Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cezmi Akdiş ile gururlandık

Yazının Giriş Tarihi: 06.09.2018 07:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.09.2018 07:55

İnsanoğlu dünyaya bakışı ne olursa olsun, dostlarının, hemşehrilerinin başarıları ile gurur duyuyor ve de kıvanıyor.
Cezmi Akdiş, lise yıllarından beri tanıdığım bir isim. O dönemler daha Bursa Anadolu Lisesi kurulmamış, okul Maarif Koleji adı altında Bursa Erkek Lisesi içindeydi.
Cezmi de orada okuyordu. Aynı zamanda da okul ve kulüp takımlarında da basketbol ve hentbol oynuyordu. Laf aramızda muhabirlik dönemlerimde az fotoğrafını çekmemişimdir.
Cezmi Akdiş, Bursa Anadolu Lisesi'nin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Doçent olduktan sonra 1994 yılında merkezi Davos'ta bulunan İsviçre Alerji ve Astım Araştırma Enstitüsü (SIAF)'a gitti. Orada önce 1998 yılında SIAF İmmünoloji Bölüm Başkanı oldu. Ardından SIAF'ın direktörü oldu. Bu arada Avrupa Alerji Klinik İmmünoloji Akademisi'nin (EAACI) başkanlığını yaptı.
Akdiş, araştırmalarında insanlarda bağışıklık toleransı mekanizmalarına odaklanmış, yeni aşılar ve tedavi yöntemleri geliştirdi. Alerji ve astımda hastalık endotiplerinin ve hassas ilaç kavramlarının başlamasına büyük katkıda bulundu. Araştırmaları için şimdiye kadar 30 milyon euro fon kazandırdı. Arı, kedi ve ev tozu alerjilerine karşı aşı geliştirdi.
Cezmi Akdiş, aynı zamanda Türkiye Bilimler Akademisi'ne seçilen 2. Bursalı oldu.
Kendisi ile uzun süre görüşemedik. Sadece çalışmalarını izledik. 2010 yılında Tofaş Spor Kulübü'nün 35 yıllık tarihi kitabının tanıtımı sırasındaki TOFAŞ Anadolu Arabaları Müzesindeki toplantıya gelerek sürpriz yapmıştı. Onun ardından 2012 yılında BUSİAD 2011 yılı Meslek Ödülü'nü aldığı törende karşılaştık.

ÖDÜLLERİ

Akdiş'in çalışmaları ile aralarında "Ferdinand Wortman Prize", "Hoechst Marion Roussel Award", "Professor Hans Storck Award", "Dr.-Karl Heyer-Preis", "Allergopharma Award", Sedat Simavi Tıp Ödülü, 2004'te Dünya Alerji Araştırma Vakfı'nın "altın madalya" ödülü , TÜBİTAK Özel Ödülü gibi pek çok ödüle sahip.
Cezmi Akdiş, şimdi de Turkishtime'in Dünyada Tıp Bilimine Katkı Koyan 100 Türk sıralamasına girdi. Burada birinci sırada Nobel ödüllü Aziz Sancar var. Üçüncü sırada ise bilim insanının araştırma performansını değerlendirmek üzere geliştirilen H endeksi 83 olan, 438 araştırma ve 23 bin 884 atıfa sahip Cezmi Akdiş var.
Sevgili Cezmi Akdiş'i bir kez daha kutluyorum. Ülkesini ve doğduğu kenti onurlandırdığı için de kendisine teşekkür ediyorum.

FERİT ODMAN'IN KONSERİ

Ferit Odman, Bursa ve ülkemizin adını uluslararası platformda duyuran bir isim. Bursa'nın köklü ailelerinden Odman Ailesi'nin bir ferdi olarak müzik dünyasındaki sesimiz.
Ferit Odman, davul çalmaya 12 yaşında başladı. 1999 yılında gittiği İsveç Tannbergsskolan'da 1 yıl caz eğitimi aldı. O sene okulun big band'ine seçildi ve çeşitli caz grupları ve İsveç askeri bandosu Hemvärnets Musikkar'da çaldı.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü'nü tam burslu olarak bitirdi. New York'ta gittiği School For Improvisational Music'te; Billy Hart, Nasheet Waits, Tom Rainey ve Jim Black gibi davulculardan özel ders aldı. William Paterson University'de Caz Performans master'ı yaptı.
Ferit Odman, Kenan Doğulu ile birlikte Bodrum Antik Tiyatro'da çarşamba günü İhtimaller isimli bir konser verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.