Hava Durumu

ÇEK model olunca

Yazının Giriş Tarihi: 05.07.2021 07:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.07.2021 07:53

Yaşama veda etseniz de bıraktığınız izler vardır. Bunlar değerlidir. Hele hele oluşturduğunuz yapı, bir model olup, algılanıp o model hayata geçiriliyorsa sizden mutlusu yoktur. Buna yaşarken de tanık olursanız, mutluluğunuz bir kat daha artar.

1995 yılında Bursa'da çağdaş eğitime gönül vermiş 23 kurucu önder Türkiye'nin ilk eğitim kooperatifi olan Çağdaş Eğitim Kooperatifi'ni 25 Temmuz 1995'te kentimizde kurar.
Çoğumuzun ortak olduğu bu yapı, kâr payı dağıtmayan, gelirlerini eğitim için harcayan, ülkemizdeki eğitim kooperatifçiliğinin ilk örneği olması yanı sıra sosyal kooperatifçiliğin de öncülerindendir. Günümüzde kısa adıyla ÇEK 2 bine yaklaşan ortak sayısına ulaştı.

Bu 25 yıllık süreçte "Anaokulundan Üniversiteye" sloganıyla yolculuğa çıkan ÇEK, bu hayalinin büyük bölümünü ÇEK Beşevler 3 Mart Anaokulu, ÇEK 3 Mart Azizoğlu İlkokul ve Ortaokulu, ÇEK 3 Mart Halil Güleç Fen Lisesi ve Anadolu Lisesi, Görükle'deki ÇEK 3 Mart Kız ve Erkek Yükseköğrenim Yurdu ve de lisesi olmayan dağ köylerindeki kız çocuklarını ücretsiz olarak barındırıp, okuttuğu ÇEK 3 Mart Osman-Güler Köseoğlu Ortaöğrenim Kız Öğrenci Yurdu ile hayata geçirdi.

Süreç içinde hem sosyal kooperatifçilik alanında, hem de eğitim kooperatifçiliği alanında ÇEK, çeşitli kuruluşun hayata geçmesinde model oluşturdu. Bu değerli kuruluşlardan biri de İzmir Çağdaş Eğitim Kooperatifi olan İZÇEK'ti. İZÇEK, 21 Mart 2018'te Mehmet Seyrek başkanlığında kuruldu.

İZMİR'DEN KONUKLAR

Çağdaş Eğitim Kooperatifi'nin geçtiğimiz haftasonu İzmir'den konukları vardı.

ÇEK 3 Mart Eğitim Yerleşkesinde gerçekleşen ziyarete İZÇEK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Seyrek, İZÇEK yönetim kurulu üyeleri, İzmir Kemalpaşa Belediyesi Başkan Vekili Arzu Külahçıoğlu Altıntoz, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanları Ahmet Altan, Aytekin Sözen, ÇEK Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar, yönetim kurulu üyesi Aral Alkan ve okul müdürleri katıldı.

Toplantıda önce Çağdaş Eğitim Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Başkan Buğra Küçükkayalar, konuklara yaptığı sunumda, ÇEK'in kuruluş amacı, mali yapısı, sosyal sorumluluk projeleri, yürütmekte olduğu çalışmalar ile hedefleri hakkında bilgiler verdi.

3 Mart Eğitim Kurumlarının eğitim sisteminden öğrenci alım sürecine, bursluluk sınavlarından öğrencilerin başarılarına kadar birçok konu hakkında bilgi almak isteyen konukların sorularını 3 Mart Ortaokul Müdürü Ayla Okumuş yanıtladı.

TESİSLER GEZİLDİ

Öğle yemeğinin ardından 3 Mart Azizoğlu İlkokul - Ortaokulu, 3 Mart Halil Güleç Fen Lisesi- Anadolu Lisesi, 3 Mart Beşevler Anaokulu, Güler - Osman Köseoğlu Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu, Görükle Yükseköğretim Öğrenci Yurdu ve ÇEKSANAT Görükle Kültür Merkezini ziyaret eden konuklar ÇEK'in eğitim modelinin Türkiye'nin her noktasında uygulanması gerektiğini vurguladılar.

Toplantıda her kurumla ilgili ayrıntılı bilgiyi kurum müdürlerinden alan konuklar bu modeli İZÇEK'le İzmir'de yaşama geçirmek istediklerini ifade ettiler ve çalışmalarının proje aşamasında olduğunun müjdesini verdiler.

Gerek yönetsel gerekse eğitsel anlamda Çağdaş Eğitim Kooperatifinin hayranlık uyandıran bir kurum olduğunu ifade eden konuklar İzmir'de de bu başarıyı yakalamak istediklerini dile getirdiler.

Öncelikle bu köşeden İZÇEK'e başarılar diliyorum.

SON SÖZ

Evet, ÇEK görüldüğü gibi doğru ve çağdaş bir model olarak ülkemiz eğitimine katkı koymaya, sosyal kooperatifçiliğin gelişimi noktasında işlev görmeye devam ediyor.

Ne mutlu ÇEK'i hayal edip, hayata geçiren 23 kurucumuza ve ne mutlu bizler gibi ÇEK gönüllülerine.

İki sözle veda ediyorum:

"Bizi ilgilendiren konu yalnız barışı kurmanın ve korumanın teknik çareleri değil, aynı zamanda kafaları eğitmenin, aydınlatmanın yoludur." (Albert Einstein)

"Eğitim ve öğretimde uygulanacak yol, bilgiyi insan için fazla bir süs, bir zorbalık vasıtası, yahut medeni bir zevkten ziyade maddi hayatta muvaffak olmayı temin eden pratik ve kullanılması mümkün bir cihaz haline getirmektir." (Mustafa Kemal Atatürk)

Evet, sahip olduğumuzu bildiğimiz veya bilmediğimiz yeteneklerimizin kullanma yolu eğitimdir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.