Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP yeni yaşında

Yazının Giriş Tarihi: 10.09.2019 08:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.09.2019 08:44

CHP, Mustafa Kemal Atatürk tarafından 9 Eylül 1923'te önce "Halk Fırkası" adıyla kurulur. 1924 yılında "Cumhuriyet Halk Fırkası", 1935 yılında ise "Cumhuriyet Halk Partisi" adını alır.
1927 yılında "Cumhuriyetçilik", "Halkçılık", "Milliyetçilik" ve "Laiklik" CHP'nin dört temel ilkesi olarak benimsenmiştir. 1935 yılında "Devletçilik" ve "Devrimcilik" ilkeleri de eklenerek partinin ilkeleri altıya çıkarılmıştır. Partinin amblemi olan 6 ok bu ilkeleri simgelemektedir.
Mustafa Kemal Atatürk, CHP'nin kurulmasına ilişkin ilk açıklamasını 6 Aralık 1922 tarihinde yapar ve "Halk Fırkası" adını kullanır.
Mustafa Kemal Atatürk parti kurma niyetini şu sözlerle ifade eder:
"...Milletin her sınıf halkından, hatta İslam dünyasının en uzak köşelerinden bana ebedi olarak iftihar duyacağım şekilde gösterilen teveccüh ve itimada layık olabilmek için en mütevazı bir millet ferdi sıfatiyle hayatımın sonuna kadar vatanın hayrına vakfeylemek emeliyle barıştan sonra Halkçılık esası üzerine dayanan ve Halk Fırkası adıyla siyasi bir fırka kurmak niyetindeyim"
6 Aralık 1922 tarihinde basına yaptığı açıklamada yeni bir döneme girildiğini belirten Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi, izleyen dönemdeki çağdaşlaşma sürecinde de milletin yardımını ve aydınların da katkısını ister.
Atatürk bu konuşmanın hemen sonrasında bir yurt gezisine çıkar. Gezi sırasında yaptığı bir konuşmada kuruluş yıllarında Halk Fırkası'nın temel felsefelerinden birini oluşturacak şu ifadeye yer verir:
"Bence, bizim milletimiz birbirinden çok farklı menfaatleri takip edecek ve bundan dolayı da mücadele halinde bulunagelen çeşitli sınıflara malik değildir. Memleketteki sınıflar birbirlerine lazım olan ve birbirlerini tamamlayıcı ve bütünleyici mahiyettedir. Onun için de Halk Fırkası bütün sınıfların haklarını, yükselme sebeplerini ve saadetini sağlamak yolunda çalışmalarda bulunacaktır"
Cumhuriyet Halk Partisi'nin kuruluşunun 96. yıldönümü tüm yurtta coşkuyla kutladı. Bu çerçevede Bursa'da da CHP üyeleri Kurucu Genel Başkan Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi huzurundaydı.


Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, PM Üyesi Gamze Pamuk Ateşli'nin yanı sıra il ve ilçe yöneticileri, Kadın ve Gençlik Kolları üyeleri, belediye meclis üyeleri ile partililerin katıldığı törende, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından anıta çelenk konuldu.
Törende konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkan Yardımcısı İlhan Ekinci, Mustafa Kemal Atatürk'ün "Benim iki büyük eserim vardır. Türkiye Cumhuriyeti ve Cumhuriyet Halk Partisi" dediğini hatırlatarak şöyle dedi:
"Cumhuriyet Halk Partisi'nin kuruluş yıldönümünde, devrimlerinin yılmaz savunucusu siz arkadaşlarımla birlikte Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi huzurundayız. Bu vesileyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü bir kez daha sevgi, saygı ve minnetle anıyoruz"

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.