Hava Durumu

CES'te Togg ve Bursalılar

Yazının Giriş Tarihi: 08.01.2022 08:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.01.2022 08:25

Türkiye'nin otomobili Togg Las Vegas'ta CES 2022 fuarında dünya sahnesine çıktı. ABD'nin Las Vegas eyaletinde gerçekleştirilen tüketici elektroniği fuarı Consumer Electronics Show'da (CES) Türkiye'nin otomobili TOGG, yerini aldı.

Bu yıl 55. kez düzenlenen fuar kapsamında, Togg'un bu senenin sonunda üretim bantlarından inecek ilk modeli (yüzde 100 elektrikli SUV) tanıtıldı. Togg CEO'su Gürcan Karakaş burada bir sunum gerçekleştirdi.
Togg'un dünyaya tanıttığı Transition Concept Smart Device olarak adlandırılan otomobil Murat Günak liderliğinde Pininfarina stratejik ortaklığıyla tasarlandı. Bilindiği gibi Murat Günak, Volkswagen ve Mercedes-Benz'in eski baş tasarımcısı. C 200 serisi de onun tasarımı. Kendisi İsviçre'de yaşıyor.

OİB DE CESS'TEYDİ

Bu arada Bursalı Togg'u, Las Vegas'taki bu önemli fuarda Bursalılar da yalnız bırakmadı.
Amerika'daki fuara UİB(Uludağ İhracatçılar Birliği) bünyesindeki OİB (Otomobil İhracatçıları Birliği) yönetim kurulu üyeleri de katıldı. Müfit Karademirler(Martur), Orhan Sabuncu(Orhan Holding), Tuna Arıncı(Valeo) ve Ömer Burhanoğlu(Farba) da oradaydı. Bu arada OİB ekibi Togg CEO'su Gürcan Karakaş ile de bir anı fotoğraf çektirdi.
UİB yönetim kurulu üyelerinin dışında geçtiğimiz yıl OİB tarafından düzenlenen "Geleceğin Otomobili Tasarım Yarışması"nda dereceye giren 3 genç tasarımcıyı da oraya götürdü. Bilindiği gibi bu yarışmadaki tasarımcılar İTÜ İnkübasyon (Kuluçkalandırma) Merkezi olan Çekirdek'te de çalışmalarını sürdürmüşlerdi.

MİNDSET VE GÜNAK

Murat Günak dediğimizde bakın aklıma ne geldi. Sizi biraz gerilere götürmek istiyorum. Bir elektrikli otomobil için yola çıkıldığında Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, Uludağ İhracatçılar Birliği(O zaman UİB adına orada Ferit Sünneli vardır) ve Taşıt Yan Sanayicileri Birliği ile İTÜ Otomobil Araştırma Merkezi tarafından ortaklaşa oluşturulmuş bir grup doğar. Bu grup İsviçre'de Murat Günak ile buluşur.
2009 yılında tüm tasarımı Murat Günak'a ait olan yüzde 100 elektrikli Günak'ın Mindset adını verdiği otomobil Ağustos 2009'da sessiz sedasız Başbakanlık konutuna getirilir.
Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a bir sunum yapılır. Erdoğan arabayı dener.
Ve Erdoğan, 2010 İstanbul Kültür Başkenti toplantısı için bu arabadan 50 tane yetiştirilip, yetiştirilmeyeceğini sorar. Günak ve ekip evet der. Hatta 8 girişimciden oluşan bir girişim şirketi de kurulur.
Sonra ne olur?
Bir anda proje ortadan kalkar.
Murat Günak ise kendi otomobiline kızının adı olan Mia'yı verir. Avrupa yollarında hayatına devam eder.

SON SÖZ

Evet, 50 yılı aşkın bir süredir yerli otomobil üreten ülkemiz, Devrim deneyimi sonrası ikinci kez milli otomobil üretimini başarılı bir süreç ile devam ettiriyor.
Özellikle belirli pozisyonlarda olan kişilerin bu yerli ve milli kavramlarına dikkat etmesini rica ediyorum.
Bu ülkede üretilen herşey Yerli üretimdir. Patenti, fikir hakları kime ait olursa olsun.
Bir ürüne veya üretime Milli diyebilmemiz için onun patentinin ve fikir haklarının bize ait olması gerekir. Bize ait olan bu hak nerede üretilirse üretilsin onu milli yapar.
Yerli ve Milli dediğimizde ise hem fikir hakları, patenti bize ait; hem de bu ülkede üretiliyor olduğunu anlamamız gerekir.
Türkiye'nin otomobili Yerli ve Milli TOGG tabanın düz bassın!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.