Hava Durumu

Cumhuriyet, Atatürk ve bir genç: Sancar

Yazının Giriş Tarihi: 29.10.2020 08:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.10.2020 08:10

Gençliğe Hitabe, Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyet Halk Fırkasının II. Büyük Kongresi'nde, Nutuk adlı eserini meydana getiren konuşmasının sonunda 20 Ekim 1927 günü Türk gençliğine hitapla söylemiş olduğu metindir.

O metinde Atatürk der ki:

"Ey Türk gençliği! Birinci vazifen; Türk istiklalini, Türk cumhuriyetini, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir.

Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur. Bu temel, senin en kıymetli hazinendir. İstikbalde dahi seni bu hazineden mahrum etmek isteyecek dâhilî ve haricî bedhahların olacaktır. Bir gün, istiklal ve cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düşersen, vazifeye atılmak için içinde bulunacağın vaziyetin imkân ve şeraitini düşünmeyeceksin. Bu imkân ve şerait, çok namüsait bir mahiyette tezahür edebilir. İstiklal ve cumhuriyetine kastedecek düşmanlar, bütün dünyada emsali görülmemiş bir galibiyetin mümessili olabilirler. Cebren ve hile ile aziz vatanın bütün kaleleri zapt edilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir. Bütün bu şeraitten daha elim ve daha vahim olmak üzere, memleketin dâhilinde iktidara sahip olanlar, gaflet ve dalalet ve hatta hıyanet içinde bulunabilirler.

Hatta bu iktidar sahipleri, şahsi menfaatlerini müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakruzaruret içinde harap ve bitap düşmüş olabilir.

Ey Türk istikbalinin evladı! İşte, bu ahval ve şerait içinde dahi vazifen, Türk istiklal ve cumhuriyetini kurtarmaktır. Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur."

YILLAR SONRA BİR GENÇ

20 Ekim 1927'den yıllar sonra Atatürk'ün emanet ettiği Cumhuriyetin gençlerinden biri 8 Eylül 1946 'da Savur'da doğar. Adı Aziz Sancar'dır. O genç, Mehmet Özdoğan ile birlikte ABD Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçilen ilk Amerikalı Türk olarak tanınır. Hücrelerin hasar gören DNA'larını nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanır.

Cumhuriyetin sağladığı olanaklarla yetişen bu insan, Cumhuriyetin sağladıklarının bilincinde ve farkında bugünün bir büyüğü ve de ülkemizin Nobel almış ilk ve tek bilim insanı olarak, 29 Temmuz 2020'de bir ulusal gazeteye verdiği demeçte, bugünün gençlerine seslenir. Prof. Dr. Aziz Sancar şunları söyler:

"Gençlere vasiyetim; başarılarınızla Türk Bayrağı'nı dünyanın her yerinde dalgalandırın.

ABD, Avrupa, İngiltere ve Japonya seviyesinde olmamız için Türkiye'nin bilimle kalkınmaya ihtiyacı var. Gençler, bilime inanın, çok çalışın. Kendiniz için değil memleketimiz ve insanlığa hizmet için yapın. Türkiye'de bilime ciddi yatırımlar yapıldığını, biliyorum.

Nobel almak önemlidir ama herşey değildir. Ama memleketimizin bilimle kalkınmasına vereceğiniz katkı, Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceği için herşeydir. Nobel Ödülü almamı, Türkiye Cumhuriyeti devletini kuran Büyük Atatürk'e borçluyum. Atatürk, eğitimde fırsat eşitliği için Türk gençlerinin önünü açtı. Ödül için o gün Nobel Komitesinden arandığımda, daha telefon elimdeyken aklıma ilk Atatürk geldi. Gözlerim doldu, ağladım. Ödülü bu nedenle Anıtkabir'e ve Türk Milletine teslim ettim. Bizim için en büyük ödül Atatürk'tür."

Ve Sancar, Anıtkabir'de de şunları söylemişti:

"Bu madalyayı buraya vermekle, Atatürk'e ve Atatürk'ün silah arkadaşlarına, Türkiye Cumhuriyeti'ni kuranlara vefa borcumu ödedim ve bu fırsatı bana verdiği için Allah'a şükrediyorum."

GENÇLER SIRA SİZDE

Bu yukarıdaki bugünün büyüğü genç sadece Nobel bilim ödülü alan ilk Türk olmanın dışında ülkemizin adını tüm duyurmakla kalmadı. Amerikan'ın en işlek caddesine kurduğu vakıf ile bir Türkevi yaptı. O cadde de Türk bayrağı dalgalanıyor. Ayrıca bu evin yapımı için Amerikalı olan eşi annesinden kalan 100 bin dolar mirası bağışladı.

Evet bir uç örnek belki. Ama unutmayın herşey kaba güç ve silahla olmuyor. En büyük zafer, bilime ve dolayısıyla insanlığa yapacağınız katkılarla kazanılıyor.

Aziz Sancar üstüne düşeni fazlasıyla yaptı. Ve hala yapmaya devam ediyor. Sıra sizde. Bırakacağınız en büyük miras, budur.

Çalışmaya devam edin. Asla vazgeçmeyin.

Hepimizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun.

Atam iyi ki vardın...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.