Hava Durumu

Ceyhun İrgil'i kutluyorum

Yazının Giriş Tarihi: 09.11.2021 08:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.11.2021 08:02

Ceyhun İrgil'i Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi iken Hakimiyet Gazetesi'nde kurduğu Hakimiyet Çocuk Kulübü'nde tanıdım. Ardından Bursa Hakimiyet'te birlikte çalıştığımız dönemler oldu. Nerede ise 40 yıllık bir ağabey-kardeş ilişkimiz devam ediyor. O bu süreyi dolu dolu geçirdi.

Önce hekim oldu. Sonra ihtisasını bitirip genel cerrah oldu. Uzmanlığını sevimsiz dediğimiz kanser üzerinde yoğunlaştırdı. Yurtdışında çeşitli eğitimleri tamamladı. Devlet deneyimini ve yöneticilik deneyimini Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi'nde pekiştirdi. Ardından kendi özel kliniğini açtı. Türkiye'nin ilk özel Meme-Guatr Kliniği kuruculuğunu yaptı. Hekim olarak alanında 110 bilimsel bildiri ve makaleye imza attı.

Çeşitli ödüllere layık görüldü. Bu arada 2005 yılında da JCI Kişisel Başarı Ödülünün de sahibi oldu. Ayrıca Avrupa Cerrahi Kongresi (Atina-1994) "Avrupa Araştırma Ödülü" ile TUBİTAK Araştırma ve Makale Ödülü sahibidir.

Bu süreç içinde medyadan, toplumdan ve hobilerinden hiç vazgeçmedi. Fotoğraf çekmeye ve yazmaya devam etti. Sergiler açtı. Kitaplar yazdı. Çeşitli medya kuruluşlarında programlar yaptı.

Bursa Kent Müzesi kuruluşunda katkısı oldu. Bursa Sağlık Müzesi'nin kuruluşunda başroldeydi. Bursa Sağlık Tarihi kitaplarının, Dr.Çetin Tor ağabeyiğim ile birlikte lokomotifi oldu. Büyük emekler harcadı. Bursa Fotofest'te yine önemli bir aktördü.

Bu arada politika deneyimi yaşadı. Ben onun bu deneyimine hep karşı çıkmıştım. Alanında ve diğer bazı alanlarda bu kadar etkin ve verimli olan insanların siyaset denen kargaşa içinde kaybolup, gitmesine üzülürüm. Ama o bu deneyimi de yaşadı.

Önce BBŞB Gündem 21, Bursa Kent Konseyi, Bursa Büyükşehir ve Nilüfer Belediyesi Meclis Üyeliği'nde görev aldı.26. Dönem CHP Bursa Milletvekili seçildi. Kasım 2015 - 7 Temmuz 2018 tarihleri arasında meclisteydi. Alanında çeşitli çalışmalara imza atmaya çalıştı. Ön seçim yapılmayınca bir daha aday olmadı.

Ayrıca sivil toplum örgütlerinin hep içinde oldu. Bursa Tabip Odası, Meme Hastalıkları ve Onkoloji, Acil Tıp ve Travma, Organ Nakli, Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği, Bursa Sivil Toplum Derneği'nde ve diğer derneklerde kuruculuk, başkanlık ve yönetim kurulu üyeliği görevlerinde de bulundu.

KİTAPLARI

Bu arada kitap yazmayı ihmal etmedi. Galiba dokuz kitabı oldu. Aklıma gelen kitapları Bursa'dan Kore'ye 80 yıllık öykü, 40 Yaş : Kızıma mektuplar, Dönem Ödevi, Bir dönemin anatomisi Fetret, Gökkuşağı. Bu arada son kitabı Babalar ve Çocuklar-Genç Cumhuriyet'in vicdan serüveni ise sevgili Edibe Usta'nın Ezgi kitabevinde cumartesi düzenlenen imza günüyle okurlarıyla buluştu.

O gün yanında olamadım. Önceden planlanmış programım vardı. O nedenle affetsin.

Ceyhun'u o gün dostları yalnız bırakmadı. Uğur Dündar, Murat Ağırel ve Mustafa Hoş gibi gazeteci-yazarlar sürpriz yaptılar. Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, eski başkanı Mustafa Bozbey, CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın ve daha birçok tanıdığımız isim oradaydı. Bu onun kurmuş olduğu networkünün ne oranda samimi ve içten olduğunun da bir göstergesiydi.

Ceyhun İrgil'in son kitabı özünde olağanüstü bir belgesel niteliği taşıyor. Babalar ve Çocuklar-Genç Cumhuriyet'in vicdan serüveni kitabı bir dönemler Milli Mücadele'ye ve Kurtuluş Savaşı'na karşı olanların çocuklarına karşı genç Cumhuriyet'in affediciliğini ve kucaklayıcılığını bir belgesel niteliğinde bizlere ulaştırıyor. O günün deyişi ile "Kanla kurduk, ama kinle büyütmeyeceğiz" mantığının hayata geçişinin somut örnekleri var kitapta.

SON SÖZ

Evet, Ceyhun İrgil, tanıdığım ilk günden beri yaşadığı süreçler ve bulunduğu konumlar ne olursa olsun hiç değişmeyen bir insan. Yaşam felsefesinden ve değerlerinden taviz vermeyen bir kişilik.

O benim her zaman tanıdığım için gurur ve saygı duyduğum bir insan oldu. Kendisini kutluyorum.

Nice kitaplara diyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.