Hava Durumu

COVİD verileri ve BTO değerlendirmesi

Yazının Giriş Tarihi: 27.08.2020 07:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.08.2020 07:56

Türk Tabipleri Birliği Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, son açıklanan haftalık COVİD raporunu değerlendirdi. Sağlık Bakanlığı'nın haftalık olarak yayınladığı COVID-19 raporunun, 17-23 Ağustos haftasının verilerini kapsayan bülteni bakanlığın sitesinden halka açıldı.

Açıklanan rapora göre, 17-23 Ağustos haftasında gerçekleştirilen test sayısı bir önceki haftaya göre yüzde 30,5 oranında artış gösterdi. Yeni vaka sayısındaki artış haftalık bazda yüzde 5,1, ölüm sayısı ise yüzde 13,1 oranında yükseldi. Öte yandan Sağlık Bakanlığı verilerine göre hastaneye yatırılan yeni hasta sayısı yüzde 0,3 oranında düşüş gösterirken, entübe edilen hasta sayısındaki artış oranı yüzde 31,2 ile dikkat çeken oranda artış gösterdi.

Verilere göre entübe edilen hasta sayısı bir haftada 123 kişi birden arttı ve toplam sayı 10 bin 691'e çıktı. Taburcu edilen hasta sayısı ise yüzde 4,1 oranında geriledi. 17-23 Ağustos haftasında 3 bin 102 hasta taburcu edilirken, bu sayı bir önceki haftaya göre 131 kişi daha düşük seyretti.

HASTA KAYIP PROFİLLERİ

COVID-19 Haftalık Durum Raporu'na göre hayatını kaybeden vatandaşların 2 bin 649'u 65-79 yaş grubundayken, bin 692'si 80 ve üzeri, bin 376'sı ise 50-64 yaş aralığında bulunuyor. Koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybeden 382 kişi 25-49 yaş aralığında, 10 kişi ise 15-24 yaş aralığında bulunuyordu.

Bölgelere göre bakıldığında ise en çok can kaybının olduğu il, 2 bin 843 vefat ile İstanbul , onu 668 kişiyle Güneydoğu Anadolu bölgesi takip etti. Bursa'nın da dahil olduğu Doğu Marmara bölgesinde 613, Ege'de 576, Batı Anadolu'da 531, Batı Karadeniz'de ise 197 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Verileri değerlendiren Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, pandeminin hız kesmeden devam ettiğini belirterek, "Entübe edilen hasta sayısındaki büyük artış dikkat çekici. Ayrıca taburcu edilen hasta sayısı da düşüş gösteriyor. Daha önce de söyledik. Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı veri yetersiz." ifadelerini kullandı.

Dün Sinop'ta hayatını kaybeden Dr. Engin Ünaldı'ya da değinen Türkkan, "Hekim arkadaşımızın kaybından dolayı büyük üzüntü duyduk. Hekimler, sağlık çalışanları COVID-19 ile mücadelede büyük fedakarlıklar gösteriyorlar. Buna karşılık olarak yöneticilerden maalesef aynı fedakarlığı göremiyoruz. Kıymetli hekimimiz Dr. Engin Ünaldı ile birlikte Türkiye'de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden hekim sayısı 29'a çıktı. Toplam 57 sağlık çalışanı bu süreçte yaşamını yitirdi. Talebimiz hekimlerin ve sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi, kişisel koruyucu donanımların eksiksiz ve zamanında sağlanması ve maddi ve manevi bütün ihtiyaçların karşılanmasıdır" dedi.

TSKB VE PANDEMİ PAYLAŞIMI

Kentimizde kurulan ve kurucu başkanlığını rahmetli Hikmet Şahin'in yaptığı Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'nin 33. olağan meclis toplantısı, Bursa'da gerçekleştirildi. Almira Otel'deki toplantıya, TSKB Başkanı Alinur Aktaş'ın yanı sıra üye belediyelerin temsilcileri katıldı. Toplantıda TSKB bünyesine Malatya'nın Yeşilyurt ilçe belediyesi, 74. üye olarak kabul edildi.

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'nin 33. olağan meclis toplantısında, TSKB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Danışma hatlarının güçlendirilmesi, çözüm ve kriz merkezlerinin kurulması, evde kalmak zorunda olan kesime verilen destekler, evde bakım ve psikolojik destek hizmetleri, pazar yerleri ile ilgili düzenlemeler belediyelerin yine hızlı çözüm ürettikleri konular oldu. Bu süreçte doğan maske ihtiyacına çözüm üretebilen belediyelerimiz bile var. Sağlık bakanlığımız tarafından yayınlanan uyulması gereken temizlik ve sosyal mesafe kurallarında yine belediyeler vatandaşlara rehberlik etti. Sokakların temizlenmesi ve ardından yapılan dezenfeksiyon çalışmaları, covid-19'la mücadelenin sürekliliği açısından önemliydi. Kullanılan maske ve eldivenlerin bertarafı için ayrı atık kutuları konuldu. Belediyeler, iş planlarında olmayan birçok konu ile özverili olarak savaştılar. Bu savaş, hala dinamik şekilde devam ediyor"

Aktaş, pandemi ile mücadele çalışmaları kapsamında şehir ve ilçe yönetimine dair çok önemli örnekler edindiklerini, elde edilen tecrübeleri 'revize edip' pandemi ile mücadeleye endekslemenin peşinde olduklarını, bu konuda birliğe üye belediyelere nasıl daha fazla katkı sağlanabileceğinin değerlendirildiğini kaydetti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.