Hava Durumu

Çin'i anlamak

Yazının Giriş Tarihi: 25.03.2020 08:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.03.2020 08:03

Çin tarih öncesi dönem bulgularına göre 7 bin yıl öncesinde Sarı Nehir çevresinde başlayan bir uygarlık olarak karşımıza çıkıyor. Antik çağda ilk Çin devleti tarihçilere göre civarında MÖ 2500 yılında Geç Neolitik dönemde Longshan medeniyeti gelişir. MÖ 300'lü yıllarda ise Çin'in imparatorluk dönemi başlar. 1912 yılından sonrada Modern Çin dönemi diye adlandırılan dönem başlar. 1949 yılında Çin Halk Cumhuriyeti, Mao tarafından kuruldu.

Barut, kağıt, pusula, uçurtma, sismograf, matbaa, el arabası, askılı planör, ipek, alkol ve makarna Antik dönemde Çinliler tarafından bulunur. Çin, ABD ve Rusya'dan sonra uzaya bağımsız insan gönderebilen üçüncü ülkedir.

ÇİN VE BURSA

Bursa ile Çin'in yakınlaşması noktasında 'de Bursa-Anshan/Çin Kardeş Şehirler Fahri Temsilcisi Sevgili Nejat Yahya'nın büyük emekleri vardır.
Anımsadığım kadarıyla 2005 yılında rahmetli Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, Bursalı bir grupla kardeş şehir Anshan'a gittiğinde onlara Türkçe mihmandarlığını Pekin Üniversitesi, Türkçe bölümünde o tarihte okuyan Ying Tingting yapmıştı. Hatta Hikmet Başkan ile de Çin Radyosu CRİ içinde röportaj yapmıştı. Daha sonra da Ankara'da büyükelçilikte görev yaptı. Birkaç gün önce CNN Türk de Corona için Türkçe olarak çok önemli verdi.

Çin'i yazarken rahmetli Hikmet Şahin'i andık.

ÇİN EKONOMİSİ

Yıllarca buradan Çin'i küçümsedik. Çin malı alınır mı dedik. Kuşkusuz onlarda bir hgeçiş süreci yaşadı. Ama o kadar hızlı ve o kadar büyüdüler ki. Uzaya kendi olanakları ve teknolojisi ile insan çıkartan üçüncü olmak çok önemli.
Ekonomisi, bakımından ve nominal olarak dünyanın büyük ekonomisidir. Çin Halk Cumhuriyeti dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri.
Çin küresel bir üretim merkezidir ve dünyanın en büyük üretim ekonomisi olmasının yanı sıra dünyanın en büyük ürün . 2015 yılı itibarı ile dünyanın kişi başına GSYİH'e (nominal) ve kişi başına GSYİH'e (SAGP) sahiptir.
Çin dünyanın en büyük ülkesi olup uluslararası ticarette önemli bir rol oynar ve son yıllarda giderek birçok ülke ile ticari işbirliği ve antlaşmalar yapmaktadır.
Aklınıza gelen her markanın ana üretim merkezi Çin'dedir.
SONSÖZ
Son olarak Çin, Corona virüs ile çok önemli bir testi başarı ile geçti. Aşağı yukarı salgın kontrol altına alındı.
Uzak Doğu'nun insanın ruhunun temelinde unutmamak vardır. Onlar kendilerine yapılan iyiliği de, kötülüğü de unutmazlar.
Dünyanın en büyük organizasyonunda temel kural organizasyonun en büyüğünden, en küçüğüne saygı duymaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.