Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cemal Nadir'in torunları üzerine

Yazının Giriş Tarihi: 03.07.2018 07:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.07.2018 07:42

Karikatür bir şeyin, bir kimsenin, bir olayın alaylı, insanı güldürecek ve güldürürken de düşündürecek, abartılı bir biçimde çizilmiş resmidir. Ülkemizde karikatür sanatında Bursa'nın ayrı bir yeri vardır.
Modern Türk karikatürünün öncülerinden Cemal Nadir Güler, Bursalı'dır. O resim sanatının ve Fransız ekolünün etkisindeki karikatürü ayrı bir boyuta taşımış ve yerli karakterler yaratmıştır.
Ayrıca, ülkemizde günlük gazetelerdeki karikatürleri ilk çizen de o olmuştur.
Nilüfer Belediyesi Karikatür Atölyesi öğrencileri, 2017-2018 döneminde katıldıkları ulusal ve uluslararası yarışmalarda çeşitli derecelerde 34 ödül kazandı. Bildiğiniz gibi Nilüfer Belediyesi'nin karikatür atölyesi Ahmet Aykanat ve Mehmet Kahraman eğitmenliğinde çalışmalarını sürdürmekte.
İtalya'da "Barış, Hoşgörü ve Tolerans" konulu yarışmada Müge Özbalcı birinci Arda Atasoy ile Zeynep Burcu Sever de Mansiyon Ödülü aldı. Hırvatistan'da düzenlenen 4. Uluslararası MIKS yarışmasından da 5 ödülle dönüldü. Siyah Yelkenler-Korsanlar konulu yarışmada Deniz Hubup ikinci olurken, Kutay Tohumat ile Muhammed Enes Yılmaz'ın çalışmaları Mansiyon Ödülü aldı. Yasemin Güler En İyi Desen, En İyi Çizim Ödülü'ne değer görülürken, 5 yaşındaki Maya Çolak da En Küçük Katılımcı Ödülü'nün sahibi oldu. Eskişehir ve Amasya'da düzenlenen uluslararası yarışmalarda da Mir Ali Baydaş'a Başarı Ödülü, Osman Çetin Dizdaroğlu'na da Mansiyon Ödülü verildi.
Cemal Nadir'in torunlarını kutluyorum.

Cemal Nadir Güler

1902'de Bursa'da doğdu. İlk karikatürleri, Sedat Simavi'nin Diken adlı mizah dergisinde yayımlandı. Akbaba dergisine gönderdiği karikatürü ilgi çekince, Akşam gazetesinden davet aldı ve İstanbul'a yerleşti. Akşam'da günlük karikatürler çizmeye başladı.
Böylece Türk karikatüründe gazetelere günlük karikatür ilk kez onun öncülüğünde girmeye başladı.
Cemal Nadir, Türk karikatürde yerli tipler yaratması ve halka özgü mizah anlayışını karikatüre yansıtmasıyla, çağdaş Türk karikatürünün öncüsüdür.
Cemal Nadir, "Amcabey", "Efruz Bey", "Dalkavuk", "Akla Kara", "Yeni Zengin" gibi yeni ve yerli tipler yarattı.
Viyana Uluslararası Karikatür Yarışması'nda birincilik alan, karikatürleri pek çok yabancı dergide yayımlanan Cemal Nadir beş kişisel sergi açtı.
Özellikle ABD' de açtığı sergi büyük ilgi uyandırdı. Karikatürlerini Amcabey'e Göre, Karikatür Albümü, Akla Kara, Dalkavuk Karikatür Albümü ve Amcabey Albümü adlarıyla yayımladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.