip, aidiyet duygusu yaratılarak kurumları sürdürülebilir hale getirmek bence çok önemli bir şey.

​Haydi ÇEK bir adım daha ileriye…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.