Hava Durumu

COVİD-19'da dünyadaki ilk makaleye Bursa imzası

Yazının Giriş Tarihi: 20.04.2020 08:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.04.2020 08:01

Prof. Dr.Cezmi Akdiş, bir Bursalı. Ayrıca uluslararası platformda kentimizin en etkin bilim insanı. Kendisi Bursa Anadolu Lisesi'nin ilk mezunlarından. O dönemler Bursa Erkek Lisesi'nde(Anadolu Lisesi binası daha yapılmamıştı) birlikte okumuştuk. Uzun yıllar hentbol oynadı. Ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazandı ve bitirdi. Sonrasında Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı oldu.

Uzun yıllardır İsviçre'de yaşıyor. Şu anda Davos'taki (SIAF) İsviçre Astım ve Allerji Enstitüsü'nün direktörlüğünü yapıyor. Cezmi birkaç yıl önce de (EAACI)Avrupa İmmünoloji Derneği Başkanlığı'nı yapmıştı. Cezmi'nin makaleleri ülkemizde en çok atıf alan bilim insanlarımızın ön sırasında. Dünya Allerji Organizasyonu tarafından da Bilimsel Başarı Ödülü'ne layık görüldü. 2011 yılında da BUSİAD Meslek Ödülü almıştı.

Sevgili Cezmi ile uzun zamandır görüşmedik. Sosyal medya üzerinden görüşüyoruz. Kendisi en son 2010 yılında yazmış olduğum TOFAŞ Spor Kulübü'nün 35 yıllık öyküsü kitabının tanıtımında TOFAŞ Anadolu Arabaları Müzesi'nde bana sürpriz yapmıştı. Ardından da BUSİAD Ödülü'nü aldığı dönem de ben de BUSİAD'ın danışmanlığını yapıyordum.

İMMUNOLOJİ DERNEĞİ TOPLANTISI

Türk İmmunoloji Derneği, "İmmunoloji Aydınlatıyor" başlığı ile web ortamında bilimsel etkinlikler düzenliyor. Bu etkinliklerin ilki korona ile ilgiliydi. 17 Nisan'daki bu seminere Prof. Dr. Barbaros Oral moderatörlüğünde, İsviçre Basel'den Bağışıklık Bilimcisi Şefik Altan "Koronadan Mektup var" ve SIAF Direktörü Prof.Dr.Cezmi Akdiş'de "COVİD-19'da İmmun Yanıt ve Stokin Fırtınası(Virüsü öldürürken, sağlıklı hücreleri de öldüren bir durum) " başlıklı konuşmaları ile katıldılar.

Sevgili Cezmi Akdiş, 16 Mart'ta sosyal medya hesabından şu notu paylaşmıştı:

"COVID salgınları tüm hızıyla devam ediyor. İki hafta içinde özensiz ülkeler için kathastrofik(en kötü) olacak. Aslında çok basit, evde kal, gıda marketleri hariç tüm dükkan ve restoranları kapatın, okulları kapatın, evinizin dışındaki herkesten 1 m sosyal mesafe koyun, katı el hijyenine itaat edin, yüzünüze dokunmayın, işinize devam edin ve telefon ve telefon sistemleri aracılığıyla üretkenlik, virüs tarama yapmaya başlayın, herkesi hastanelere almayın, sağlık bakım çalışanlarını uygun şekilde koruyun."

Ayrıca dünyada korona konusundaki ilk makale Cezmi Akdiş ve SIAF'da birlikte çalıştığı Çinli Dr. Yadong Kaho tarafından kaleme alındı. Ocak başında SIAF 'ta çalışan Dr. Kaho, Wuan'a çağrıldı ve izolasyon bölümünün başına getirildi. Akdiş ve Kaho süreçte sürekli görüştüler ve ilki 19 Şubat'ta yayınlanan bu alanda yazılmış 3 ilk makaleyi kaleme aldılar.

İmmünoloji Derneği'nin bir buçuk saat süren konuşmaları dinledim. Hekim olmadığım için sadece şunu Cezmi Hoca'nın paylaşımından yazıyorum:

"COVlD-19 da iyileşmenin ana nedeni bağışıklık gelişmesidir. Hastalığı geçirenlerin çok büyük bir grubunda lgG tipinde virusu öldürme yeteneği olan antikorlar gelişiyor. Küçük bir grup olguda bu bağışıklık geç gelişiyor, ya da tam gelişmiyor. Henüz nedenini bilmiyoruz. Bu oranlar diğer viruslarda gördüğümüz oranlardan çok farklı değil. Virus da mutasyonlarla bu bağışıklığı yenmeye çalışıyor."

Evet, özetle COVİD-19 konusunda dünyada yazılmış ilk bilimsel makalede bir Bursalı imzası var. Hem arkadaşım, hem de Bursalı olduğu için gurur duydum.

Tebrik ediyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.