Hava Durumu

CERN, Alperen, Fatih ve Ecenur

Yazının Giriş Tarihi: 08.07.2021 08:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.07.2021 08:03

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi veya Fransızca adı olan Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire'in kısaltmasıyla CERN. İsviçre ve Fransa sınırında yer alan, dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarını yöneten araştırma kuruluşu.

Bu kuruluş 1954 yılında 12 ülkenin katılımıyla kuruldu. Şu anda CERN'in 23 tam üyesi bulunuyor.

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) tarafından düzenlenen A Beamline for Schools / Liseler Parçacık Fiziği Projesi Geliştirme yarışmasında lise öğrencilerinden oluşan takımları bir parçacık hızlandırıcıda gerçekleştirmek istedikleri bilimsel bir deney önermeye davet ediyor. En iyi önerileri hazırlayan iki ekip, deneylerini tam donanımlı bir ışın hattında gerçekleştirmek için bir parçacık hızlandırıcı tesisine bir gezi kazanacak. CERN'in hızlandırıcılarının 2018'in sonundan bu yana bakımı nedeniyle, 2021'de kazanan deneyler Almanya'nın Hamburg kentindeki DESY'de gerçekleştirilecek.

DAHA VERİMLİ DEDEKTÖR ÇALIŞMASI

Parçacık Fiziği Projesi Geliştirme Yarışması'na Hatay, Bursa, Antalya, Eskişehir, İstanbul ve Konya'dan 11 lise öğrencisinden oluşan Türk takımı da katıldı. IBM'ın 'Quantum Computing' derslerinde tanışan öğrenciler Fatih Ağırakar, Beren Ahu, Arda Erbayav, Onur Alp Erdovan, Sena Kandemir, Alperen Kuru, Demir Selçuk Sakmak, Muhammed Esad Özen, Ecenur Öztürk, Halilhan Yonka ve Ahmer Efe Zaladin, yaklaşık bir aylık düşünme ve araştırma sürecinin ardından projelerini geliştirdi.

Güneş pillerinde kullanılan 'perovskite' isimli materyalleri parçacık deneylerinde kullanılan sintilatör ve kalorimetre denilen dedektörlerinde kullanıp daha verimli dedektörler üretmeyi hedefleyen liseli gençlere Erciyes Üniversitesi'nden Dr. Emrah Tıraş, ODTÜ'den Cenk Tüysüz, Boğaziçi Üniversitesi'nden Dr. Bora Akgün ve Çukurova Üniversitesi'nden Ümit Sözbilir fikir danışmanlığı yaptı. Bilgisayar üzerinden üç boyutlu çizimler/ simülasyonlar yapıp çok çalışan gençler, birkaç aylık sürecin ardından yaptıkları başvuru ile Türkiye'ye gurur yaşattı. Genç dahi fizikçiler, projelerinin finale almasıyla ödül almaya hak kazandı. Özetle projelerini bir biçimde hayata geçirmeye hak kazandılar.

TÜRK TAKIMINDA BURSALI 3 GENÇ

Türk Fizik Takımı'nda yer alan 3 öğrenci de Bursalı'ydı. Bursalı öğrenciler Alperen Kuru, Fatih Ağırakar, Ecenur Öztürk. Bu öğrencileri Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş makamında ağırladı, onları kutladı ve armağan verdi.

Aktaş, liseli gençlerin böylesi önemli bir yarışmada hem ülkeye hem de Bursa'ya önemli bir gurur yaşattıklarını ifade etti.

SON SÖZ

Evet, Bursalı 3 lise öğrencisi kardeşimiz bizleri gurulandırdı. Hem de eksikliğini hissettiğimiz bilim alanında.

Bu gerçekten gurur verici. Hem Bursa, hem ülkemiz açısından, bir bağlamda bir tanıtım fırsatı. Uluslararası platformda gençlerimizin bilim ile anılması çok güzel bir şey.

Önce 3 gencimiz Alperen Kuru, Fatih Ağırakar, Ecenur Öztürk'ü gönülden kutluyorum.

Daha sonra onları yetiştiren ve bilime yönlendiren aileleri ve öğretmenlerine de teşekkür ediyorum.

"Eğer bir gün benim sözlerim bilim ile ters düşerse bilimi seçin. Atatürk"

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.